Bijlage 9: Muziekaanbod Radio (SD9)

Vlaams Muziekaanbod

Actiepunt: Initiatieven ter ondersteuning van de Vlaamse muzieksector met als doel een groter aanbod creëren aan kwaliteitsvolle Vlaamse muziekproducties.

Resultaat: Naast de uitgebreide redactionele aandacht voor nieuwe Vlaamse releases in de vorm van airplay, interviews, gastoptredens en (publiek-)sessie, werden volgende specifieke initiatieven gerealiseerd:

Radio 1

Radio 1 organiseerde muzieksessies met diverse artiesten en promootte Vlaamse/Belgische muziek via specials en acties zoals de ‘100 op 1’ (top 100 van de Belgische muziek), de ‘Radio 1-sessies’ en het nieuwe liveconcept ‘Radio 1 speelt buiten’. Naar aanleiding van Het Beste Boek werden 10 nieuwe “Boeksongs” gemaakt die gebaseerd zijn op een Nederlandstalig boek.

Radio  2

Naast de bestaande initiatieven zoals Zomerhit, De Eregalerij, Viva Vlaanderen, ondersteunde radio 2 Vlaamse muziekproducties via allerlei nieuwe initiatieven. In 2015 zond Radio 2 voor het eerst de Vlaamse 100 uit. De 100 beste songs uit Vlaanderen, gekozen door de luisteraars, Helmut Lotti stelde zijn nieuwe album Faith, Hope & Love live voor in de Marconistudio en naar aanleiding van de 100ste verjaardag van Frank Sinatra brachten Vlaamse artiesten covers samen met de VRT Big Band.

KLARA

Naast de bestaande iniatieven als De Klara’s, Supernova en Boektiek Klassiek, programmeerde Klara op 11 juli uitsluitend Vlaamse producties of werken van Vlaamse componisten. Dirigent Philippe Herreweghe (°1947) kreeg dit jaar de Klara Carrièreprijs.

MNM

MNM blijft dé afspraak met de hits, maar biedt muzikale verrassing en zoekt en steunt het jonge muziektalent in Vlaanderen via projecten als: Start to Dj, liftconcerten. En de jonge muziekdj Lost Frequencies (Brusselaar met internationale faam) kreeg een plaats in het programmaschema vanaf september. Populaire hitmuziek en urban music zorgen voor een grote muzikale gemene deler tussen allochtone en autochtone jongeren en dragen in belangrijke mate bij tot het 'inclusieve' karakter van het net. Op 11 juli programmeert MNM uitsluitendVlaamse muziekproducties.

STUBRU

Naast de redactionele aandacht die Vlaamse Muziek in zowat alle programma’s krijgt, focust Stubru zich tijdens ‘De Week Van Eigen Kweek’ een week lang op muziek uit Vlaanderen door uitsluitend Vlaamse muziekproducties te draaien. Voor de talentwedstrijd ‘De Nieuwe Lichting 2015’ ontving Studio Brussel meer dan 600 inschrijvingen en de 3 winnaars kregen een forum op een showcase in AB en op Pukkelpop. Tijdens het weekend kregen nieuwe resident dj’s hun eigen programma: Discobaar A Moeder, Goe Vur in den Otto, Goldfox, Stavroz en Sheridan. In De Mixx mocht  een jonge, onbekende dj elke zaterdag een uur lang plaatjes draaien  en in All Night Long nam een dj en zijn gasten een hele nacht de radio over.

 

Nederlandstalig Muziekaanbod

Actiepunt: Specifieke initiatieven ter ondersteuning van de Vlaamse muzieksector met als doel een groter aanbod creëren aan kwaliteitsvolle Nederlandstalige muziekproducties uit Vlaanderen. Directie Media voorziet hiervoor jaarlijks een specifiek productiebudget.

Radio  1

Naar aanleiding van Het Beste Boek werden 10 nieuwe Nederlandstalige ‘Boeksongs’ gemaakt die gebaseerd zijn op een Nederlandstalig boek en voor de actie ‘Heerlijk Helder’ van Hautekiet maakte Raymond Van Het Groenewoud een passend Nederlandstalig lied.

Radio  2

Naast de Vlaamse Top 50, de Vlaamse Top 10 werd uitgebreid tot een lijst van 50 nieuwe Nederlandstalige Vlaamse releases, liet Radio 2 nieuwe Nederlandstalige nummers maken door Vlaamse artiesten (Urbanus, Slongs Dievanongs, Will Tura, ea). Naar aanleiding van Valentijn kregen 5 Vlaamse artiesten een compositieopdracht voor een Nederlandstalig dialectnummer. Op 2 augustus werd Will Tura 75 endat vierde Radio 2 met een live-uitzending vanuit Veurne en de integrale uitzending van zijn verjaardagsconcert die avond.