2.3 Proximus nv

2.3.1       STRUCTUUR EN AANDEELHOUDERS

Proximus was aanvankelijk een telecomoperator. Pas later bracht de onderneming ook mediaproducten op de markt. Het bedrijf ontstond als “Belgacom nv” in 1992 uit de overheidsdienst “Regie van Telegrafie en Telefonie” (RTT).

In 1994 werd Belgacom getransformeerd van autonoom overheidsbedrijf tot ‘naamloze vennootschap van publiek recht’. In 1996 verkocht de Belgische regering 50% min 1 van de aandelen van Belgacom aan het consortium ADSB Telecommunications. In 2004 deed Belgacom zijn intrede op de beurs.

De laatste jaren bleven de wijzigingen in de aandeelhoudersstructuur zeer beperkt. In Tabel 7: Aandeelhoudersstructuur Proximus nv wordt een overzicht van de aandeelhoudersstructuur gegeven.

Belgacom hanteert sinds 29 september 2014 nog slechts één commercieel merk, nl. Proximus, voor vaste en mobiele communicatie, tv en IT-oplossingen. Op 22 juni 2015 veranderde ook de naam van de onderneming zelf naar Proximus nv van publiek recht.

Aandeelhouder

% kapitaal

Belgische Staat

53.51%

Proximus eigen aandelen

4.57%

Free-float

41.92%

Totaal

100,00%

Tabel 55: Aandeelhoudersstructuur Proximus nv

Bron: https://www.proximus.com/nl/investors/proximus-share#title-4 op 26 juli 2018

De structuur van de Proximus volgt de specifieke activiteiten van de dochterondernemingen. Deze werden vaak opgericht voor de buitenlandse activiteiten van de groep. Zo werd de groepsstructuur eind 2017 uitgebreid dankzij de overname van het Amerikaanse “Communication Platform as a Service (CPaaS)” bedrijf Telesign door Belgacom International Carrier Services.

In 2017 nam Proximus het Antwerpse Davinsi Labs over, een bedrijf dat zich toelegt op de detectie van kwetsbaarheden in IT-infrastructuur. In 2018 namen ze het Nederlandse ION-IP over, ook in de sector van de IT-beveiliging.[209]

In juni 2018 nam Proximus het Nederlandse bedrijf Umbrio over dat gespecialiseerd is in het in kaart brengen van complexe dataflows in bedrijven[210] en in juli 2018 nam het het Belgische IT-bedrijf Codit over dat professionele klanten ondersteunt in hun digitale transformatie.[211]

Figuur 18: Organigram Proximus nv - Tekstuele beschrijving figuur 18

Bron: VRM op basis van NBB

2.3.2      AANBOD PROXIMUS NV

2.3.2.1        Radio

Proximus is wat radio betreft enkel actief als distributeur. Het signaal van de radiostations wordt doorgegeven via het ‘Proximus TV’-aanbod.

2.3.2.2        Televisie

Proximus startte zijn activiteiten in de televisiewaardeketen binnen het distributiesegment. Het bedrijf was in 2005 de eerste onderneming die in Vlaanderen digitale interactieve televisie op de markt bracht.

Naast het standaardaanbod heeft Proximus een aantal bundels in de aanbieding: onder andere All Kids, All Entertainment, All Adult en All Sports.

De dochtermaatschappij Skynet iMotion Activities is ook actief als televisieomroeporganisatie (lineair en niet-lineair) met als aanbod Proximus Video Op Aanvraag, ZOOM, Proximus Tv, 11 en 11+.

Met Proximus TV (niet-lineair) stelt Skynet iMotions Activities sinds 3 september 2012 officieel een selectie van tv-zenders beschikbaar op tablet, smartphone en pc. De klant maakt hiervoor gebruik van WIFI of 3G/4G netwerk.

Het Proximus-netwerk werd gedurende enige tijd door dienstenverdeler Base Company gebruikt voor zijn Snow-televisieaanbod. Eind juni 2015 zette Base evenwel Snow stop en konden klanten kosteloos overstappen naar het televisie-aanbod van Proximus-dochter Scarlet.

De stimuleringsregeling voor de audiovisuele sector voorziet dat dienstenverdelers ofwel een bijdrage storten in het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) ofwel opteren voor een co-productieproject. Aangezien Proximus sinds 2014 telkens voor deze laatste optie gekozen heeft, werd het bedrijf dus ook in beperkte mate actief op het vlak van contentproductie.

Proximus biedt een platform aan Be tv, Eleven en Netflix om hun diensten aan te bieden en kondigde op 28 juli 2018 aan een eigen streamingdienst te willen lanceren.

Sinds 1 januari 2018 wordt Studio 100 TV exclusief via het Proximus-netwerk gedistribueerd. Ook wordt vanaf 1 januari 2018 het Nederlandstalige omroepprogramma studio 100 Hits lineair aangeboden via het betalend aanbod van Proximus.

2.3.2.3        Geschreven pers

Proximus is niet actief op de markt voor dagbladen en periodieke publicaties.

2.3.2.4        Internet

Proximus is met skynet.be de eigenaar van een populaire portaalwebsite met een uitgebreid aanbod van onder andere nieuws, muziek en sport. Via skynet.be kunnen Proximus TV-klanten ook TV kijken, of TV-opnames programmeren.

De business unit Proximus Skynet Advertising is actief op twee pijlers: enerzijds verzorgt hij de reclameregie voor verschillende mediaplatformen, zowel digitaal, mobiel als tv. Dat omvat o.a. Skynet.be, Proximus11 (Jupiler League, Proximus League en Champions League op tv en via de website), Shazam (zowel interactiviteit en connectiviteit met tv-campagnes, als mediadisplay op de Shazam app) en Yahoo.be. De portfolio bestaat verder uit een videonetwerk met o.a. Dailymotion, verschillende autosites (Autosalon.be, Vroom.be, Auto55.be …), voetbal- en sportsites (Voetbalkrant.com, Walfoot.be, Belgiumsoccer.be, Sport.be), Zoomin.tv, gamingsites zoals Gameloft en Eurogramer, weersites (MeteoBelgium, MeteoServices), ePlayer, Autofans.be, Autolive.be, Dingit.tv, Moutainbike.be en Spilgames.

De tweede pijler is het ontwikkelen en uitbaten van een platform voor gerichte reclame op tv, op basis van de klantendata waarover Proximus bericht. Dit gebeurt in samenwerking met alle nationale tv-zenders. Vandaag draait het platform nog in testfase op OTT (zowel live als replay) en set-top box, meer bepaald op de TV Replay-functie. Vanaf 2019 wordt het ook uitgerold op live tv via de set-top box. De Proximus set-top box (vanaf v5 compact) beschikt ook niet langer meer over een fysieke harde schijf, alles wordt opgeslagen in de cloud.

Proximus treedt op als internet service provider, netwerkbeheerder en internet access provider. Via zijn mobiele telefonienetwerk zorgt het voor de distributie van mobiel internet.

Dochtermaatschappij Scarlet is een telecomprovider die zowel vaste als mobiele telefoniediensten en digitale televisie aanbiedt.

2.3.2.5        Divers en crossmediaal aanbod

Proximus is eerder een telecomgroep dan een mediagroep. Het is een belangrijke aanbieder van vaste telefonie, mobiele telefonie en breedbandverbindingen (als apart product of gecombineerd in pack).

De crossmedialiteit van Proximus is terug te vinden op verschillende niveaus. Enerzijds worden de productbundels waarbij de consument televisie, telefonie en internet kan combineren in een pack alsmaar populairder. Anderzijds wordt er ook toenadering gezocht tot gespecialiseerde technologie of dienstenleveranciers.

Proximus ontwikkelde een Internet-of-Things netwerk en stelde dit in 2015 open voor zowel bedrijven als particulieren.

In 2016 startte Proximus Skynet Advertising samen met De Persgroep Advertising, Mediahuis Connect, IPM Advertising, Pebble Media, Rossel Advertising, Roularta Media en Trustmedia met een geautomatiseerd aankoopplatform voor digitale media: buymedia.be.

Begin 2018 werd het nieuwe Studio 100 Go-project gelanceerd. Dit is de vervanger van het eerdere multimediale platform Wanagogo en is een app waarin kinderen spelletjes kunnen spelen, e-boeken lezen en programma’s bekijken. Er bestaat zowel een gratis versie als een betaalversie (studio 100 go pass).

Proximus lanceerde in 2018 drie gamingkampioenschappen in België. Proximus organiseert niet enkel de wedstrijden, maar zendt ze ook uit op het kanaal EsportTV.[212]

Op 31 mei 2018 werd na vijftien jaar het platform van Skynet Blogs gedeactiveerd.

2.3.2.6        Aanbod buiten Vlaanderen

Proximus is via verschillende dochterondernemingen in de sector van telecommunicatie actief in het buitenland.

2.3.3       Overzicht merken Proximus

Merknaam

Radio

 

Televisie

 

 

Dagbladen

Periodieke bladen

Internet

Internet

Mobiel Internet

Mobiel internet

Regie

Andere

 

Content+

Aggregatie

Distr.

Ct

A

D

C+A

C+A

C+A

D

C+A

D

 

 

Tuttimus

-

b

-

-

b

-

-

-

b

-

b

-

b

Familus

-

b

-

-

b

-

-

-

b

-

-

-

b

Minimus

-

b

-

-

b

-

-

-

b

-

-

-

b

Mobilus

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

B

-

b

Epic

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

B

-

b

Pack internet + tv

-

B

-

-

B

-

-

-

B

-

-

-

-

Start/Maxi

-

-

-

-

-

-

-

-

B

-

-

-

-

Proximus opties

-

-

-

b

B

-

-

-

B

-

B

-

B

Pay & Go

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

B

-

B

Phone Line

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

B

Co-producties

-

-

V

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

11

-

-

B

b

-

-

-

B

-

B

-

-

-

 11+

-

-

B

b

-

-

-

B

-

-

-

-

-

ZOOM

-

-

B

b

-

-

-

-

-

-

-

-

-

SKYNET.BE

-

-

-

-

-

-

-

B

B

-

-

-

-

SCARLET

-

B

-

-

b

-

-

-

B

-

B

-

B

PROXIMUS SKYNET ADVERTISING

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

B

-

PROXIMUSCENTERS

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

B

BUITENLANDSE TELECOMACTIVITEITEN

-

I

-

-

i

-

-

-

i

-

i

-

I

INTERNET OF THINGS (LoRa NETWERK)

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

b

Buymedia

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

b

Tabel 56: Productoverzicht Proximus nv



[209] De Tijd, “Proximus doet overname in cybersecurity”, 28 maart 2018.

[210] Wim De Preter, De Tijd, “Proximus koopt Nederlandse datacruncher Umbrio”, 1 juni 2018.

[211] De Standaard, “Proximus neemt Gents bedrijf met 160 werknemers over”, 13 juli 2018.

[212] De Standaard, “Proximus lanceert gamecompetities”, 19 mei 2018.