Volgend op de omzetting van de herziene Europese Richtlijn Audiovisuele Mediadiensten, zijn de Vlaamse omroepen vanaf 30 september 2024 verplicht om hun kijkers te waarschuwen voor mogelijke schadelijke inhoud. Dit gebeurt aan de hand van de symbolen van het nieuwe classificatiesysteem GoedGezien. De Vlaamse Regulator voor de Media treedt hier op als toezichthouder.
In overleg met de Vlaamse omroepen, dienstenverdelers en verschillende experten implementeert het Departement Cultuur, Jeugd en Media een uniform classificatiesysteem voor audiovisuele media, genaamd GoedGezien. Op deze manier worden kijkers gewaarschuwd voor potentieel schadelijke inhoud van tv-programma’s.
Symbolen voor leeftijd en inhoud
GoedGezien is een aanbeveling voor jongeren, ouders en voogden. Zij kunnen zich informeren over:
- de richtinggevende leeftijdsgrens
- alle leeftijden (AL)
- 6+
- 10+
- 12+
- 16+
- potentieel schadelijke inhoud
- geweld
- angst
- seks
- grof taalgebruik
- verslavende middelen
- negatieve beeldvorming
De pictogrammen moeten bij de start van tv-programma’s, en na elke onderbreking, 5 seconden in beeld verschijnen. In de catalogus van dienstenverdelers en video-on-demand-platformen (vb. Streamz), moeten alle symbolen die van toepassing zijn op de programmapagina zichtbaar zijn.
Classificatiesysteem
De omroepen zijn verantwoordelijk voor het classificeren van hun tv-programma’s en het correct informeren van kijkers. Zij kunnen hiervoor beroep doen op een centrale databank. Kijkers kunnen via de publiekswebsite opzoeken welke classificatie een programma heeft gekregen.
Het classificatiesysteem GoedGezien en de symbolen zijn in overleg met de verschillende omroepen tot stand gekomen.
Panel van experten
Een panel van experten uit verschillende domeinen (ontwikkelingspsychologie, communicatiewetenschappen en media) heeft de werking van het classificatiesysteem bepaald. Daarbij is rekening gehouden met de ontwikkelingsfasen van kinderen en jongeren, gebruiksvriendelijkheid voor de sector en input van andere organisaties (o.a. Unia, VAD en Sensoa).
Schadelijkheid versus geschiktheid
De leeftijds- en inhoudsclassificaties slaan niet op de geschiktheid van tv-programma’s voor minderjarigen (is de inhoud van het programma bevattelijk, aantrekkelijk, op maat van een bepaalde leeftijd?), maar wel op de potentiële schadelijkheid. Enkel de potentiële negatieve impact van de inhoud op de lichamelijke, geestelijke of morele ontwikkeling van kinderen wordt geëvalueerd.
Toezicht en klachtenbehandeling door VRM
Als onafhankelijke toezichthouder voor de Vlaamse audiovisuele media, zal de VRM erop toezien dat de televisieomroeporganisaties voldoende informatie verstrekken aan hun kijkers, via het nieuwe classificatiesysteem, over programma’s die de (lichamelijke, geestelijke of morele) ontwikkeling van minderjarigen kunnen aantasten.
De kamer voor onpartijdigheid en bescherming van minderjarigen kan zowel op eigen initiatief als op basis van klacht optreden.
Meer weten over GoedGezien?
Op de website goedgezien.tv lees je meer over dit nieuwe classificatiesysteem. Er is ook een set van veelgestelde vragen.