6.1. De VRT als hefboom voor een sterke audiovisuele sector en een opkomende digitale, creatieve sector in Vlaanderen
6.1.1. De VRT besteedt minimaal 15% van haar totale inkomsten exclusief ruil, Brussels Philharmonic en herstructureringskosten aan externe producties, evoluerend naar minimaal 18,25%
18,48% van haar totale inkomsten besteedde de VRT in 2020 in de Vlaamse productie- en facilitaire sector (ten opzichte van 18,44% in 2019) (norm: minimaal 18,25% in 2020). Zo investeerde ze 62,1 miljoen euro in de productiesector (ten opzichte van 60,9 miljoen euro in 2019) en 15,7 miljoen euro in de facilitaire sector (ten opzichte van 16,6 miljoen euro in 2019).
De productiesector
Wat de Vlaamse productiesector betreft, besteedde de VRT in 2020 uit bij 63 verschillende leveranciers (met een volume op jaarbasis groter dan 10.000 euro), hoofdzakelijk uit de televisieproductiesector maar ook uit de audiosector en de digitale sector. De belangrijkste leveranciers waren: 100.000 volts.tv, Borgerhoff & Lamberigts TV, De Chinezen, De Liefhebbers, De Mensen, Eyeworks, Fabric Magic, Geronimo, Het Nieuwshuis, Hotel Hungaria, Koeken Troef, Panenka, Pretpraters, Roses are blue, Studio 100, Vincent TV en Woestijnvis. Met De Mensen had de VRT in 2020 een raamovereenkomst.
De facilitaire sector
48 verschillende leveranciers waren in 2020 goed voor 80% van de investeringen in de facilitaire sector. De andere leveranciers haalden een kleiner volume. De belangrijkste facilitaire leveranciers waren: DB Video Productions, Eurogrip, Het Huis, Jan Verbeke productions, Kadenza Media, Nep Belgium, Optionmedia, Production Resource Group, Vanhaeren Services & Scaffoldings en Videohouse. Met 244 facilitaire bedrijven/freelancers had de VRT een raamovereenkomst. Zij waren actief op verschillende vlakken, zoals cameraploegen, klankploegen, postproductiehuizen, facilitaire toelevering (studio’s, reportagewagens, bijbehorend personeel), commentatorcabines, cameraplatformen, decorbouwers, huur camerakranen en huur audio(visueel) materiaal.
De coronacrisis impacteerde in 2020 de Vlaamse productie- en facilitaire sector. Tal van geplande producties (bestedingen vanuit de VRT) konden niet doorgaan zoals voorzien: sommige producties werden uitgesteld, voor andere werd het productieproces volledig aangepast (zowel op het vlak van inhoud als op productievlak). Dankzij het Corona-noodfonds van de Vlaamse overheid kon de VRT extra bestellingen plaatsen bij de Vlaamse productie- en facilitaire sector. Die ondersteuning van de sector zorgde ook voor het behaalde bestedingspercentage.
Media-invest Vlaanderen
PMV en de VRT beheren samen Media Invest Vlaanderen (MIV). Deze joint venture investeert in beloftevolle bedrijven actief in mediatechnologie en mediacontent. Doel van de samenwerking is het Vlaamse media-ecosysteem duurzaam ondersteunen en het internationaal potentieel ervan uitbouwen. In 2020 investeerde MIV (samen met PMV en SmartFin Capital) in THEO Technologies, een universele streamingdienst die door klanten over de hele wereld wordt gebruikt.
De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.