7. Contacten met andere instanties

7.1. European Platform of Regulator Authorities (EPRA)

EPRA is een koepelorganisatie waartoe de meeste Europese omroepregulatoren behoren. Ze beoogt de permanente uitwisseling van ervaringen en het aanreiken van oplossingen voor problemen gerelateerd aan de interpretatie en toepassing van de omroepregelgeving.

Van 29 tot en met 31 mei 2019 nam een delegatie van de Vlaamse Regulator voor de Media deel aan de 49e vergadering van EPRA.

Tijdens de eerste plenaire sessie werd het thema ‘Bescherming van minderjarigen in de online wereld’ behandeld.  Een tweede plenaire sessie werd gewijd aan sportrechten.

Tevens waren er werkgroepen over mediageletterdheid, Europese producties en haatboodschappen in de media. 

Van 23 tot en met 25 oktober 2019 nam een delegatie van de Vlaamse Regulator voor de Media deel aan de 50e vergadering van EPRA.

De eerste plenaire sessie zette de bespreking verder van het thema ‘Bescherming van minderjarigen in de online wereld’.  Tijdens een tweede plenaire sessie werd het thema ‘Artificiële intelligentie en automatisch leren’ behandeld.

De werkgroepen over mediageletterdheid en Europese producties zetten hun werkzaamheden verder en een  werkgroep besprak de toegankelijkheid van televisie- en online-diensten.

7.2. European Regulator Group for Audiovisual Media Services (ERGA)

De Europese Groep van regelgevende instanties voor audiovisuele mediadiensten brengt de regelgevende instanties op het gebied van audiovisuele diensten bijeen om de Europese Commissie te adviseren over de uitvoering van de Richtlijn Audiovisuele Mediadiensten van de EU.

De doelstellingen van ERGA zijn:

  • met het oog op een consistente toepassing van de Richtlijn Audiovisuele Mediadiensten het adviseren en bijstaan van de Europese Commissie bij haar werkzaamheden alsook bij alle andere aangelegenheden in verband met audiovisuele mediadiensten voor zover ze onder de bevoegdheid van de Europese Commissie vallen;
  • het faciliteren van de samenwerking tussen de regelgevende instanties in de EU;
  • de uitwisseling van ervaringen en goede praktijken. 

Op 20-21 juni 2019 nam een delegatie van de Vlaamse Regulator voor de Media deel aan de elfde plenaire vergadering van de European Regulators Group for Audiovisual Media Services (Europese Groep van regelgevende instanties voor audiovisuele mediadiensten).

Op deze vergadering presenteerde ERGA de resultaten van de tot nu toe verrichte werkzaamheden op het gebied van desinformatie, waarbij de nadruk lag op de Europese verkiezingen van 2019.  

Voorts werd ook beslist om de structuur en werkmethoden van ERGA efficiënter te maken om beter tegemoet te komen aan de uitdagingen die zich in de toekomst zullen stellen. Hierbij werd ook uitgebreid ingegaan op de herziene Richtlijn Audiovisuele Mediadiensten die tegen september 2020 in nationale regelgeving moet worden omgezet. 

Op de vergadering werden ook de resultaten van een uitgebreide inventarisatie van nationale initiatieven op het gebied van genderdiversiteit besproken. 

De twaalfde plenaire vergadering van ERGA vond plaats op 10 december 2019. 

Op de vergadering werd ingegaan op thema’s als genderdiversiteit, mediapluralisme, desinformatie, de toekomst van ERGA en  de tenuitvoerlegging van de herziene Richtlijn Audiovisuele Mediadiensten.

Tevens werd Tobias Schmid van de Duitse mediaregulator tot ERGA-voorzitter verkozen. Hij zal samen met vier andere bestuursleden ERGA in 2020 leiden.

Op deze vergadering werd eveneens  het werkprogramma 2020 van ERGA goedgekeurd. Dat werkprogramma is gebaseerd op de werkzaamheden van drie subgroepen: 

Werkgroep 1:  Versterking van de digitale interne markt door de handhaving van Europese regels en waarden in de online-omgeving 
Werkgroep 2:  Mediapluralisme en desinformatie 
Werkgroep 3:  Mediapluralisme en vindbaarheid 

Binnen deze werkgroepen worden er verschillende werkstromen voorzien.