2.6 Telenet Group Holding nv

2.6.1       STRUCTUUR EN AANDEELHOUDERS

Telecomoperator en kabelmaatschappij Telenet werd opgericht als initiatief van de Vlaamse overheid.

Oorspronkelijk investeerden de Gewestelijke Investeringsmaatschappij Vlaanderen (Gimv), een Amerikaanse media- en telecomgroep US West, een consortium van uitgevers, enkele financiële groepen en de intercommunale kabelbedrijven in Telenet nv.

Bij de beursgang van Telenet Group Holding nv verkochten onder meer de Gimv en de intercommunale kabelbedrijven het merendeel van hun aandelen. Ondertussen bezit het Amerikaanse Liberty Global de meerderheid van de aandelen.

Aandeelhouders

% kapitaal

Liberty Global Group

58,28%

Eigen aandelen

4,12%

Lucerne Capital Management L.P.

3,11%

Publiek

34,50%

TOTAAL

100,00%

Tabel 62: Aandeelhouders Telenet Group Holding nv
Bron: https://investors.telenet.be/nl/aandeelhoudersstructuur op 9 juli 2020 

De groepsstructuur van de Telenet groep werd de laatste jaren een aantal maal herschikt.

Een belangrijke wijziging gebeurde naar aanleiding van de overname van Base Company NV. Bij de integratie van Base Company NV in de Telenet groep werd deze onderneming hernoemd tot Telenet Group BV [310] (nu Telenet Group nv), en werden er een aantal dochtervennootschappen onder geplaatst. Dit had ook een wijziging van de maatschappelijke zetel van Telenet Group Holding NV naar het adres van de maatschappelijke zetel van Telenet Group bv tot gevolg. Op 26 december 2018 werd de vennootschapsvorm van Telenet Group bv opnieuw gewijzigd naar een naamloze vennootschap (nv) en op 5 mei 2019 is de maatschappelijke zetel van zowel Telenet Group Holding nv als Telenet Group nv gewijzigd naar Neerveldstraat 107, 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe.

In juni 2017 werd de overname van Coditel Brabant bv en haar Luxemburgse dochtervennootschap Coditel S.à.r.l. goedgekeurd door de Belgische mededingingsautoriteiten. Coditel Brabant bv is op 30 juli 2019 opgegaan in Telenet bv door middel van fusie, waarbij Telenet bv alle rechten en verplichtingen van Coditel Brabant bv heeft overgenomen.

In 2018 vond de overname van TelelinQ nv en haar dochtervennootschappen Nextel nv, TelelinQ D&F nv en Nextel Telecom Solutions nv plaats.

De Luxemburgse kabelmaatschappij Eltrona en Telenet Group Holding NV maakten op 1 april 2020 bekend dat de fusie waarbij de activiteiten van SFR-Coditel, dat eigendom is van Telenet BV, een dochtervennootschap van Telenet Group Holding, gecombineerd worden met de activiteiten van Eltrona, formeel is afgerond.[311]

In 2015 nam Telenet een participatie van 50% in het kapitaal van de audiovisuele mediagroep de Vijver Media. Op 7 maart 2018 werd aangekondigd dat Telenet een overeenkomst gesloten had met de resterende twee aandeelhouders van De Vijver Media nv, om De Vijver Media nv volledig over te nemen. Tegelijkertijd werd een transactie aangekondigd die zal resulteren in de oprichting door SBS Belgium nv en Mediahuis nv van een reclameregie via een 50/50 joint venture. Deze joint venture zal zich tot klanten richten met een online video alsook een crossmediaal aanbod. Deze transactie ging uiteindelijk niet door. Op 13 mei 2019 heeft het Mededingingscollege van de BMA onder voorwaarden de verwerving goedgekeurd van de uitsluitende zeggenschap door Telenet over De Vijver Media. [312]

Op 12 Februari 2020 gingen Liberty Global Plc (via dochterondernemingen Telenet Group NV en Telenet BV) en  DPG Media NV een  Memorandum of Understanding aan om een joint venture op te richten, met de bedoeling om subscription video on demand (SVOD) aan te bieden. Dit werd aangemeld bij de Europese Commissie, die op 12 augustus 2020 groen licht gaf voor de nieuwe streamingdienst, “Streamz” zal heten.

Figuur 17: Organigram Telenet Group Holding nv - tekstuele beschrijving Figuur 17
Bron: VRM op basis van NBB

2.6.2       AANBOD TELENET

2.6.2.1         Radio

Op het vlak van radio is Telenet binnen het Vlaamse radiolandschap rechtstreeks enkel actief als distributeur van kabelradio. Het signaal van verschillende radiostations wordt doorgegeven via het Telenet televisieaanbod. Onder het Signaal switch programma is Telenet in 2020 begonnen met de omschakeling van het analoge radiosignaal.[313]

De Vlaamse Regering kende op 15 september 2017 een erkenning voor een netwerkradio toe aan SBS Media Belgium, een 50/50%-samenwerking tussen Mediahuis en De Vijver Media.

Die erkenning wordt vanaf het najaar 2018 ingevuld door de zender NRJ Vlaanderen, een Belgische tak van het gelijknamige internationale radionetwerk. NRJ mikt op luisteraars tussen 14 en 44 en zet in op populaire muziek.

2.6.2.2         Televisie

Oorspronkelijk beperkten de televisieactiviteiten van Telenet zich tot kabeldistributie. Aan de hand van enkele nieuwe initiatieven breidde de kabeloperator zijn werkgebied uit naar andere schakels van de televisiewaardeketen en werd een bredere televisiespeler.

In 2012 had Telenet reeds het STAPfonds opgericht voor de ontwikkeling en investering in contentproductie. Daarmee werd o.a. reeds geïnvesteerd in films en in de eigen reeksen.

De stimuleringsregeling voor de audiovisuele sector voorziet dat dienstenverdelers ofwel een bijdrage storten in het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) ofwel opteren voor een co-productieproject. Sinds 2016 kiest Telenet voor investeringen in co-productieprojecten die uitgezonden worden via verschillende Vlaamse TV-zenders (bv de reeksen Callboys en Spitsbroers 2).

Recent investeerde Telenet o.a. in digital first serie wtFOCK (samen met VIER) en een nieuwe reeks van D5R (samen met MNM).

Door de participatie in De Vijver Media werd Telenet nog meer actief in het segment productie en aggregatie. De Vijver Media controleert productiehuis Woestijnvis. In 2011 nam De Vijver Media de activiteiten van SBS Belgium over en werd daardoor de derde grote speler op de televisieomroepmarkt in Vlaanderen (naast de openbare omroep en de Vlaamse Media Maatschappij-Medialaan- ondertussen DPG Media). Met VIER, VIJF en ZES biedt het drie televisieomroepen aan. Er bestaan ook catch-up services Meer VIER en Meer VIJF. Na de benodigde mededingingsrechtelijke goedkeuring, heeft Telenet door de overname van de resterende aandelen in De Vijver Media nu de volledige controle over deze zenders en het productiehuis verworven.

In augustus 2020 werd de in 2021 geplande opstart van een nieuwe zender  Play Zeven aangekondigd. VIER, VIJF en ZES zouden op dat moment ook de toevoeging Play krijgen.

Telenet brengt naast het basisaanbod (Telenet TV)  een aantal betaalpakketten (Play,  Play More, Play Sports) uit met onder andere de eigen zenders Play More Cinema HD, Play More Kicks HD, Play More Relax HD, Play More Black HD, terugkijk tv, extra kanalen met ongeziene camerastandpunten, en de mogelijkheid om meerdere  kanalen tegelijk te bekijken met multiview. In 2011 verwierf Telenet de rechten op het Belgische eersteklassevoetbal, waarvoor een speciaal aanbod (het merendeel van de sportzenders) bij gecreëerd werd. Telenet bood ook Eleven Sports aan via zijn sportzenders.

In 2017 werden de rechten voor het Belgisch voetbal opnieuw geveild. Telenet haalde o.a. de non-exclusieve rechten voor de live matchen en de exclusieve rechten op de samenvattingen binnen, welke door VIER in het magazine Sports Late Night uitgezonden worden.

In 2018 lanceerde Telenet Play Sports Go waardoor ook niet Telenet-klanten zich konden abonneren op hun sportaanbod.

Ondertussen sloot de Belgische voetbalbond een vijfjarige deal met  Eleven Sports. Dit betekent dat Telenet eerst een deal met  Eleven sports moest bereiken vooraleer het kon starten het uitzenden van Belgisch competitievoetbal.

Eind 2018 breidde Telenet zijn samenwerking met het Amerikaanse HBO uit om zijn betaaltelevisie-aanbod te versterken.

Telenet lanceerde vanaf 19 februari 2019 YUGO, een bundel waarmee TV via de YUGO-app gekeken wordt i.p.v. via de klassieke kabelaansluiting.

Begin september 2019 kwam uit dat Telenet een testproduct gelanceerd had met een aanbod van internet en tv via het mobiele netwerk onder de nieuwe merknaam Tadaam. Het aanbod lijkt zich vooral op Wallonië te richten omdat de operator daar geen uitgebreid vast netwerk heeft.

In samenwerking met DPG Media zal vanaf het najaar een nieuwe streamingdienst opgezet worden, die “Streamz” zal heten.

In het kader van de marktanalyse nam de CRC in 2020 een prijsbesluit, waardoor de tarieven waartegen een begunstigde tv-diensten afneemt bij een SMP-operator vastgelegd werden (bv. Orange bij Telenet).

2.6.2.3         Geschreven pers

Het enige product waarmee Telenet ooit actief was de markt van geschreven pers, was 9lives magazine, waarvan in september 2014 het laatste nummer verscheen.

2.6.2.4         Internet

Telenet beheert natuurlijk de eigen klantensite telenet.be, maar ook gamewebsite 9lives.be, en de websites verbonden aan de televisiezenders van Telenetdochter SBS.

Verder is Telenet in het internetdistributiesegment aanwezig als internet service provider, netwerkbeheerder en internet access provider. Fluvius heeft in juni aangekondigd dat het gaat samenwerken met Telenet voor de aanleg van zijn datanetwerk in Vlaanderen.

In 2016 kocht Telenet de vennootschap Base Company NV over en heeft op deze manier een eigen mobiel netwerk verworven.

Telenet is een van de operatoren die een voorlopige 5G-frequentie toegewezen kregen door het BIPT.[314]

Telenet heeft verschillende apps verbonden met haar tv- en mobiele telefoniediensten zoals bijvoorbeeld Play Sports, Triiing, TelenetMobile en Yelo Play.

Play Sports Go is sinds 19 januari 2018 een nieuwe streamingdienst van Telenet waar alle sportwedstrijden die Telenet in portefeuille heeft online live te zien zijn. Het betreft Belgisch en buitenlands voetbal, maar ook veldrijden en volleybal. Alleen de sportzenders in het Eleven Sports aanbod vallen buiten het streaming abonnement. Ook kijkers die geen digitale tv van Telenet hebben, kunnen nu dus de wedstrijden waarop Telenet de uitzendrechten heeft bekijken.

Telenet maakte recent twee nieuwe apps. De eerste app is de “.comdom”-app die dienst doet als een ‘digitale condoom’ bij het versturen van seksueel getinte foto’s. De tweede app is Safespot en de variant Safespot Guard. De app biedt tegen betaling extra beveiligingssoftware aan. [315]

Op 31 juli 2020 kondigde Telenet aan dat het de handen ineen geslagen heeft met online jongerenplatform TAGMAG.

2.6.2.5         Divers en crossmediaal aanbod

De reclameregie SBS Belgium verzorgt de regie voor de zenders VIER, VIJF en ZES en SBS Sales Belgium doet dit voor de externe zenders Discovery, TLC, njam! en Play Sports.

SBS nam in 2020 influencer marketing agency Native Nation over.

Telenet beschikt over een interne regie voor de verschillende zenders. Samen met VRT (via dochteronderneming VAR nv) heeft Telenet belangen in de regievennootschap Pebble Media dat zich specialiseert in internetreclame.

Telenet en SBS werden ook aangekondigd als partners in de in juni 2019 aangekondigde Belgian data Alliance. [316]

Telenet is een belangrijke telecomspeler met een aanbod van televisie, breedband internet en (mobiele en vaste) telefonie.

De Telenet-klant krijgt de mogelijkheid om in te tekenen op aparte diensten, maar kan ook bundels aanschaffen bestaande uit internet, digitale tv en (vaste en mobiele) telefonie.

Voor de vorige versie van hun decoder bracht Telenet  digitale televisie en de Yelo-applicatie samen. De klant bekijkt dan met één dienst de content op elk scherm in huis. Enkel klanten met oude decoder gebruiken nog Yelo Play, Klanten met nieuwere decoders gebruiken Telenet tv app.

Ten gevolge van de Marktanalysebesluiten van 1 juli 2011 van de Conferentie van Regulatoren voor de elektronische Communicatiesector (CRC), moest Telenet kabeltelevisie en kabelbreedbanddiensten in combinatie met kabeltelevisie doorverkopen aan alternatieve dienstenverdelers. Op 1 maart 2016 lanceerde Orange, het vroegere Mobistar, zijn aanbod via de Telenetkabel. Deze situatie wordt bestendigd en verder uitgebreid met het nieuwe CRC-marktanalysebesluit van 29 juni 2018. Op 26 mei 2020 nam de CRC een prijsbesluit, waardoor de tarieven waartegen een begunstigde (Orange) tv-diensten afneemt bij een SMP-operator (Telenet) vastgelegd werden.

Van een aantal populaire Woestijnvisprogramma’s worden afgeleide producten gemaakt (bv. dvd’s). Voor de uitgifte van boeken werd in samenwerking met WPG Uitgevers het merk DRIE opgericht.

Op 31 oktober 2017 heeft Telenet de Belgische ICT-integrator NEXTEL overgenomen met de bedoeling om bijkomende expertise in huis halen om totaaloplossingen voor bedrijven te ontwerpen, te bouwen en te beheren.

In het voorjaar van 2018 richtte Telenet een joint venture op met het Franse Solutions 30 die zich richt op technische ondersteuning van digitale technologie, met op termijn internet of things.[317] Momenteel is de hoofdactiviteit nog altijd installatie en onderhoud van het kabelnetwerk/kabelklanten. Bovendien lanceerde Telenet enkele maanden later een merk Tinx voor de bedrijvenmarkt dat een totaaloplossing moet bieden om het netwerk rond slimme apparaten te beheren.[318]

Sinds juni 2018 lanceerde Telenet verschillende locaties, genaamd The Park, in Antwerpen, Gent en Hasselt waar games in virtual reality gespeeld kunnen worden. Deze activiteiten oefent Telenet uit via de vennootschap The Park Entertainment nv, in samenwerking met het investeringsfonds 9.5 Magnitude Ventures nv. Het wil ook investeren in eigen gamingcontent.[319] Naar aanleiding van de Corona zag The Park een uitbreidingsmogelijkheid, en verhuurt het in een proefproject headsets voor thuisgebruik. The Park nam ook een participatie in gameontwikkelaar Triangle Factory om sneller in te kunnen spelen op nieuwe trends en eigen content te blijven creëren.[320]

2.6.2.6         Aanbod buiten Vlaanderen

Het aanbod van Telenet was in oorsprong vooral gericht op de Vlaamse markt. Voor residentiële diensten was Telenet buiten Vlaanderen tot voor kort actief in een aantal Brusselse gemeenten en in de gemeente Komen in het Waals Gewest. Door de overname van Coditel Brabant bv en haar dochtervennootschap Coditel S.à.r.l. is hier verandering in gekomen. Voor B2B-diensten is Telenet ook actief in heel België en in Luxemburg.

Telenet is momenteel voor 58.28% eigendom van de Amerikaanse Liberty Globalgroep en is op die manier verbonden met verschillende Europese kabeloperators (bijvoorbeeld Vodafone/Ziggo in Nederland of Virgin Media in het Verenigd Koninkrijk).

De Vijver Media richt zich vooral op Vlaanderen. Een aantal van de succesvolle formats die door productiehuis Woestijnvis bedacht werden, worden ook in andere landen op televisie gebracht. Voorbeelden zijn ‘Man bijt hond’ en ‘Wie is de mol?’, een productieformat dat aan meer dan vijftig landen werd verkocht, of recent corona-sportprogramma “De containercup”. Woestijnvis maakt samen met de productiehuis Lecter Media ook deel uit van de in 2017 opgerichte joint venture Fabiola, die in eerste instantie gericht was op de Nederlandse markt, maar recent haar werkingsgebied verruimde naar de Duitse markt.

2.6.3       Overzicht merken Telenet

Merknaam

Radio

 

Televisie

 

 

Dagbladen

Periodieke bladen

Internet

Internet

Mobiel Internet

Mobiel internet

Regie

Andere

 

C+A

D

Ct

A

D

C+A

C+A

C+A

D

C+A

D

 

 

Wigo

-

V

-

-

V

-

-

-

V

-

V

-

V

YUGO

-

-

-

-

V

-

-

-

V

-

V

-

V

Whop/Whoppa

-

V

-

-

V

-

-

-

V

-

-

-

V

Basic internet + Telenet tv/All-Internet + Telenet tv

-

V

-

-

V

-

-

-

V

-

-

-

-

Basic internet/All-Internet

-

-

-

-

-

-

-

-

V

-

-

-

-

Telenet Safespot

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

V

De slimme entrée

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

V

King/Kong

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

V

-

-

Telenet tv

-

V

-

-

V

-

-

-

-

-

-

-

-

Freephone Europe

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

V

Tadaam

-

-

-

-

B

-

-

-

-

-

B

-

-

Tinx

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

B

Base

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

B

-

B

Woestijnvis

-

-

V

-

-

-

-

V

-

-

-

-

-

Co-producties

-

-

V

-

-

-

-

V

-

-

-

-

-

VIER

-

-

V

V

-

-

-

V

-

-

-

-

-

VIJF

-

-

V

V

-

-

-

V

-

-

-

-

-

ZES

-

-

-

V

-

-

-

V

-

-

-

-

-

NRJ

L

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Yelo Play/Telenet TV

-

V

-

-

V

-

-

-

-

-

-

-

-

Streamz

-

-

-

V

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Play More

-

-

 

V

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Play Sports

-

-

-

V

-

-

-

V

-

V

-

-

-

Play Sports Go

-

-

-

-

V

-

-

-

-

-

-

-

-

9lives.be

-

-

-

-

-

-

-

V

-

-

-

-

-

The Park

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

V

Pebble Media

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

V

-

DRIE------------Boeken
The Pool-----------V-

Tabel 63: Productoverzicht Telenet Group Holding nv


[310] http://www.ejustice.just.fgov.be/cgi_tsv/tsv_rech.pl?language=nl&btw=046....
[311] Telenet, “ELTRONA NEEMT DE ACTIVITEITEN IN LUXEMBURG OVER VAN SFR-CODITEL, EIGENDOM VAN TELENET”, https://press.telenet.be/eltrona-neemt-de-activiteiten-in-luxemburg-over..., 25 februari 2020.
[312] BMA, “Persbericht Nr. 14/2019”, https://www.bma-abc.be/sites/default/files/content/download/files/201905..., 13 mei 2019.
[313] Telenet, “ONTDEK OF OOK JIJ MOET SWITCHEN”, https://www2.telenet.be/nl/landing-pages/signaalswitch/algemeen/.
[314] BIPT, “BIPT geeft vijf operatoren 5G voorlopige gebruiksrechten”, https://www.bipt.be/consumenten/publication/bipt-geeft-vijf-operatoren-5..., 15 juli 2020.
[315] Het Laatste Nieuws, Moors, C., “Digitaal condoom maakt sexting veiliger”, 25 november 2019.
De Tijd, “Telenet maakt modem veiliger voor 4,99 euro per maand”, 9 december 2019.
[316] De Tijd, “Belgische media vormen front tegen Facebook en Google”, 13 juni 2019.
[317] De Tijd, “Telenet lonkt naar internet der dingen”, 27 april 2018.
[318] De Tijd, Haeck, P., “Telenet lanceert platform voor slimme apparaten”, 5 juni 2018.
[319] De Tijd, Broens, B., “Telenet stapt in gamingindustrie”, 15 mei 2018.
[320] Telenet, “TELENET BRENGT VIA THE PARK VR-ACTIVITEITEN NAAR DE HUISKAMER”, https://press.telenet.be/telenet-brengt-via-the-park-vr-activiteiten-naa....