9.4. Beslissing bij ambtshalve onderzoek m.b.t. radio-omroeporganisaties

1. VRM tegen VZW Westhoek Radio - 2013/008

De onderzoekscel van de VRM en het BIPT controleerden de uitzendingen van Westhoek Radio. Bij de controles blijkt dat Westhoek Radio herhaaldelijk uitzond met een veelvoud van het vergunde vermogen en met eenantenneconfiguratie die in een sterk afwijkende richting is opgesteld t.o.v. de zendvergunning. Bij een eerste controle werd het BIPT overigens ook geen toegang verschaft tot de zendinstallatie.

De VRM beslist dan ook om als voorlopige maatregel de zendvergunning van VZW Westhoek Radio te schorsen. De uitzendingen kunnen pas hervat worden nadat de VRM hiervoor expliciet de toelating geeft.

2. VRM tegen VZW Nieuwsradio - 2013/009

In 2011 werd de zendvergunning van Radio 94 geschorst wegens het niet naleven van de bepalingen van de zendvergunning. Daarop diende Radio 94 een aanvraag in tot wijziging van de zendvergunning waarbij een andere zendlocatie werd aangevraagd. Deze aanvraag werd door de VRM echter geweigerd omdat de gevraagde verplaatsing niet inpasbaar was in het Vlaamse frequentieplan.

Sinds de geweigerde aanvraag werd door Radio 94 geen enkel initiatief genomen om de schorsing te laten opheffen.

Omdat frequenties een schaars goed zijn moet erover gewaakt worden dat zij binnen het door de Vlaamse Regering opgestelde frequentieplan maximaal worden benut. Het bezit van een erkenning als lokale radio-omroeporganisatie zonder het effectief verzorgen van uitzendingen, staat een optimale invulling van het frequentieplan in de weg.

De VRM trekt dan ook de erkenning van VZW Nieuwsradio in.

3. VRM tegen VZW Westhoek Radio - 2013/010

In het voorjaar van 2013 werd door de VRM als voorlopige maatregel de zendvergunning van VZW Westhoek Radio geschorst.  Dit nadat bij controles bleek dat Westhoek Radio herhaaldelijk uitzond met een veelvoud van het vergunde vermogen en met een antenneconfiguratie die in een sterk afwijkende richting werd opgesteld t.o.v. de zendvergunning. Eveneens bleek dat bij een eerste controle aan het BIPT geen toegang werd verschaft tot de zendinstallatie.

Bij het onderzoek ten gronde legt de VRM Westhoek Radio een administratieve geldboete van 500 euro op. Bij het bepalen van de sanctie kan de VRM niet voorbijgaan aan het gebrek aan medewerking vanwege de radio-omroeporganisatie aan het onderzoek. Anderzijds houdt de VRM ook rekening met de gederfde inkomsten ten gevolge van de eerder opgelegde voorlopige maatregel.

4. VRM tegen VZW Centrum Radio Mechelen - 2013/015

Op 10 juni 2013 vraagt ClubFM Mechelen bij de VRM een verhuis aan van zijn zendlocatie. De onderzoekscel van de VRM start daarop een onderzoek (14 juni) ter verificatie van de aangevraagde coördinaten van de nieuwe zendlocatie. Eveneens wordt een bijkomend onderzoek (4 juli) gevoerd naar de zendlocatie die ClubFM Mechelen op dat moment gebruikt.

Via veldsterktemetingen wordt vastgesteld dat ClubFM Mechelen niet meer vanop de vergunde locatie uitzendt maar reeds vanop de aangevraagde zendlocatie. De aangepaste zendvergunning voor ClubFM Mechelen wordt op 10 juli bij ClubFM Mechelen bezorgd.

ClubFM Mechelen betwist de vaststellingen van de onderzoekscel niet en erkent dus te hebben uitgezonden vanop een niet-vergunde zendlocatie. Hiermee begaat de lokale radio-omroeporganisatie een inbreuk op het Mediadecreet wegens het niet gebruiken van een zendinstallatie die conform de wettelijke en decretale voorschriften is.

Bij de beoordeling van de strafmaat houdt de VRM er rekening mee dat dit een eerste inbreuk is voor ClubFM Mechelen. De inbreuk is bovendien beperkt gebleven tot enkele dagen (totdat de aangevraagde zendvergunning werd toegekend). ClubFM Mechelen wordt gewaarschuwd voor deze inbreuk.

5. VRM tegen VZW Vrije Radio Omroep - 2013/016

Bij een ad-hoc controle (27 juni 2013) worden door de onderzoekscel veldsterktemetingen uitgevoerd met betrekking tot de uitzendingen van ClubFM Hooglede / Roeselare. Uit de analyse blijkt dat de metingen abnormale waarden weergeven. Daarom wordt een tweede onderzoek (5 juli 2013) met nieuwe metingen ingesteld.

Uit de vaststellingen blijkt dat ClubFM Hooglede / Roeselare niet meer vanop de vergunde locatie uitzendt en zonder enige vergunning de zendlocatie heeft verplaatst over een afstand van 6,5 kilometer op een uitzendpunt binnen een andere lokaliteit (Egem) dan de eigen lokaliteit (Hooglede) waarvoor de radio erkend was. Voor deze verhuis werd geen aanvraag bij de VRM ingediend.
ClubFM Hooglede / Roeselare erkent wegens technische problemen enkele dagen te hebben uitgezonden vanop een niet-vergunde zendlocatie.

"Ook al kunnen er omstandigheden zijn waardoor een zendinstallatie op korte termijn verplaatst moet worden, dit ontslaat de radio-omroeporganisatie nooit van de verplichting om een wijziging van de zendvergunning aan te vragen en pas na de goedkeuring over te gaan tot de verplaatsing naar de nieuwe locatie", zo besluit de VRM.

De VRM stelt dan ook een inbreuk vast wegens het niet gebruiken van een zendinstallatie conform de wettelijk en decretale voorschriften. ClubFM Hooglede / Roeselare wordt een geldboete van 1.500 euro opgelegd.

6. VRM tegen VZW Lokale radio Ninove 104.7 - 2013/017

Bij veldsterktemetingen (juni 2013) door het onderzoeksteam van de VRM wordt vastgesteld dat de uitzendingen van Radio Ninove veel verder reiken dan het vergunde zendbereik zoals bepaald in de zendvergunning. Het Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie (BIPT) wordt daarop gevraagd om verder onderzoek te voeren naar de uitzendingen van Radio Ninove.

Uit verdere metingen door het BIPT blijkt dat Radio Ninove uitzond met een te hoog vermogen. Eveneens stelt het BIPT vast dat er gebruik wordt gemaakt van een kortere kabel en van een ander type zender dan opgegeven in de zendvergunning. Bovendien waren er slechts drie van de vier vergunde antenne-elementen aangesloten.

Radio Ninove betwist niet dat het type zender, de kortere kabellengte en het vermogen niet in overeenstemming met de zendvergunning waren. De lokale radio-omroeporganisatie betwist evenmin dat slechts drie van de vier antennes waren aangesloten.

De VRM besluit dat Radio Ninove een inbreuk heeft begaan op artikel 135 van het Mediadecreet door een technische uitrusting te gebruiken die niet conform de wettelijke en decretale voorschriften is.

Ook al geeft Radio Ninove aan geen andere radio-omroeporganisaties te hebben gestoord, intussen een nieuwe zendvergunning te hebben ontvangen en conform deze zendvergunning uit te zenden, toch kan de VRM bij het bepalen van de strafmaat niet voorbij aan het feit dat Radio Ninove reeds eerder werd gesanctioneerd voor een gelijkaardige inbreuk (beslissing 2010/007).

Radio Ninove wordt een geldboete van 1.500 euro opgelegd.

7. VRM tegen VZW Music and Info - 2013/019

Bij veldsterktemetingen tijdens de maand juni 2013 door de onderzoekscel van de VRM wordt vastgesteld dat de uitzendingen van Aalst Noord 106.7 verder reiken dan het vergunde zendbereik toelaat. Door het BIPT (Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie) wordt daarop een uitvoerig onderzoek gevoerd. Uit de vaststellingen van het BIPT blijkt dat Aalst Noord 106.7 uitzond met een te hoog vermogen, uitzond met een niet vergunde antenneconfiguratie en gebruik maakte van een korter kabeltype dan vergund.

Door het gebruik van een technische uitrusting die niet conform de wettelijke en decretale voorschriften is, begaat de lokale radio-omroep een inbreuk op artikel 135 van het Mediadecreet. VRM legt Aalst Noord 106.7 een geldboete van 500 euro op.

8. VRM tegen VZW Radio Caroline - 2013/020

Bij veldsterktemetingen tijdens de maand juni 2013 door de onderzoekscel van de VRM wordt vastgesteld dat de uitzendingen van City Music verder reiken dan het vergunde zendbereik toelaat. Door het BIPT (Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie) wordt daarop een uitvoerig onderzoek gevoerd. Uit de vaststellingen van het BIPT blijkt dat City Music uitzond met een te hoog vermogen, uitzond met een niet vergunde antenneconfiguratie en gebruik maakte van een ander kabeltype met een lagere verlieswaarde dan vergund.

Door het gebruik van een technische uitrusting die niet conform de wettelijke en decretale voorschriften is, begaat de lokale radio-omroep een inbreuk op artikel 135 van het Mediadecreet. VRM legt City-Music een geldboete van 500 euro op.

9. VRM tegen VZW Radio Belfort - 2013/021

Bij veldsterktemetingen tijdens de maand juni 2013 door de onderzoekscel van de VRM wordt vastgesteld dat de uitzendingen van radio Dender verder reiken dan het vergunde zendbereik toelaat. Door het BIPT (Belgisch instituut voor postdiensten en telecommunicatie) wordt daarop een uitvoerig onderzoek gevoerd. Uit de vaststellingen van het BIPT blijkt dat radio Dender uitzond met een niet vergunde zender en een niet vergunde antenneconfiguratie.

Door het gebruik van een technische uitrusting die niet conform de wettelijke en decretale voorschriften is, begaat de lokale radio-omroep een inbreuk op artikel 135 van het Mediadecreet. VRM legt lokale radio Dender een geldboete van 500 euro op.

10. VRM tegen VZW Radio Europe - 2013/031

Op 23 oktober 2013 heeft Ofcom, de regulerende instantie voor de communicatiesector in het Verenigd Koninkrijk, gemeld dat storingen het luchtverkeer boven het zuidoosten van Groot-Brittannië in het gedrang brachten. Het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Tele-communicatie heeft in het kader hiervan op 24 oktober 2013 een onderzoek uitgevoerd bij Radio Europe in Zwevegem.

Uit de vaststellingen blijkt dat het zendvermogen van Happy FM stond ingesteld op 450 Watt in plaats van op het maximaal toegelaten uitgangsvermogen van 38 Watt en dat werd uitgezonden met een niet vergund zendertype.

De VRM stelt dan ook een inbreuk vast. Radio Happy FM heeft ernstige storingen veroorzaakt op de luchtvaartband. Radio Happy FM wordt een geldboete van 1.000 euro opgelegd.

11.  VRM tegen VZW EVRO - 2013/032

Bij een controle op 19 september 2013 werd vastgesteld dat FeelGood Radio Essen uitzond vanop dezelfde zendlocatie als Radio Contrast in Wuustwezel, op meer dan twaalf kilometer vanaf de vergunde locatie (Essen) en buiten de lokaliteit waarvoor de radio-omroeporganisatie erkend is. De radio werkte er met richtantennes richting Nederland, wat ernstige storingen op de luchtvaartband veroorzaakte.

De radio gaf de inbreuk toe.

Gezien de ernst van de inbreuk wordt FeelGood Radio Essen geschorst tot de radio een gewijzigde zendvergunning van de VRM ontvangt of, indien de radio vanop de vergunde uitzendplaats opnieuw zou willen uitzenden, tot de toestemming van de VRM verkregen wordt om de uitzendingen te hervatten.

12. VRM tegen VZW V.W.B.-Noord - 2013/033

Op 17 en 18 september 2013 hebben Belgocontrol en het Nederlands overheidsorgaan Agentschap Telecom storingen op de luchtvaartband gemeld in de grensstreek rond Roosendaal, Essen en Wuustwezel. In het kader hiervan werd op 19 september 2013 een onderzoek uitgevoerd bij Radio Contrast in Wuustwezel. Op de zendplaats van Radio Contrast bleek dat er op de zendmast naast de vier eigen dipolen ook twee richtantennes geplaatst waren in de richting van Essen. Uit het onderzoek op verschillende data bleek ook dat het stralingsdiagram van Radio Contrast een niet aanvaardbare afwijking vertoonde in noordelijke richting waardoor de theoretische comfortzone niet werd nageleefd.

De radio betwiste te sterk te hebben uitgezonden richting Nederland maar kon geen afdoende verklaring geven voor het sterk afwijkende stralingsdiagram in noordelijke richting.

De VRM stelt een inbreuk vast en legt rekening houdende met de ernst van de inbreuk en de mate waarin de theoretische comfortzone wordt overschreden, een geldboete van 1.500 euro op.