2.10 Telenet bvba

2.10.1      Structuur en aandeelhouders

Telecomoperator en kabelmaatschappij Telenet werd opgericht als initiatief van de Vlaamse overheid.

Oorspronkelijk investeerden de Gewestelijke Investeringsmaatschappij Vlaanderen (Gimv), een Amerikaanse media- en telecomgroep US West, een consortium van uitgevers, enkele financiële groepen en de intercommunale kabelbedrijven in Telenet nv.

Bij de beursgang van Telenet verkochten onder meer de Gimv en de intercommunale kabelbedrijven het merendeel van hun aandelen. Ondertussen bezit het Amerikaanse Liberty Global de meerderheid van de aandelen.

Aandeelhouders

% kapitaal

Liberty Global Group

56,54%

BlackRock, Inc.

5%

BNP Paribas Investment Partners SA

3,27%

Eigen aandelen

1,59%

Werknemers

0,32%

Publiek

33,28%

Totaal

100,00%

Tabel 57: Aandeelhouders Telenet bvba

Bron: http://http://nl.investors.telenet.be/phoenix.zhtml?c=241898&p=agm-owner...

Figuur 30: Organigram Telenet bvba - tekstuele beschrijving figuur 30

In de periode 2014-2015 heeft Telenet een partnerschap rond De Vijver Media gesloten. Telenet nam een participatie van 50% in het kapitaal van de audiovisuele mediagroep. Het weekblad Humo verdween uit het portfolio van de groep en is ondertussen in handen van De Persgroep. Corelio en Waterman & Waterman (Wouter Vandenhaute en Erik Watté) blijven elk 25% aandeelhouder in De Vijver Media nv. De overname werd aangemeld bij de Europese Commissie en vervolgens goedgekeurd op 24 februari 2015.

In april 2015 kondigde Telenet plannen aan voor de overname van Base Company.

De overname van Base Company door Telenet en de daaropvolgende verkoop door BASE Company van haar 50% belang in VikingCo aan Medialaan vond plaats op 11 februari 2016. Beide transacties werden voltooid in navolging van de goedkeuring door de Belgische Mededingingsautoriteit en de Europese Commissie op respectievelijk 28 januari en 4 februari 2016.

Voorts heeft Telenet ook enkele groepsinterne herstructureringen doorgevoerd, teneinde Telenet Group bvba (het voormalige Base Company) als strategisch hoofdkwartier van de groep te maken.

2.10.2      Aanbod Telenet bvba

2.10.2.1      Radio

Telenet is binnen het Vlaamse radiolandschap enkel actief als distributeur van kabelradio. Het signaal van verschillende radiostations wordt doorgegeven via het Telenet televisie-aanbod.

2.10.2.2      Televisie

Oorspronkelijk beperkten de televisieactiviteiten van Telenet zich tot kabeldistributie. Aan de hand van enkele nieuwe initiatieven breidde de kabeloperator zijn werkgebied uit en werd een bredere televisiespeler.

Telenet brengt naast het basisaanbod een aantal betaalpakketten uit met onder andere de eigen zenders Prime Star, Prime Action, Prime Series, Prime Fezztival, Prime Star +1, Prime Family, Play Sports HD1, Play Sports HD2, Play Sports HD3, Play Sports 4, Play Sports 5, Play Sports 6, Play Sports 7, Play Sports 8, Play Sports Golf.

In 2011 verwierf Telenet de rechten op het Belgische eersteklassevoetbal, waarvoor een speciaal aanbod (het merendeel van de sportzenders) bij gecreëerd werd. Telenet biedt ook Eleven Sports aan via zijn sportzenders.

Door de overname van de Sanoma-aandelen in De Vijver Media werd Telenet veel meer actief in het segment productie en aggregatie. De Vijver Media controleert productiehuis Woestijnvis. In 2011 nam De Vijver Media de activiteiten van SBS Belgium over en werd daardoor de derde grote speler op de televisieomroepmarkt in Vlaanderen (naast de openbare omroep en de Vlaamse Media Maatschappij). Met VIER en VIJF biedt het twee televisieomroepen (lineair en niet-lineair) aan. Met ZES heeft SBS Belgium nu ook een derde zender. Er bestaat ook een catch-up service “Meer VIER” en “Meer VIJF”.

De stimuleringsregeling voor de audiovisuele sector voorziet dat dienstenverdelers ofwel een bijdrage storten in het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) ofwel opteren voor een co-productieproject. Aangezien Telenet sinds 2015 voor deze laatste optie gekozen heeft, werd het bedrijf dus ook via deze weg actief op het vlak van content productie.

In 2012 had Telenet reeds het STAPfonds opgericht voor de ontwikkeling van creatieve TV-formats.

2.10.2.3      Geschreven pers

In september 2014 verscheen het laatste 9lives magazine, het game-magazine dat de opvolger was van Gunk. De beide magazines werden gepubliceerd door de dochteronderneming T.Vgas. Sindsdien is Telenet niet meer actief op de markt van geschreven pers.

2.10.2.4      Internet

Telenet beheert naast de eigen klantensite telenet.be ook de website zita.be. De website vandaag.be hield op te bestaan.

Via dochter T.Vgas kan Telenet ook de gamewebsite 9lives.be tot zijn portfolio rekenen.

Verder is Telenet in het internetdistributiesegment aanwezig als internet service provider, netwerkbeheerder en internet access provider.

Via het netwerk van Orange biedt Telenet mobiel internet aan. Telenet nam in 2016 Base Company over en heeft op deze manier een eigen mobiel netwerk verworven.

Voor mobiel gebruik heeft Telenet de apps Yelo TV, Triiing en Telenet Mobile.

Via de participatie in De Vijver Media is Telenet medeverantwoordelijk voor de aan de tv-zenders verbonden websites vier.be en vijf.be.

2.10.2.5      Divers en crossmediaal aanbod

Telenet beschikt over een interne regie voor de verschillende zenders. Samen met VRT (via dochteronderneming VAR nv) heeft Telenetbelangen in de regievennootschap Pebble Media dat zich specialiseert in internetreclame.

Telenet is een belangrijke telecomspeler met een aanbod van televisie, breedband internet en (mobiele en vaste) telefonie.

Door de overname van Base hoeft het bedrijf niet langer gebruik te maken van een MVNO-overeenkomst met Mobistar/Orange om toegang te hebben tot een mobiele telefonienetwerk. Deze overeenkomst werd recentelijk verlengd tot eind 2018.

Deze overname van Base Company had ook gevolgen voor JIM Mobile. Medialaan nam deze klanten over.

De Telenetklant krijgt de mogelijkheid om in te tekenen op aparte diensten, maar kan onder de benamingen WIGO,WHOP en Whoppa ook een bundel bestaande uit internet, digitale tv en telefonie kopen.

Met Yelo TV brengt Telenet digitale televisie en de Yelo-applicatie samen. De klant bekijkt dan met één dienst de content op elk scherm in huis.

Ten gevolge van de Marktanalysebesluiten van 1 juli 2011 van de Conferentie van Regulatoren voor de elektronische Communicatiesector (CRC), moet Telenet zijn kabelnetwerk openstellen voor alternatieve dienstenverdelers. Op 1 maart 2016 lanceerde Orange, het vroegere Mobistar, zijn aanbod via de Telenetkabel.

2.10.2.6      Aanbod buiten Vlaanderen

Het aanbod van Telenet is vooral gericht op de Vlaamse markt (voor residentiële diensten is Telenet buiten Vlaanderen actief in een aantal Brusselse gemeenten en in de gemeente Komen in het Waals Gewest. Voor B2B-diensten is Telenet ook actief in heel België en in Luxemburg). Telenet is voor 56,54% eigendom van de Amerikaanse Liberty Globalgroep en is op die manier verbonden met verschillende Europese kabeloperators (bv. Ziggo in Nederland of Virgin Media in het Verenigd Koninkrijk).

Telenet

 Contentproductie

Aggregatie

Distributie

Bereik

Radio

 

 

TELENET

 

Televisie

 

 

TELENET BASIC PACK

 

 

 

PRIME STAR

 

 

 

PRIME ACTION

 

 

 

PRIME SERIES

 

 

 

PRIME FEZZTIVAL

 

 

 

PRIME STAR +1

 

 

 

PRIME FAMILY

 

 

PLAY SPORTS HD1

 

 

PLAY SPORTS HD2

 

 

PLAY SPORTS HD3

 

 

PLAY SPORTS 4

 

 

PLAY SPORTS 5

 

 

PLAY SPORTS 6

 

 

PLAY SPORTS 7

 

 

PLAY SPORTS 8

 

 

PLAY SPORTS GOLF

 

 

WOESTIJNVIS

 

 

 

 

CO-PRODUCTIES

 

 

 

 

VIER

 

 

 

VIJF

 

 

 

ZES

 

 

Geschreven pers

 

 

 

 

Internet

 

 

INTERNET PROVIDING

 

 

ZITA.BE

 

 

 

9LIVES.BE

 

 

 

VIER.BE

 

 

 

VIJF.BE

 

 

Divers

PEBBLE MEDIA

 

 

BUNDELS: WIGO/WHOPPA

 

Figuur 31: Productoverzicht Telenet bvba