Bijlage 14 : Profilering VRT-radionetten a.d.h.v. jaarverslagen (SD8)

Jaarverslag 2012 Radio 1 : Radio 1 op het ritme van de actualiteit

Missie

Radio 1 is een open informatienet dat gedreven wordt door wat er in de wereld gebeurt en dat mensen inspireert in hun denken en voelen. 

Waarden

Openheid - Impact - Betrouwbaarheid - Inzicht - Ontdekking - Alertheid

Radio 1 in 2012

Voor een informatienet als Radio1 zijn de De ochtend en Vandaag cruciale programma’s. Ze brachten feiten en duiding bij de grote nieuwsmomenten zoals de oorlog in Syrië, de economische crisis, de Grexit, de busramp in Sierre, de Olympische Spelen in Londen, de gemeenteraadsverkiezingen, de presidentsverkiezingen in de VS en in Frankrijk, een nieuwe regering in Nederland, de sluiting van Ford Genk.

Enkele extra’s: Bert Devroey en Els Aeyels maakten See you in Kansas, een radioreeks/roadtrip door de USA nav de presidentsverkiezingen. De Ochtend was te gast in de gevangenis van Hasselt en ging uitzenden in New York. Vandaag organiseerde een Brussel-uitzending vanuit het Atomium. De ochtend en Vandaag deden de ronde van de Vlaamse steden met een bus, in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.

Vanaf juni was De ochtend integraal en op weekdagen te bekijken op één, later op Canvas.

Wetenschap, geschiedenis en samenleving kregen aandacht in Joos, Nieuwe feiten en Interne keuken.  Radio 1 volgt ook cultuur op de voet in programma’s als Joos, Friedl’ en Touché. Joos en Touché stonden ook op de boekenbeurs en hadden beiden een boon voor Boon (nav het Boonjaar).

Een belangrijke pijler en een sterke troef is de live verslaggeving in Sporza. Het WK veldrijden in Koksijde was de gelegenheid om met het programma op locatie te gaan. Sporza Tour en Sporza Olympia brachten uitvoerig verslag uit van de grootste sportevenementen van het jaar met commentaren en duiding. In februari was er de aanloop al, met Radio Olympia, een feestelijke avond en uitzending met Jacques Rogge vanuit Antwerpen.

Radio 1 maakte tijdens vakanties tijd voor het lange portretgesprek met een centrale gast in Touché. Vanaf september werd Touché een wekelijkse afspraak op zondagmiddag met Friedl’ Lesage.

De muziek is een mix van hedendaagse en klassieke pop & rock met extra aandacht voor Vlaamse producties: Sonar, Allez Allez, Classics en Exit. Er werden bovendien twaalf nieuwe Nederlandstalige nummers geschreven in de tweede reeks van Kleur in E-mineur.  Ook nieuw waren Songboek (muziek met een literaire link) en Voor beginners (een geïllustreerde muziekgeschiedenis) op zondag. Closing time is laatavondradio met specifieke genres en eigenzinnigheden met als blikvangers de reeksen van Jan De Smet, Kobe Ilsen, Klaas Delrue en Björn Soenens als presentator. Pili Pili XL, het muzikale afscheid van Raymond Stroobant was de hoogvlieger van de zomer voor de muziekliefhebber.

Peeters & Pichal hield contact met de Vlaamse publieke opinie met veel respons van de luisteraars via sms, mail, web en telefoon. In juni werd er afscheid genomen van het vijfjarige programma. In september nam opvolger Hautekiet over. Luisteraars kregen nog meer gehoor en spreektijd bij Hautekiet, onder het motto ‘Samen slim’. Nav de nakende sluiting van Ford Genk ging Hautekiet uitzenden in C-mine Genk. Het thema was Forza Limburg, de economische toekomst van Limburg. Annemie Peeters nam zaterdag- en zondagochtend over met Peeters & Partners, een weekoverzicht door de bril van een spraakmakende gast. Drie verse radiostemmen werden gelanceerd: Bert Rymen in De ochtend, Bart Schols in Vandaag en Freek De Smedt in Vox.

Radio Plettenberg was 8 weken lang het buitenbeentje op zondagmiddag. Wouter Deprez vertelde daarin het verhaal van zijn bewogen verblijf in Zuid-Afrika. Ook het damesduo Bonnie en Dahlia dook af en toe op in het schema.

Acties & events

Naast Radio Olympia; waren er de  vijf Radio1-sessies (vijfde editie) met grote namen uit de Belgische muziekwereld: Roland en Steven De bruyn, Jef Neve, Yevgueni, Jasper Steverlinck en Absynth Minded. Op het zomerse festivalpodium van Dranouter was er een Radio1-sessie met Yevgueni. Het seizoen van het OLT-Rivierenhof ging van start met een Radio1-Beatles-sessie nav de zeventigste verjaardag van Paul McCartney.

Radio 1 sloot het jaar af met de eindejaarsconference Michael Van Peel overleeft 2012, een satirisch jaaroverzicht.

Online & Social Media

De vernieuwde Radio 1-website ging in januari online. De Radio 1- sessies waren live op de website te bekijken. Het net stuurde wekelijks een nieuwsbrief naar 10.000 abonnees en alle programma’s waren te herbeluisteren via de radiospeler. Interne keuken, Friedl’ en Touché werden ook als podcast aangeboden. Op twitter en facebook speelde Radio1 in toenemende mate een rol van betekenis.

 

Jaarverslag 2012 Radio 2 : Radio 2 dicht bij de luisteraar

Missie

Radio 2 is een optimistisch ontspanningsnet dat de wereld veraf en dichtbij helpt te begrijpen en een houvast biedt.

Waarden

Vertrouwen - verbondenheid - openheid - relevantie - empathie

Nieuw in 2012

Radio 2 Nationaal
  • Geert Hoste trakteert.  Reeks zomer 2012 tot en met december.  Met favoriete humorfragmenten, gekozen door  Geert zelf en telkens een andere bekende Vlaming. 
  • De Vlaamse Top 10.  Sedert september zendt R2 opnieuw een integrale Vlaamse Top 10 uit, gepresenteerd door Christoff.  Een geloofwaardige voor publiek en sector.
  • Viva Vlaanderen Journaal.  André Vermeulen presenteert een dagelijkse update rond Vlaamse muziek en showbizz.  Ook prima geschikt om eigen (Vlaamse) acties extra in de verf te zetten (Muziekklas, artiesten in eigen programma’s, special rond overlijden Bart Vandenbossche,…)
  • De Muziekklas. In 2012 werden er drie muziekklassen georganiseerd: ‘kleinkunst’, ‘meezingers’ en ‘pop’.  Enkele winnaars brachten ondertussen al een tweede singel uit.
  • De Volgelingen. Radio 2 haalt de band met de luisteraar sterker aan via sociale media.  De ploeg maakt daarbij op een eigentijdse manier gebruik van sociale media als ‘second screen’ bovenop ons basismedium
  • Plaat Préféré.  Goedgeluimd muziekprogramma waarin klassieke verzoekjes plaats maken voor strakke korte montages.  Met aandacht voor het verhaal achter een keuzeplaat.
Radio 2 Regionaal

In 2012 versterkte Radio 2 de regionale redacties met de proximiteitsredactie.

Met het lanceren van “Start Je Dag” (6-9 ) brengt Radio 2  een programma waarbij regionaliteit en proximiteit hand in hand gaan. Het programma brengt de verhalen van dicht bij ons maar ook de verhalen waar iedereen zich mee verbonden of emotioneel betrokken voelt - over de provinciegrenzen heen.          

Inspecteur Decaluwé werd  ingebed in Start Je Dag.  De integratie in “Start Je Dag” zorgt er ook voor dat de luisteraar geïnformeerd wordt over het meest actuele nieuws voor de consument. Door de dagelijkse helpdesk is Inspecteur Decaluwé uitgegroeid tot dé ombudsman van Vlaanderen.

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober besteedde Radio 2 aandacht aan de specifieke problematiek en verkiezingsthema’s van elke gemeente in Vlaanderen o.m. door een nauwe samenwerking met het project “De Vragende Partij”. De regionale redacties vormden een basisschakel bij de garing van de verkiezingsuitslagen. Een extra programma op zondag en maandagmorgen gaf de luisteraars snel inzicht in de resultaten en coalities.

Omdat Radio 2 (via zijn regionale redacties) sterk betrokken is bij wat leeft in de maatschappij werd de programmering ook aangepast bij gebeurtennissen met grote impact: het  busongeluk en de begrafenis van de slachtoffers van Sierre, de aankondiging van de sluiting van Ford, de kasteelmoord Wingene, de sneeuwfile van 1200 kilometer.

Sinds de komst van het Radiohuis Leuven beschikt Radio 2 Vlaams-Brabant over een gloednieuwe studio. De baseline: ‘altijd dicht bij jou’ krijgt zo een wel heel letterlijke invulling. De moderne radiostudio in de buurt van het Stadhuis zorgt mee voor een hedendaagse uitstraling van Radio 2.

Acties & Events

  • De Eregalerij  : Op 5 februari verzamelde in Oostende de Vlaamse muziekwereld voor een gala-avond waarin Vlaamse nummers en artiesten werden bekroond.In samenwerking met Sabam vierde Radio 2 een Leven Vol Muziek voor Arno Hintjens en John Terra.
  • Zomerhit, ook op TV : Voor de tweede keer werd Radio 2 Zomerhit (Middelkerke) uitgezonden op één. De uitzending was het hoogtepunt van een reeks muziekoptredens van Vlaamse artiesten in ‘Vlaanderen Muziekland’ op één. Wekelijks werden daar de nominaties voor één van de trofees van Zomerhit bekend gemaakt. De Romeo’s wonnen dit jaar de Radio 2 Zomerhit.
  • De Grootste helpdesk : Op vrijdag 20 april 2012 installeerde Inspecteur Decaluwé opnieuw een grootste helpdesk van Vlaanderen voor al wie problemen had met zijn computer en/of smartphone. Meer dan 4000 oproepen werden genoteerd.
  • De Radio 2 Tuindag in Bokrijk lokte opnieuw meer dan 30.000 bezoekers en blijft een succesformule.
  • De Madammen in Parijs (juni 2012) en Barcelona (oktober 2012) : De Madammen ruilden in juni de studio voor een studio in Parijs. Van daaruit lieten ze luisteraars mee kennismaken met het moderne en nostalgische Parijs, op culinair, cultureel en livestyle gebied. Ze deden dit nog eens over in het najaar met een trip naar Barcelona.   De uitzendingen waren live te volgen op één.
  • Radio 2 Feestdag : Na de bekende wandelingen en fietstochten in Antwerpen, Tervuren en Geraardsbergen, organiseerde Radio 2 j de allereerste . Afspraak was op zondag 23 september in Turnhout voor een brede waaier aan activiteiten.

Online & Social Media

In 2012   was Radio 2 actiever op de sociale media en trad in dialoog met de luisteraar via deze platformen onder meer in het nieuwe programma De Volgelingen, tijdens de Top70 van de jaren ’70, De 1000 Klassiekers en De Grootste Helpdesk.   Ook een ‘dedicated’ halftijdse functie gewijd aan sociale media draagt bij tot een sterkere band met de luisteraar.  .

Radio 2 was ook partner van de digitale week. De activiteiten van die week sloten aan op de dag van De Grootste Helpdesk van Vlaanderen.


Jaarverslag 2012 MNM : MNM, music and more

Missie

MNM is een ontspannende hitradio die de jonge luisteraar en zijn leefwereld centraal stelt, en van daaruit een relevant informatief aanbod brengt.

MNM is een aanstekelijk platform dat het uitwisselen van ervaringen faciliteert en engagement stimuleert.

Waarden           

Optimisme - groepsgevoel - engagement - openheid - inspiratie - authenticiteit

MNM in 2012

Ook in 2012 hoor je bij MNM nog meer nieuws en informatie dan bij andere Vlaamse hitradio’s  en sinds september  zelfs via een eigen nieuwsformat.

Een kleine ploeg journalisten van de VRT – nieuwsdienst maakt dagelijks gedifferentieerd nieuws voor MNM, op maat van de luisteraar, met meer geluidsfragmenten en meer informatie en duiding. Ook door de programma’s heen  werkt MNM samen met de nieuwsdienst zoals tijdens de 90’s & Nillies, de  jaaroverzichten 2012, thema-uitzendingen in De Cock Late Night en de327 nav de gemeenteraadsverkiezingen en voor  extra duiding en interactie bij de hoofdpunten en het nieuws in de ochtend- en avondshow.

In de Grote Peter Van de Veire Ochtendshow en in Planeet De Cock wordt de actualiteit op de voet gevolgd met interactie van luisteraars, experten en beleidsmakers.

Voor verkeer doet MNM tijdens de spitsblokken een beroep op de VRT  verkeersankers.

In het najaar werd het programmaschema opgefrist.  In de Ochtendshow kreeg Peter Van de Veire de nieuwe  sidekick Nasrien Cnops die haar radiodebuut in de zomermaanden maakte. Eva Daeleman versterkte de ochtend tussen 10 en 12u gevolgd door een nieuw middagprogramma met  Ann Reymen.

Vanaf 16u zet Tom De Cock het clubhuis van Planeet De Cock open waar nieuws, actua, verkeer, entertainment harmonieus versmelten.

De interactiviteit wordt extra aangezwengeld in Big Hits waar luisteraars ook actief deelnemen aan het online platform. In Generation M wordt volop gediscussieerd over jongerenthema’s. Op donderdagavond installeerde MNM een succesvol platform rond urban music en de urban leefwererld via de samenwerking met het één-programma In de mix.

Ook het weekend kreeg een facelift met twee nieuwe muzieklijsten : de MNM Dance50 en de MNM Urban50 van Ultratop.

Themaprogramma’s en speciale programmareeksen onderstrepen het unieke karakter van MNM als hitradio met maatschappelijke relevante onderwerpen die leven bij het jonge publiek. De participatie en interactie van jongeren stonden centraal in items over zelfmoord, werk, social media,… Er kwam bvb een jeugdhuizentoer met De Cock Late Night on tour over het Jongerenpact2020.

MNM gaf ook in 2012  kansen  aan nieuwe stemmen om radio te maken met een vaste plaats in het programmaschema.

Acties & Events

Positivisme, groepsgevoel, engagement en verbondenheid zijn MNM-waarden die ook staan voor enkele spraakmakende radio-acties zoals De Strafste School 2012, Op zoek naar Zwarte Peter, Marathonradio,MNM1000….

Marathonradio toonde zich solidair met jong Vlaanderen en steunde  24/24u iedereen die bezig was met studeren en examens.

Regelmatig werden programma’s op locatie uitgezonden om luisteraars te ontmoeten, zoals De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow, Planeet De Cock en Generation M. Daarnaast maakte MNM occasionele programma’s naar aanleiding van events, zoals TW Classic, Supersonic, Summerfestival, Sensations, Regi in the mix.

De zomerprogrammatie MNM Summerclub on the road zorgde ervoor dat jonge luisteraars in contact kwamen met het medium radio. MNM kwam letterlijk naar de luisteraars toe om samen met hen radio te maken en bood zo een podium aan nieuw radiotalent .

Muziek

Bij MNM staan muziek en artiesten centraal met heel wat aandacht voor de Vlaamse muziekmakers die ongeveer 20% van het aanbod vertegenwoordigen. Muzikale themaweken werden geoptimaliseerd: Back to the 90’s,MNM1000, MNM-muziekweekend met TW Classic, de Vlaamse Feestdag, 80’s weekend met Madonna,…

Nieuw muziektalent en nieuw dj-talent werden aangetrokken via free podia en een aantal acties zoals Start to DJ, In de mix met urban artiesten,…

MNM 360 °

De radiobeleving van MNM wordt volledig doorgetrokken via de website en social media .

Via stemmingen, meningen, post en polls kunnen luisteraars actief deelnemen aan de radioprogramma’s.  Het aantal nieuwsbriefabonnees groeide door tot meer dan 85.000.

Bij een aantal radio-initiatieven werd de samenwerking met OP12 uitgetest om de radiobeleving sterker te maken, zoals de327 en de gemeenteraadsverkiezingen, Start to DJ, Marathonradio, MNM1000 Quiz met optredens van Vlaams muziektalent, Zuiddag en jongeren en werk,…

MNM Hits

MNM Hits brengt 24u/7d non-stop muziekbeleving als verlengstuk van MNM. Het digitale non-stop-kanaal brengt gevarieerde en brede hitmuziek gebaseerd op de playlist van MNM. Vanaf het najaar 2012 is er meer variatie in de muziekprogrammatie door in te spelen op acties bij MNM. MNM Hits draaide de MNM1000 van 2011 als extra beleving voor de MNM1000 van 2012.  De programmatie kreeg extra accenten met Christmas songs tijdens de kerst- en eindejaarsperiode.

 

Jaarverslag 2012  Klara

Missie

Klara creëert een slowzone waar plaats is voor de essentie en waar je kan genieten van de schoonheid in klassieke muziek.

Waarden

Schoonheid - genot - inzicht - slowness

Klara in 2012

Radio

Klara focust op muziek en cultuur en doet dat volgens het ritme van de luisteraar.  In Espresso komt het brede klassieke repertoire aan bod. In Brede Opklaringen staat de uitvoerder centraal, is er plaats voor interactie en worden opvallende nieuwe klassieke releases voorgesteld. In Bellevue zorgt Bart Stouten 's middags voor een muzikaal moment de joie. In Café Zimmermann hoort men volledige uitvoeringen en wordt wekelijks een opvallende muzikant of dirigent tegen het licht gehouden. Om 16 uur is er een live concert (ook op zaterdag en zondag). Babel is het dagelijkse cultuurmagazine van Klara. In de Loge laat concerten horen uit eigen land of uit het EBU-aanbod. In Late Night komt de experimentele, hedendaagse muziek aan bod.

Na het succes van de reeks ‘Chanson. Een gezongen geschiedenis van Frankrijk’ besliste Klara om chanson in zijn muzikaal DNA op te nemen. Sinds september 2012 presenteert Kurt Van Eeghem Les Compagnons de la Chanson (zaterdag 18-20 uur) waarin een uitgebreide club francofielen (van Marc Didden tot Dani Klein) zijn liefde voor het genre bezingt.

Klara maakte het afgelopen jaar ook werk van themareeksen. In januari herdacht Klara de 450ste verjaardag van de dood van componist Adriaen Willaert in de vierdelige reeks Meester Adriaen. Het jubileumjaar n.a.v. de 150ste verjaardag van Gustav Klimt was aanleiding voor de vijfdelige reeks Kus uit Wenen, Cum Laude focuste een hele maand op de 75ste verjaardag van de Koningin Elisabethwedstrijd. In het kader van het Boonjaar werd tijdens de zomer de reeks Boon, het leven gelijk het is heruitgezonden. Spraakmakend in het najaar was de 8-delige reeks The Original Soundtrack. Thomas Vanderveken gidste vervolgens 8 weken lang de luisteraar door het leven en werk van Claude Debussy in de prestigieuze reeks Cher Claude. Nog in het najaar kwam de link tussen jazz en literatuur aan bod in een 30-delige mini-reeks Rebelse Ritmes, gepresenteerd door Matthijs De Ridder, schrijver van het gelijknamige boek (Bezige Bij).

Klara zond ook een aantal specials uit. De 90ste verjaardag van Toots Thielemans werd gevierd in Studio Toots.. De 80ste verjaardag van Glenn Gould werd in oktober herdacht middels een marathonuitzending van 12 tot 20 uur. De 100ste verjaardag van John Cage was zowel een thema op het KlaraFestival als onderwerp van vijf afleveringen van Late Night. Jan Fabre trad op als curator van Late Night n.a.v. de hernemingen van twee legendarische theatervoorstellingen. In de vier uur durende special Het Dickensfestijn gidste Serge Simonart de Klara-luisteraar doorheen het oeuvre van Charles Dickens. Music Maestro was de titel van de vijfdaagse eindejaarspecial waarin Klara het werk en leven van 20 legendarische dirigenten de revue liet passeren.

Klara organiseerde ook een aantal live-uitzendingen in het kader van culturele events zoals de 10de verjaardag van Het Concertgebouw in Brugge, de opening van de kunsttriënnale Beaufort, de kunstbeurs Art Brussels, Manifesta in Genk, de heropening van het vernieuwde Middelheim Museum, de 25ste verjaardag van het Muhka en de Boekenbeurs.

Evenementen & acties

In januari vond de eerste en zeer geslaagde editie plaats van Klara in deSingel. Klara4KIDS kende een nieuwe editie in coproductie met HETPALEIS in Antwerpen. In mei zette Klara helemaal in op de Koningin Elisabethwedstrijd. Klara was voor de vijfde keer presenting partner van Jazz Middelheim. In september vond de 8ste editie plaats van het KlaraFestival, met als titel: 'Knocking on heaven's door'. In het Concertgebouw in Brugge verwelkomde Klara 3800 luisteraars voor de actie Iedereen Klassiek.

Voor de derde keer werden de Klara's georganiseerd. De Klara-Carrièreprijs 2012 ging naar Zeger Vandersteene

Online & Social Media

Klara.be is een site waar luisteraars terecht kunnen voor programma-informatie en voor de selectie van de beste klassieke releases in Klara’s 10. Meer en meer zet Klara ook in op Facebook en Twitter.

Klara Continuo

Klara Continuo is digitaal te ontvangen en brengt non-stop klassieke muziek, 24 uur op 24.