Korte samenvatting van de beslissing:
De onderzoekscel van de VRM heeft de online video’s van Florence Delacave en Chloé Callens (Moeke Flo en Clo) op de platformdiensten Instagram en TikTok aan een onderzoek onderworpen, dit in de periode van 6 januari 2025 tot en met 2 februari 2025.
Het monitoringsonderzoek had betrekking op volgende profielen en kanalen:
- ‘moekeflo.en.clo’ (Instagram)
- ‘moekefloenclo’ (TikTok)
Aanleiding voor het onderzoek waren indicaties dat commerciële communicatie niet gemakkelijk als zodanig herkenbaar werd gemaakt in door Florence Delacave en Chloé Callens online geplaatste video’s, zoals eerder werd vastgesteld bij VRM-beslissing 2024-049 (8 juli 2024).
Beslissing van de VRM:
Uit het onderzoeksrapport blijkt dat tijdens de onderzochte periode drie video’s met commerciële communicatie online werden geplaatst waarbij de commerciële communicatie niet gemakkelijk als zodanig herkenbaar werd gemaakt voor de kijkers. De drie elementen uit het CCP waren dus telkens niet cumulatief aanwezig.
Bij de betroffen video’s werd wel telkens de partner / merk vermeld en werd ook telkens de platform disclosure geactiveerd.
Aan de verplichting om de woorden “advertentie” of “publiciteit” te gebruiken aan het begin van de beschrijving, wordt echter niet voldaan. Eenmaal wordt de vermelding “… was gifted so it’s an ad” gebruikt, eenmaal de vermelding “betaald partnerschap”. Eenmaal was er geen enkele vermelding. Op deze manier wordt de aanwezigheid van commerciële communicatie niet duidelijk herkenbaar gemaakt.
Bijgevolg werden de bepalingen uit artikel 53 van het Mediadecreet geschonden.
Bij het bepalen van de sanctie wordt enerzijds rekening gehouden met het gegeven dat Florence Delacave en Chloé Callens reeds bij een eerdere beslissing (2024-049, 8 juli 2024) werden gewaarschuwd voor soortgelijke inbreuken. De VRM houdt ook rekening met de financiële voordelen die zij in het kader van de overeenkomst met een merk hebben ontvangen.
Anderzijds zijn de vastgestelde feiten en tekortkomingen veeleer beperkt, in de mate dat de partner of het merk vermeld werden en de ‘disclosure feature’ voor het gebruik van commerciële communicatie van de platformdienst werd geactiveerd.
De VRM besluit een administratieve geldboete van 1.000 euro op te leggen.