2.2.2. Aandacht voor diverse creatieve uitingen op een verbredende en verdiepende manier

2.2.2.1. De VRT besteedt in haar aanbod gepaste aandacht aan belangrijke herdenkingsmomenten in de Vlaamse en wereldgeschiedenis

Diverse aanbodsmerken en platformen van de VRT besteedden in 2020 aandacht aan herdenkingsmomenten in de Vlaamse geschiedenis en de wereldgeschiedenis. Enkele voorbeelden:

  • De VRT herdacht in 2020 het einde van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van België, 75 jaar eerder. Tot eind augustus (capitulatie van Japan in 1945) bracht Vrtnws.be elke week minstens een achtergrondstuk. Van begin januari tot 28 april bood de nieuwssite daarnaast ook een wekelijks overzicht van de belangrijkste oorlogsgebeurtenissen 75 jaar eerder. Nadien tot 9 mei (capitulatie nazi-Duitsland) gebeurde dat zelfs dagelijks. Canvas blikte terug op de oorlog met de reeks Kinderen van de Holocaust (over de impact van de oorlog op kinderen van gedeporteerde Joden). Eén bracht de reeks Ten oorlog: de bevrijding van Vlaanderen. Radio 1 en Radio 2 stonden geregeld stil bij de oorlogsgebeurtenissen van 75 jaar eerder.
  • VRT NWS herdacht de 60ste verjaardag van de onafhankelijkheid van Congo, onder meer met een dossier op Vrtnws.be. Klara bood een special over Congolese muziek en een reeks over koning Leopold II (met aandacht voor zijn rol in Congo).
  • VRT NWS stond stil bij de aanslag op Charlie Hebdo (5 jaar eerder), de Arabische lente (10 jaar eerder), 50 jaar Ballet van Vlaanderen, de 75ste verjaardag van de stripreeks Suske & Wiske en de 100ste verjaardag van het boek De Witte van Ernest Claes.
  • De diverse VRT-netten besteedden aandacht aan de Vlaamse feestdag, met verslaggeving, feestelijke programma’s en Vlaamse muziek.
  • Klara herdacht heel het jaar door de componist Ludwig van Beethoven, die 250 jaar eerder werd geboren. Het net had ook aandacht voor Harry Mulisch (die tien jaar voordien overleed), Charlie Parker en Dave Brubeck (beiden 100 jaar eerder geboren) en Jos Van Immerseel (die 75 werd).
  • Radio 1 herdacht onder meer de 35ste verjaardag van het Heizeldrama (in De ochtend), de 40ste verjaardag van de dood van John Lennon (in Byloo) en de 400ste verjaardag van het overlijden van Simon Stevin (in Interne keuken).
  • Radio 2 stond onder andere stil bij het overlijden van Zjef Vanuytsel (5 jaar eerder), bij de 100ste verjaardag van de IJzerbedevaart, de ontdekking van steenkool in Limburg (100 jaar eerder) en het Van Eyck-jaar.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.