KPI 32. De VRT introduceert jaarlijks 5 interactieve projecten waarin de mediagebruiker participeert met eigen cultuuraanbod.

VRT organiseerde in 2022 verschillende cultuurprojecten waaraan de Vlaamse mediagebruiker kon participeren. Dat waren onder meer:

  • Samen met Museumpas en het KMSKA ging VRT in De Nationale Expo op zoek naar talent in de beeldende kunsten. Iedereen kon bij deze wedstrijd een kunstwerk inzenden wat uiteindelijk leidde tot een expositie van 100 werken in het KMSKA (van 22 december 2022 tot 22 januari 2023). De Nationale Ketexpo was een gelijkaardige wedstrijd van Ketnet voor kinderen. Kunstwerken van de winnaars werden bovendien geveild ten voordele van De Warmste Week voor projecten die cultuurparticipatie van kinderen en jongeren in armoede willen stimuleren.
  • In het voorjaar konden lezers stemmen voor De Boon Publieksprijs: lezers werden aangezet om een boek te lezen en te stemmen voor hun favoriete boek uit een shortlist voor twee categorieën van de pubieksprijs (kinder- en jeugdliteratuur en fictie/non-fictie).
  • Karrewiet (Ketnet) ging op zoek naar het kinderwoord van het jaar. Daarvoor konden kinderen woorden insturen en stemmen voor hun favoriet woord (slay). Jongeren konden dan weer kiezen voor hun favoriet tienerwoord van het jaar (smash), onder impuls van NWS NWS NWS.
  • MNM organiseerde voor de twaalfde keer Start to DJ. Muziektalenten konden een live-gemixte en herkenbare DJ-set van 30 minuten insturen. Een selectie van kandidaten kreeg een luisterpodium op de radiozender. (MagiK was de winnaar.)
  • Studio Brussel organiseerde opnieuw De nieuwe lichting, een zoektocht naar muziektalent. Elke muziekmaker in Vlaanderen kon zich daarvoor inschrijven. Een professionele jury koos negen finalisten. Die werden voorgesteld op Studio Brussel. De luisteraars konden, via een stemming, de drie artiesten/bands verkiezen tot winnaars (BLUAI, Shaka Shams en Ila).

De performantiemaatstaf blijkt hiermee in 2022 behaald te zijn.