Content Creator Protocol

 

Commerciële communicatie op sociale media


Wat is het Content Creator Protocol?

De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) stelt het Content  Creator Protocol (CCP) ter beschikking aan content creators, vloggers en influencers die video’s plaatsen op sociale mediaplatformen. Zo kunnen deze op eenvoudige wijze terugvinden hoe zij online video’s conform de regelgeving kunnen plaatsen op sociale mediaplatformen (zoals YouTube, Instagram, TiktokTwitch en andere).  

Het Content Creator Protocol bestaat uit drie thema's:

  1. Commerciële communicatie op sociale media
  2. Commerciële communicatie en content gericht op minderjarigen
  3. Verbod op haatspraak en geweld  

Commerciële communicatie op sociale mediaCommerciële communicatie en content gericht op minderjarigenVerbod op haatspraak en geweld

 Waarom bestaat het Content Creator Protocol?

De Europese Unie wil meer transparantie en duidelijkheid op sociale mediaplatformen daarom heeft de EU de Richtlijn Audiovisuele Mediadiensten herzien en aangepast aan de huidige mediadiensten.

In mei 2021 heeft de Vlaamse Regering deze recente wijzigingen van de EU-Richtlijn Audiovisuele Mediadiensten opgenomen in het Mediadecreet. Deze wetgeving is nu dus ook van kracht in Vlaanderen. Ook in andere EU-lidstaten wordt deze wetgeving opgenomen.

De VRM is bevoegd om toezicht uit te oefenen op de naleving van de mediaregelgeving daarom stelt de VRM het Content Creator Protocol hier ter beschikking voor content creators, influencers en vloggers. Op deze manier kunnen ze gemakkelijk terugvinden met welke regels ze rekening moet houden wanneer ze een video online willen plaatsen.

Voor wie is het Content Creator Protocol?

Het Content Creator Protocol is bedoeld voor iedere content creator, vlogger en/of influencer die een audiovisuele mediadienst aanbiedt, die gevestigd is in Vlaanderen. 

Hier kunnen ze de regels terugvinden die ze moeten toepassen op hun content.

Link: Bekijk hier een samenvatting van het Content Creator Protocol.


Presentatie Info- en Netwerkmoment Vlaamse Content Creators

Op 3 mei 2023 organiseerde de VRM een info- en netwerkmoment voor Vlaamse Content Creators. De presentatie van dit info- en netwerkmoment kan je hier terugvinden.


Op de hoogte blijven van het Content Creator Protocol en het nieuws van de VRM?

Twitter: www.twitter.com/vrmmedia
Linkedin: Onze pagina kan bereikt worden via deze link.
Facebook: Facebook-pagina VRM
Of schrijf in op onze nieuwsbrief