KPI 35. De VRT biedt aan elke geregistreerde mediagebruik een gebruiksvriendelijk portaal om zijn gebruikersdata te raadplegen en te beheren.

Alle VRT-websites en -apps zijn gratis en voor iedereen vrij toegankelijk, en kunnen voor basisfunctionaliteiten zonder registreren gebruikt worden. Registreren als een VRT-gebruiker (en als gebruiker inloggen) is wel noodzakelijk bij meer interactieve toepassingen (zoals een video bekijken of deelnemen aan een wedstrijd). Maximale privacy van de gebruikersgegevens is verzekerd.

Een profiel als VRT-gebruiker aanmaken kan via een gebruiksvriendelijk portaal (https://profiel.vrt.be). Hij kan er zijn persoonsgegevens ingeven en wijzigen en zijn gebruikersdata beheren. Met het profiel kan de gebruiker zich aanmelden bij de VRT-websites en -apps. Door deze centrale registratie hoeft de gebruiker zich maar eenmaal aan te melden (als hij verschillende websites en apps van VRT gebruikt) en wordt de inhoud van het online-aanbod ten dele afgestemd op zijn profielkenmerken.

Eind augustus 2022 werd het kinderprofiel uitgerold. Daardoor konden ouders voor hun kinderen jonger dan 13 jaar ook een profiel aanmaken (met een beperkt aantal gegevens: naam en leeftijd). Dat profiel werd gekoppeld aan het ouderprofiel. Als een kind zich met het kinderprofiel aanmeldt in de VRT MAX-omgeving komt het terecht in de kindvriendelijke Ketnet-zone waar alleen kinderprogramma’s aangeboden worden. In die veilige omgeving konden kinderen onder andere series en films bekijken, luisterverhalen horen en spelletjes spelen.

VRT tekende ook een traject uit om de transparantie en de gebruiksvriendelijkheid van de profielsite te verhogen. In 2023 wordt dit uitgerold.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee in 2022 behaald te zijn.