1.1.2 Aggregatie: radio-omroeporganisaties

Het beschikbare spectrum is gelimiteerd. Daarom heeft de Vlaamse overheid in het Mediadecreet regels vastgelegd aangaande het gebruik van het deel van het spectrum dat toegewezen werd aan radio-omroep via FM.

Volgens het decreet kan een onderscheid gemaakt worden tussen openbare of publieke radio-omroeporganisaties enerzijds en private radio-omroeporganisaties anderzijds. Publieke radio-omroeporganisaties kunnen verder worden onderverdeeld in landelijke publieke radio-omroeporganisaties en regionale publieke radio-omroeporganisaties.

Het Mediadecreet maakt voor de particuliere radio-omroeporganisaties een onderscheid tussen lineaire en niet-lineaire radio-omroeporganisaties. De lineaire worden dan ook nog eens onderverdeeld in:

  • Landelijke private radio-omroeporganisaties,
  • Regionale private radio-omroeporganisaties[11],
  • Netwerkradio-omroeporganisaties,
  • Lokale radio-omroeporganisaties,
  • Andere radio-omroeporganisaties.

De categorie Andere radio-omroeporganisaties ontstond ten gevolge van de introductie van nieuwe technologieën voor de uitzending van radioprogramma’s (bv. internetradio, DAB/DAB+). De indeling van de schakel aggregatie in categorieën is hier dus eigenlijk afhankelijk van verschillen binnen de schakel distributie. Oorspronkelijk waren radio-omroeporganisaties voornamelijk verticaal geïntegreerde organisaties die zowel de aggregatie als de distributie voor hun rekening namen.

De categorie netwerkradio-omroeporganisaties werd in het leven geroepen om in afwachting van de toekomstige analoge switch-off de diversiteit in het commerciële radiolandschap te bevorderen. De uitzending van de radio-omroepprogramma’s van de landelijke radio-omroeporganisaties in FM zal immers worden stopgezet. De Vlaamse Regering bepaalt de datum van die afschaffing van de FM-uitzendingen en de modaliteiten ervan. Die datum is afhankelijk van een tweejaarlijks monitoringsrapport waarin de evolutie van de groei van het totale digitale radio luisteren, de DAB+-progressie en de resultaten van sectorgedragen overleg worden nagegaan. Vanaf 1 september 2018 moesten de landelijke radio-omroeporganisaties wel verplicht uitzenden via DAB+.

De netwerkradio-omroeporganisaties, die vanaf 1 januari 2018 konden worden opgestart, kunnen geen volledige landelijke dekking verwerven op de FM-band, maar hun dekking is wel dermate uitgebreid dat zij diverse stedelijke regio’s binnen Vlaanderen bereiken. Tegen uiterlijk 1 september 2019 moesten de netwerkradio’s verplicht DAB+-uitzendingen verzorgen, waardoor de netwerkradio’s zo een landelijke dekking verwezenlijken.

Tezamen met de opstart van netwerkradio-omroeporganisaties werd het lokale radiolandschap hervormd. Met deze hervorming verdwijnt de mogelijkheid tot samenwerkingsverbanden tussen lokale radio-omroepen zoals die tot eind 2017 bestonden. Occasionele samenwerkingen bij eenmalige grote acties of uitzonderlijke gebeurtenissen blijven wel mogelijk. Ook aan de overdracht van erkenningen komt een einde. Bij een stopzetting van de activiteiten keert het frequentiepakket van een lokale radio-omroep terug naar de overheid.

De toekenning van frequenties aan omroepen gebeurt tijdens een erkenningsronde. Na de algehele erkenningsronde uit 2005, vonden in de periode 2017-2019 verschillende erkenningsronden voor de netwerkradio-omroeporganisaties en lokale radio-omroeporganisaties plaats. Zo werden in september 2017 vier netwerkradio-omroeporganisaties erkend, zijnde SBS Media Belgium, VBRO, CFM en BG Consulting. De erkenning van nv CFM werd eind februari 2018 evenwel geschorst door de Raad van State. Daarop besliste Vlaams minister van Media Sven Gatz om de erkenning voor het frequentiepakket 3 toe te kennen aan Topradio. Op 5 april 2019 heeft de Minister van Media de 4 erkenningen voor een netwerk-omroep vernietigd, en op dezelfde datum heeft hij dezelfde 4 radio's opnieuw erkend. Deze erkenningen traden onmiddellijk in werking.[12] Voor lokale radio-omroeporganisaties werden 132 frequentiepakketten[13] vrijgegeven.[14]

In mei 2019 startte er een erkenningsronde over de vrijgave voor erkenning van tien lokale frequentiepakketten. Op basis van deze ronde werden acht lokale radiozenders op 25 november 2019 door de minister van media erkend. Voor twee frequentiepakketten was er geen enkele kandidaat. Voor twee pakketten was er slechts één kandidaat, de zes andere werden toegekend na een vergelijkende toets tussen de kandidaten.

De FM-licenties voor de landelijke private radio-omroeporganisaties werden tijdelijk verlengd met vier jaar (t.e.m. 2021). De licenties voor de netwerkradio- en lokale radio-omroeporganisaties gelden voor negen jaar.

Tussen 10 april 2020 en 13 mei 2020 hield het Departement CJM een publieke raadpleging over het Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van bijlage 1 en 4 bij het Besluit van de Vlaamse Regering van 29 maart 2019 houdende bepaling van het aantal particuliere landelijke, regionale, netwerk- en lokale radio-omroeporganisaties dat kan worden erkend en houdende de opstelling van het frequentieplan en de vaststelling van de frequentiepakketten die ter beschikking worden gesteld van de particuliere landelijke, regionale, netwerk en lokale radio-omroeporganisaties.

Tussen 27 juli 2020 en 31 augustus 2020 hield het Departement CJM een publieke raadpleging over het voorontwerp van decreet houdende wijziging van het decreet van 27 maart 2009 betreffende radio-omroep en televisie met betrekking tot de landelijke en regionale radio-omroeporganisaties. Het voorontwerp bevat een aantal nieuwe elementen rond radio-omroepen. Zo wordt vanaf 1 januari 2023 de categorie van de regionale radio-omroeporganisaties afgeschaft en is er de intentie om met ingang van die datum nieuwe erkenningen voor landelijke radio-omroeporganisaties te laten ingaan voor een termijn van vijf jaar, eenmalig verlengbaar met drie jaar. De bestaande erkenningen (erkende en van rechtswege) worden dus met één jaar verlengd. Het voorontwerp bepaalt bovendien – in omzetting van EU-bepalingen – dat autoradio’s vanaf 20 december 2020 voorzien moeten zijn van een DAB+-ontvanger en dat op termijn ook andere radiotoestellen in staat moeten zijn om digitale radiosignalen te ontvangen.

 

INFOFRAGMENT: RADIO VOND MEER GEHOOR TIJDENS CORONACRISIS, MAAR RECLAMEMARKT STUIKT INEEN

De radio vond meer gehoor. Een kwart van de Vlamingen luisterde er vaker naar toen Covid-19 de actualiteit beheerste. Maar de reclamemarkt stuikte ineen en voor de private radiospelers is dit veruit hun belangrijkste inkomstenbron. Ook quasi alle zomerevenementen werden afgelast, bv. Plage Préférée van Radio 2, het Q-Beach House en het Beach Festival van Nostalgie.

Radio-omroeporganisaties namen initiatieven om meer Belgische muziek te programmeren, waardoor er meer inkomsten uit auteursrechten naar de eigen muziekindustrie gingen. Zo lanceerde Joe bijvoorbeeld een nieuwe digitale radiozender met alleen maar Belgische muziek: Joe – Best of Belgium.[15]

Google richtte een noodfonds op als steun voor lokale en regionale media-initiatieven omdat deze sector zwaar getroffen wordt door de coronacrisis. Lokale radio FM Goud diende een aanvraag in en ontvangt 5.000 dollar uit het noodfonds.[16]

Unisono, de organisatie die rechten int voor Sabam, Playright en Simim, nam volgende maatregelen:

  • Alle facturen voor evenementen die gepland waren van 13 maart tot 19 april werden gecrediteerd. Als je al betaald had, kreeg je je geld terug.
  • Opschorting van de facturatie voor dagelijks muziekgebruik in ondernemingen die gesloten waren wegens de corona-maatregelen.
  • Verlenging van de betaaltermijn voor openstaande facturen met 60 dagen.
  • Geen herinneringskosten.

 

1.1.2.1       Landelijke publieke radio-omroeporganisaties

Landelijke publieke radio-omroeporganisaties worden publiek gefinancierd en zenden uit voor de hele Vlaamse Gemeenschap.

De Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie (VRT) biedt de Vlaamse luisteraar vier landelijke FM-radio’s aan. Radio 1 is de algemene nieuws- en informatiezender. Klara is de cultuurzender die voornamelijk aandacht besteedt aan klassieke muziek. MNM is de hitradio van de VRT. Ten slotte is er Studio Brussel dat zich met nieuws en brede culturele informatie richt tot de luisteraar. De zenders kunnen beluisterd worden via verschillende platformen, zoals weergegeven in Tabel 2: Landelijke publieke radio-omroeporganisaties. Sinds 1 januari 2012 worden de uitzendingen van Radio 1 en Radio 2 ook via satelliet verspreid.

Aanbieder

Ondernemingsnummer

Naam aanbod

FM

DAB+[17]

Kabel/IPTV

Internet

App[18]

VRT nv

 

 

244142664

 

 

Radio 1

x

x

x

x

x

Radio 1 - Classics

-

-

-

X

-

VRT NWS

-

x

x

x

x

Klara

x

x

x

x

x

Klara Continuo

-

x

x

x

-

MNM

x

x

x

x

x

MNM Hits

-

x

x

x

-

MNM –  Juice

-

-

-

x

-

MNM - Back to the 90's & nillies

-

-

-

x

-

Studio Brussel

x

x

x

x

x

Studio Brussel – De Tijdloze

-

-

x

x

-

Studio Brussel – #ikluisterbelgisch

-

-

-

X

-

Studio Brussel – Hooray

-

-

-

X

-

Studio Brussel – Bruut

-

-

-

X

-

Ketnet Hits

-

-

-

X

-

Sporza

-

-

x

X

-

Tabel 2: Landelijke publieke radio-omroeporganisaties

Conform de huidige beheersovereenkomst tussen de Vlaamse Gemeenschap en de VRT worden de VRT-merken multimediaal uitgebouwd[19]. De VRT radio-omroepen beperken zich zodoende niet louter tot het produceren van radioprogramma’s, maar maken ook steeds meer audiovisuele fragmenten en/of webreeksen. Wat Studio Brussel betreft, kan o.a. verwezen worden naar docureeks Rock ‘n’ Roll High School of Gamelab, maar ook de opnames van de Studio Brussel Showcases en live muziekopnames via VRT NU. Volgens Studio Brussel is het niet de bedoeling om een tv-zender te worden. Wel willen ze via VRT NU hun aanbod verrijken, bovenop de korte filmpjes op sociale media. Studio Brussel was op VRT NU in 2019 het grootste niet-tv-merk en was goed voor 0,8% van alle videostarts.[20] Ook MNM (bv. Awkward Talk), Radio 1 (bv. Universiteit van Vlaanderen), Radio 2 (bv. Roots 66) en Klara (bv. Overal Klassiek) maken televisie via VRT NU.

Hoewel dit geen aparte televisiediensten zijn, kan de VRM wel toezicht houden op deze initiatieven, omdat ze opereren onder de niet-lineaire televisiedienst VRT NU.

1.1.2.2      Regionale publieke radio-omroeporganisaties

Regionale publieke radio-omroeporganisaties worden publiek gefinancierd en zenden uit voor een welbepaalde regio die maximaal één provincie bestrijkt.

De VRT biedt met Radio 2 ook regionale radio aan. Radio 2 heeft een breed en overwegend Nederlandstalig muziekprofiel. Typerend voor Radio 2 is zijn verankering in de regio’s en de ontkoppeling van zijn aanbod waarbij regionale actualiteit centraal staat. Radio 2 wordt aangeboden via zowel FM, DAB+, kabel/IPTV als het internet en beschikt tevens over een app. In april 2020 lanceerde Radio 2 ook een 24/7 muziekstream Radio 2 Bene Bene waarop enkel Belgische artiesten te horen zijn om onze muziekindustrie te ondersteunen tijdens de coronacrisis.

Aanbieder

Ondernemingsnummer

Naam aanbod

VRT nv

 

 

244142664

 

 

Radio 2 Antwerpen

Radio 2 Limburg

Radio 2 Oost-Vlaanderen

Radio 2 Vlaams-Brabant

Radio 2 West-Vlaanderen

Tabel 3: Regionale publieke radio-omroeporganisaties

1.1.2.3      Landelijke private radio-omroeporganisaties

Landelijke private radio-omroeporganisaties zenden uit voor de hele Vlaamse Gemeenschap.

Vanaf het begin van de jaren 1980 konden private radio-omroepen in Vlaanderen legaal uitzenden. Hun bereik was echter beperkt tot het lokale niveau.

In 2001 verloor de VRT zijn monopolie voor landelijke radio, door de toekenning van licenties voor landelijke private radio’s aan 4fm en de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa) (Q-Music, vanaf 31/08/2015 Qmusic).

Na de overname van 4fm door de VMMa in mei 2007, werd de VMMa de enige aanbieder van landelijke private radio in Vlaanderen. Op 1 april 2009 werd de naam 4fm veranderd in JOEfm en daarna in Joe. Eind 2013 kondigde de VMMa aan dat het bedrijf vanaf 2014 Medialaan zal heten. Op 1 februari 2018 werd een integratie tussen Medialaan en De Persgroep Publishing aangekondigd, en in september 2019 veranderde Medialaan zijn naam in DPG Media.

Daarnaast bestonden er vroeger ook een aantal regionale private radio-omroepen. Door een samenwerkingsverband vormden zij sinds maart 2010 de facto een landelijke zender. Op 11 september 2012 werd de VRM formeel ingelicht door de licentiehouders dat zij hun zendvergunningen overdroegen aan de landelijke radio-omroeporganisatie, Nostalgie – Vlaanderen Één.

Sinds 1 september 2018 moesten de landelijke radio-omroeporganisaties ook uitzenden via DAB+. Joe en Qmusic zenden vanaf september 2017 uit via DAB+ en Nostalgie sinds 27 augustus 2018.

Aanbieder

Ondernemingsnummer

Naam aanbod

FM

DAB+

Kabel/

IPTV

Internet

App

JOEfm nv

469992615

Joe

x

x

x

x

x[21]

Joe 60’s & 70’s

-

x

-

x

-

Joe 80’s

-

x

-

x

-

Joe 90’s

-

x

-

x

-

TOP 2000

-

-

-

x

-

Joe Easy

-

x

-

x

-

Joe Best of Belgium

-

x

-

x

-

DPG Media nv

432306234

Qmusic

x

x

x

x

x[22]

Qmusic Maximum Hits[23]

-

x

-

x

-

Q-Foute Radio

-

x

-

x

-

Q-Favoriete 100

-

-

-

x

-

Q-00’s

-

-

-

x

-

Q-90’s

-

-

-

x

-

Q-Workalicious

-

-

-

x

-

Q-Running

-

-

-

x

-

Q-Shut up and dance

-

-

-

x

-

Willy

-

x

-

x

-

Vlaanderen Eén nv

890243036

Nostalgie

x

x

x

x

x

Tabel 4: Landelijke private radio-omroeporganisaties

1.1.2.4      Regionale private radio-omroeporganisaties

Regionale private radio-omroeporganisaties zenden uit voor een welbepaalde regio die maximaal één provincie bestrijkt.

Bij decreet van 25 oktober 2002 werd de mogelijkheid voorzien om particuliere regionale radio-omroepen te erkennen, die uitzenden voor maximaal één provincie. Initieel werden erkend: Antwerpse Radio NV, die radio bracht onder de naam Antwerpen 1; De Vrije Golf vzw met Contact Vlaams-Brabant; Radio Gent vzw met Go FM; Prometheus incorporated (later herdoopt tot “Radio West-Vlaanderen 1”) met radio Mango en FM Limburg van Facta Media.

Sinds de decreetwijziging van 2 februari 2007 werd het voor regionale radio’s mogelijk om samen te werken. In maart 2008 verenigden 4 van de 5 regionale radio-omroepen zich onder de merknaam Nostalgie. FM Limburg sloot hierbij aan op 4 maart 2010.

De facto vormden ze dus een landelijke zender. Op 11 september 2012 werd de VRM formeel ingelicht door de licentiehouders dat zij hun zendvergunningen overdroegen aan de landelijke radio-organisatie, Nostalgie – Vlaanderen Één.

Hoewel het in theorie mogelijk blijft om regionale radio in Vlaanderen te organiseren, is er in de praktijk geen aanbod.

Het voorontwerp van decreet houdende wijzigingen van het decreet van 27 maart 2009 betreffende radio-omroep en televisie met betrekking tot de landelijke en regionale radio-omroeporganisaties schaft deze categorie van de regionale radio-omroeporganisaties af vanaf 1 januari 2023. Het voorontwerp stelt voor om de bestaande erkenning met één jaar te verlengen.

1.1.2.5      Private netwerkradio-omroeporganisaties

Private netwerkradio-omroeporganisaties zenden uit in diverse stedelijke regio’s

In het Besluit van de Vlaamse Regering houdende bepaling van het aantal particuliere landelijke, regionale, netwerk- en lokale radio-omroeporganisaties dat kan worden erkend en houdende de opstelling van het frequentieplan en de vaststelling van de frequentiepakketten die ter beschikking worden gesteld van de particuliere landelijke, regionale, netwerk- en lokale radio-omroeporganisaties van 21 april 2017 werden 4 frequentiepakketten voor private netwerkradio-omroeporganisaties voorzien.

In september 2017 werden de erkenningen voor de specifieke frequentiepakketten toegekend. Eind februari 2018 werd de erkenning voor het frequentiepakket 3 (CFM nv) geschorst door de Raad van State. Daarop besliste de Vlaamse minister van Media om de erkenning toe te kennen aan Topradio. Op 5 april 2019 vernietigde de Vlaamse minister van Media de 4 erkenningen voor een netwerkradio-omroep, en op dezelfde datum werden dezelfde 4 radio’s opnieuw erkend.

Het aanbod van de frequentiepakketten staat in Tabel 5. Het is de eerste keer dat deze frequentiepakketten worden toegekend en de licentie is geldig voor 9 jaar. Uiterlijk op 1 september 2019 dienden de netwerkradio-omroeporganisaties uit te zenden via DAB+.

VBRO wijzigde in 2020 zijn naam in BNL. Ook de vennootschap veranderde van naam. De radiozender kreeg ook een nieuwe eigenaar: Hugo Foets, organisator van Yesterdayland en manager van verschillende Vlaamse artiesten.

Aanbieder

Ondernemingsnummer

Naam aanbod

FM

DAB+

Kabel/IPTV

Internet

App

SBS Media Belgium nv

470302619

NRJ

X

X

X

X

X

BNL Radio BV

414202272

BNL

X

X[24]

X

X

X

Topradio nv

465147365

Topradio

X

X

X

X

X

B.G.-Consulting nv

439278356

Stadsradio Vlaanderen

X

X

-

X

-

Tabel 5: private netwerkradio-omroeporganisaties

SBS Media Belgium nv is een 50/50%-samenwerking tussen De Vijver Media (SBS Belgium) en Mediahuis. Hun aanbod wordt ingevuld door de zender NRJ Vlaanderen, een tak van het gelijknamige internationale radionetwerk NRJ. NRJ Vlaanderen en Nostalgie, waarmee NRJ een link heeft via Mediahuis, zenden uit vanuit Antwerpen, waardoor beide radio’s infrastructuur delen.

Door de verwerving van de licentie voor een netwerkradio-omroeporganisatie wordt het voor SBS Belgium (moedermaatschappij van VIER, VIJF en ZES) mogelijk om een crossmediale strategie te exploiteren, door bijvoorbeeld tv-merken en programma’s uit te spelen op radio en vice versa. SBS Belgium kan zo crossmediaal werken, zowel op programmatorisch vlak als op het gebied van reclame (bv. via The Pool), een manco dat de tweede grootste commerciële televisiegroep van Vlaanderen in het verleden meermaals aankaartte.

Enkele voorbeelden van de crossmediale aanwending: NRJ Vlaanderen zendt uit op ZES. Daarnaast werd een radio-versie van Gert Late Night gemaakt voor de ochtendshow op NRJ Vlaanderen.

1.1.2.6      Lokale radio-omroeporganisaties

Lokale radio-omroeporganisaties zenden uit voor een stad, een deel van een stad, een gemeente, een beperkt aantal aansluitende gemeentes of een welbepaalde doelgroep.

Het frequentiebesluit van 1 september 2006 voorzag 294 frequenties voor lokale radio. In de loop van de jaren werden een aantal radio’s op non-actief gezet. Regelmatig zijn er klachten en/of vaststellingen over ongeoorloofde verhoging van het uitzendvermogen van vergunde zendinstallaties, met storingen als gevolg.

Mede door de beperkte economische leefbaarheid en de talrijke storingen binnen het radiolandschap, verenigden vele lokale radio-omroeporganisaties zich in de loop der jaren in een samenwerkingsverband van lokale radio-omroeporganisaties of ketenradio (zoals City-Music, FamilyRadio, Hit FM, Topradio,…). In 2017 behoorde 70% van de lokale radio-omroeporganisaties tot een samenwerkingsverband.

In 2017 werd een eerste nieuwe erkenningsronde opgestart. Met het Besluit van de Vlaamse Regering houdende bepaling van het aantal particuliere landelijke, regionale, netwerk- en lokale radio-omroeporganisaties dat kan worden erkend en houdende de opstelling van het frequentieplan en de vaststelling van de frequentiepakketten die ter beschikking worden gesteld van de particuliere landelijke, regionale, netwerk- en lokale radio-omroeporganisaties van 21 april 2017 kregen lokale radio-omroeporganisaties de mogelijkheid om zich kandidaat te stellen voor 123 specifieke frequentiepakketten[25]. Met deze hervorming verdween tevens de mogelijkheid tot het aangaan van samenwerkingsverbanden tussen lokale radio-omroepen en kwam er formeel een eind aan de historisch gegroeide samenwerkingsverbanden van lokale radio-omroeporganisaties.

De erkenningen werden middels verschillende erkenningsronden in de periode 2017-2019 toegekend. Intussen werden 132 frequentiepakketten voor lokale radio-omroeporganisaties vrijgegeven (dit betekent niet dat er 132 lokale radio’s erkend zijn). Een overzicht van de erkende radio-omroeporganisaties vindt u op de website van de VRM.[26] Lokale radio-omroeporganisaties waaraan een erkenning door de Vlaamse minister van Media toegekend werd, moesten daarna bij de VRM nog een aanvraag indienen voor een zendvergunning per frequentie uit het aan hen toegekende frequentiepakket.

Sinds de lancering van DAB+ waren er een aantal van de (vroegere) ketenradio’s die hun signaal ook op deze wijze verspreiden, met name Roxx, Familyradio en Radio Maria. Op het moment van redactie zond enkel nog Radio Maria via DAB+ uit. Het blijkt niet zo eenvoudig voor de ketenradio’s om hun toekomst te bestendigen via DAB+. Daarnaast zenden ook BBC World Service en RTBF MIX uit op DAB+.

1.1.2.7       Andere radio-omroeporganisaties

Particuliere radio-omroeporganisaties die hun omroepprogramma's uitsluitend via een kabel-, ethernetwerk of via het internet doorgeven, worden andere radio-omroeporganisaties genoemd.

Vermits radioprogramma’s door de introductie van nieuwe distributietechnieken ook op andere wijze dan via de ether uitgezonden kunnen worden, heeft de decreetgever een nieuwe categorie omroeporganisaties ingevoerd. Binnen deze categorie zijn er een aantal subcategorieën. Het gaat voornamelijk om radio’s die hun programma’s via de kabel of via het internet verdelen.

Aangezien de toegang tot de kabel of het internet niet schaars is - in tegenstelling tot wat geldt bij de ether - is er geen opportuniteitsoordeel of selectie van overheidswege vereist en volstaat voor deze categorie van radio-omroeporganisaties een aanmelding bij de VRM.

Onderstaande Tabel 6: Andere radio-omroeporganisaties via kabel geeft een overzicht van de ondernemingen die bij de VRM als radio-omroeporganisaties zijn aangemeld om uitsluitend via de kabel te worden doorgegeven. Radio-omroepen die naast de kabel ook via de ether beluisterbaar zijn, behoren in principe niet tot deze categorie. Sommigen corresponderen in de praktijk wel met de vroegere ketenradio’s.

Aanbieder

Ondernemingsnummer

Naam aanbod

Be One Kabel vzw

890251152

Be One Kabel

Radio Club FM vzw

890338452

Roxx

FG Belgium bv[27]

821423813

Radio FG Vlaanderen

Hit-Kabel vzw

890181371

Hit FM Kabel

Topradio nv

465147365

Topradio

Tabel 6: Andere radio-omroeporganisaties via kabel

Verder hebben een aantal radio-omroeporganisaties die via internet uitzenden een kennisgeving ingediend.

Naam radio

Ondernemingsnummer

Aanbieder

Chase

848127220

Chase vzw[28]

Club FM

890338452

Radio Club FM vzw

De Foute Radio!

432306234

DPG Media nv

FamilyRadio

533971538

FamilyRadio Vlaanderen vzw

JOE 70s

432306234

DPG Media nv

JOE 80s

432306234

DPG Media nv

Joe Best of Belgium

469992615

JOEfm nv

KL85

844836247

Nordica vzw

Magic Radio Herentals

508469743

PDG FM vzw

Ment Radio

820484495

Ment Media bv

Nostalgie

890243036

Vlaanderen Eén nv

Quindo

546981614

Quindo vzw

Q10’s

432306234

DPG Media nv

Q-Summer

432306234

DPG Media nv

Radio 19

544960153

Negentien vzw

Radio Maria

833066979

Radio Maria vzw

Radio Stad

476875061

Centenary bv

Radio Tamara

423620477

Radio Tamara vzw

Singjaal

698647250

Retroactief vzw

Stereo 03

877091618

Ethercentrum vzw

Tomorrowland One World Radio[29]

677896673

TL International bv

VBRO

414202272

BNL Radio bv

Visual Radio POS

715938687

Positive Brussels vzw

Waveport Radio

642640242

Waveport Entertainment vzw

Willy

432306234

DPG Media nv

Wradio

428707930

Radio Cieper vzw

Tabel 7: Overige kennisgevingen

1.1.2.8      Niet-lineaire radio-omroeporganisaties

Niet-lineaire radio-omroeporganisaties zijn aanbieders van niet-lineaire radiodiensten. Deze radiodiensten worden in het Mediadecreet omschreven als:

“Een omroepdienst die de gebruiker de mogelijkheid biedt om auditieve programma’s te beluisteren op zijn individuele verzoek en op het door hem gekozen moment op basis van een door de omroeporganisatie geselecteerde programmacatalogus.”

Een voorbeeld hiervan is de VRT-radiospeler die de luisteraar de mogelijkheid biedt uitgezonden radioprogramma’s op te vragen en te beluisteren. De landelijke private radio-omroeporganisaties bieden aan de hand van podcasts en audioverslagen ook niet-lineaire radiodiensten aan. Momenteel zijn er geen uitsluitend niet-lineaire radio-omroeporganisaties aangemeld bij de VRM.


[11] Er ligt een voorontwerp van decreet klaar om de categorie van de regionale radio-omroeporganisaties af te schaffen vanaf 1 januari 2023.
[12]Vlaamse Regulator voor de Media, “Particuliere radio-omroeporganisaties: netwerkradio-omroeporganisaties”, https://www.vlaamseregulatormedia.be/nl/radio-tv-en-netwerken/radio/part....
[13] De erkenningen voor lokale radio’s worden verleend door de Vlaamse Regering.
[14] Een overzicht van de erkende lokale radio-omroeporganisaties vindt u op de VRM-website: https://www.vlaamseregulatormedia.be/nl/radio-tv-en-netwerken/radio/particuliere-radio-omroeporganisaties-lokale-radio-omroeporganisaties.
[15] Het Nieuwsblad, “Joe lanceert nieuwe radiozender met alleen maar Belgische muziek”, 15 april 2020.
[16] Het Belang van Limburg, “Google steunt radiozender FM Goud met 5.000 dollar”, 22 mei 2020.
[17] VRT zendt vanaf 17 oktober 2017 uit via DAB+.
[18] In de apps zijn ook steeds de digitale extensies (non-stop muziekprogramma's die enkel digitaal te beluisteren zijn) beluisterbaar.
[19] VRT, “Beheersovereenkomst”, https://www.vrt.be/nl/over-de-vrt/beheersovereenkomst/, p. 25.
[20] VRT nv (2020), Jaarverslag 2019, p. 19.
[21] De andere Joe-producten zijn wel beschikbaar via de Joe-app, maar er bestaat geen afzonderlijk app per Joe-product.
[22] De andere Q-producten zijn beschikbaar via de Q-app, maar er bestaat geen afzonderlijke app per Qmusic-product.
[23] Op 10 mei 2019 wijzigde de naam Qmusic non-stop naar Qmusic Maximum Hits omdat in de grensgebieden met Nederland te veel verwarring bestond tussen de Vlaamse en Nederlandse Qmusic non-stop.
[24] Op het moment van redactie zijn er procedures lopende omtrent het wegvallen van BNL op het DAB+-signaal.
[25] Exclusief de frequentie die toegekend werd aan Bruzz en bijkomende frequenties die nadien vrijgegeven werden door de Vlaamse Regering.
[26] https://www.vlaamseregulatormedia.be/nl/radio-tv-en-netwerken/radio/part...
[27] Sluiting door faillissement sinds 11 februari 2020.
[28] Sluiting door vereffening sinds 3 juli 2020.
[29] Tomorrowland One World Radio was een pop-up DAB+-radio-initiatief van zes maanden. Sinds begin september 2019 is de radio niet langer te beluisteren via DAB+.