2.14. Besluit Hoofdstuk 2

Er vonden in 2012 enkele zeer belangrijke verschuivingen bij de Vlaamse mediagroepen plaats.

Doordat Alfacam zich terugplooide op televisieactiviteiten werd de groep niet meer opgenomen in dit hoofdstuk. In het najaar volgden dan berichten dat de groep in financiële moeilijkheden verkeerde en bescherming moest vragen tegen de schuldeisers.

De gevolgen van de overname van SBS Belgium die in 2011 ingezet werd, werden in 2012 ten volle duidelijk. De Vijver media wordt nu als een volwaardige mediagroep beschouwd. De  VRT ziet de groep nu als een concurrent, daar waar productiehuizen Woestijnvis en deMENSEN vroeger belangrijke leveranciers van programma’s van de VRT  waren. In dit verband is het afstoten van deMENSEN om belangenvermenging te voorkomen relevant.

Door de toename van het aandeel van Sanoma WSOY in De Vijver Media kwam een deel van de controle over de Vlaamse mediasector in Finse handen terecht. Anderzijds kwamen de zenders VIER en VIJF hierdoor wel grotendeels onder controle van Vlaamse ondernemingen, waar zij voorheen door het Duitse Prosiebensat gecontroleerd werden.

Op 20 september 2012 lanceerde Liberty Global een overnamebod op de resterende aandelen die nog berustten bij het publiek, waardoor tv distributiebedrijf Telenet volledig in Amerikaanse handen terecht kan komen.

De groepen die ontstaan zijn als omroepdistributeur winnen aan belang in de voorliggende schakels van de waardeketen. Een poging van De Persgroep om een beweging in de omgekeerde richting te zetten ( de overname van KPN Belgium) is niet doorgegaan.

De strategische allianties tussen de groepen en met bedrijven aan de grens van het mediagebeuren bleven ook in 2012 toenemen. Telecomspeler KPN begeeft zich nu ook in dit spel door een alliantie aan te gaan met Roularta en De Persgroep. Vaak hebben deze betrekking op nieuwe mediavormen. Zo werd er een initiatief genomen rond een gemeenschappelijk betaalsysteem dat binnen het Media Innovatie Centrum (Mix) ontwikkeld zou worden.