KPI 16. KLAAR en Edubox of gelijkaardige initiatieven worden verdergezet en dragen ertoe bij dat de VRT op een toekomstgerichte manier en vanuit haar educatieve taak connecteert met een jonger publiek.

De VRT bood in 2021 tal van programma’s die een educatieve meerwaarde bieden voor de mediagebruikers. Daarnaast investeerde de omroep in educatieve projecten die rechtstreeks bijdragen aan de opleidingen van kinderen en jongeren. KLAAR en Edubox waren zo twee initiatieven die structureel werden doorgezet.

KLAAR

VRT NWS bood in het voorjaar tijdens de lesweken twee educatieve videofragmenten aan (via Smartschool, Het Archief voor Onderwijs en Vrtnws.be). Dit audiovisueel lesmateriaal focuste op thema’s uit de actualiteit en richtte zich op leerkrachten en leerlingen uit het middelbaar onderwijs. Het concept werd nadien herwerkt. Vanaf oktober werden educatieve pakketten aangeboden met actueel materiaal over een specifiek thema (zoals duurzaamheid, identiteit en goedkope kleding versus mensenrechten).

Edubox

Een Edubox bevat werkfiches en audiovisueel materiaal over een maatschappelijk thema. Elke box is afgestemd op de eindtermen voor het middelbaar onderwijs. In 2021 werden vijf nieuwe educatieve boxen gemaakt en aangeboden over diverse thema’s: cultuur, de coronapandemie, polarisatie, duurzaamheid en identiteit. De Edubox over artificiële intelligentie werd vernieuwd. De VRT werkte voor dit initiatief samen met diverse partners, zoals ART United, Instituut Tropische Geneeskunde, vzw Tumult, Brightlab, WatWat en Imec.

Extra

De VRT ondersteunde in 2021 nog andere educatieve initiatieven. Enkele voorbeelden:

  • STEMhelden waren filmpjes om STEM te promoten bij leerlingen van de eerste graad middelbaar onderwijs (in samenwerking met onder andere STEMplatform en Technopolis).
  • De campagne Amai riep op om vragen en ideeën op te sturen rond maatschappelijke kwesties. Na dat traject werd een projectoproep gedaan. Voor de campagne van Kenniscentrum Data en Scivil werd samengewerkt met Radio 2 en VRT-gezichten.
  • Samen met de educatieve uitgeverij Van In werd een didactisch pakket bij de reeks Kinderen van de migratie geproduceerd.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee in 2021 behaald te zijn.