2.2 Mediahuis nv

2.2.1       STRUCTUUR EN AANDEELHOUDERS

Mediahuis nv is een vrij nieuwe Vlaamse mediagroep die ontstaan is uit een verregaande samenwerking tussen twee bestaande Vlaamse groepen: Corelio en Concentra,  en het Nederlandse VP exploitatie.

Aandeelhouder

% kapitaal

Corelio nv

50,57%

Concentra nv

32,73%

VP exploitatie (=familie van Puijenbroek)

16,70%

Totaal

100,00%

Tabel 50: Aandeelhouders Mediahuis nv

Tot 2016 werden Concentra en Corelio, 2 groepen gegroeid uit krantenuitgeversactiviteiten, als aparte groepen vermeld in het mediaconcentratierapport. Vanaf 2017 werd er in niet meer apart over gerapporteerd. Hieronder geven we wel nog de aandeelhoudersstructuur van beide groepen.

Aandeelhouder

% kapitaal

Stichting De Zeven Eycken (Nederlands KVK 41085521)

90,05%

 

Katholieke Impuls- en Mediafonds    

8,68%

 

Eigen aandelen

1,27%

 

Totaal

100,00 %

Tabel 51: Aandeelhouders Concentra nv

Aandeelhouder

% kapitaal

Mediacore[233] (= familie Leysen en Sofinim, een investeringsgroep in handen van Ackermans & van Haaren) 0428.604.297

39,56%

Cecan (familie Vlerick Sap) 0417.119.004

19.96%

Mediacore Next 0416.594.808

13.89%

De Eik (familie Van Waeyenberge) 0411941380

15,08%

Vedesta (familie Van De Steen)

6,53%

Midelco 0430.555.581

4,73%

Overige

0,25%

Totaal

100,00%

Tabel 52: Aandeelhouders Corelio nv

De oprichting van Mediahuis dateert van 2013 en het bouwde voort op een eerder samenwerkingsverband tussen de printing-activiteiten van Corelio en Concentra.

Op 19 oktober 2016 kondigde Mediahuis een belangrijke nieuwe stap richting een verregaande samenwerking aan. Het merendeel van de resterende media-activiteiten van Corelio en Concentra werden bij Mediahuis ondergebracht.

Deze inbreng door Mediahuis Partners en Concentra en de inbreng door de familie van Puijenbroek van haar belang in Telegraaf Media Groep, zorgden voor enkele verschuivingen in het aandeelhouderschap van Mediahuis, waarbij VP Capital (familie van Puijenbroek) haar intrede deed als nieuwe aandeelhouder van Mediahuis. Op 26 april 2017 zette de Belgische Mededingingsautoriteit het licht op groen voor deze uitbreiding van Mediahuis.

De uitbreiding omvatte de verwerving van de uitsluitende zeggenschap door Mediahuis nv over Corelio Connect Noord nv, Vlaams-Brabantse Mediamaatschappij nv, Concentra Media Nederland BV, Digital Media Facilities nv, De Buren nv, Coldset Printing Partners en de drukportefeuilles van Corelio nv en Concentra nv, en van de gezamenlijke zeggenschap door Mediahuis nv over De Vijver Media nv, De Vijver nv, Nostalgie nv, Vlaanderen Eén nv, Mass Transit Media nv en Regionale TV Media nv.[234]

Tegelijkertijd vertoonde Mediahuis interesse in de overname van het Nederlandse Telegraaf Media Groep, uitgever van o.a. De Telegraaf, Noordhollands Dagblad, … In de zomer van 2017 verkreeg Mediahuis het akkoord van de  Nederlandse mededingingsautoriteit en verwierf het de controle over TMG.

In 2018 verkocht Mediahuis zijn belang in De Vijver Media aan Telenet onder opschortende voorwaarden. Op 13 mei 2019 keurde het Mededingingscollege van de BMA onder voorwaarden het verwerven van de uitsluitende zeggenschap door Telenet over De Vijver Media[235] goed.

In 2018 kocht Mediahuis 100% van de aandelen van Themamedia, een onderdeel van de Primetime Communication Group en sinds 2007 uitgever van een brede waaier aan producten in de gratis pers. Daarnaast bereikte het  een principeakkoord over de overname van Wayne Parker Kent (WPK), een digitaal mediabedrijven in Nederland.

Op 30 april 2019 kondigde Mediahuis een overnamebod aan op de grootste krantenuitgever van Ierland, Independent News & Media. Op 11 juni 2019 bevestigde Mediahuis dat de Ierse mededingingsautoriteit haar toestemming had verleend voor deze overname.[236]

Figuur 14: Organigram Mediahuis nv - Tekstuele beschrijving figuur 14

Bron: VRM op basis van informatie NBB+ Mediahuis

2.2.2      AANBOD MEDIAHUIS NV

2.2.2.1        Radio

Mediahuis participeert zowel in de Vlaamse als de Franstalige versie van radio Nostalgie en dit samen met de Franse NRJ-groep. In 2018 werd een licentie toegekend voor een netwerkradio aan SBS Media Belgium. Deze dochteronderneming van De Vijver Media werd deels buiten de transfer aan Telenet gehouden, zodat Mediahuis er voor 50% in participeert. Het bedrijf lanceerde vervolgens netwerkradio NRJ. De zender is in verschillende kernsteden en alle Vlaamse provincies te beluisteren.

Naast de uitzendingen via FM worden de signalen van NRJ en Nostalgie ook verdeeld via DAB+.

Samen met de openbare omroep en Medialaan werd een cvba opgericht die aansloot bij Radioplayer Worldwide.[237] Sinds 24 juli 2019 kunnen volgende Mediahuiszenders beluisterd worden via radioplayer.be: Nostalgie Extra New Wave, Nostalgie Vlaanderen, Nostalgie Extra 60-70, Nostalgie Extra 80, Nostalgie Extra 90, Nostalgie Extra Nederlandstalig, Nostalgie Extra Party, Nostalgie Extra Relax, Nostalgie Extra Rock en Nostalgie Summer Feeling.

2.2.2.2        Televisie

De televisieactiviteiten van Concentra en Corelio die bij Mediahuis ondergebracht werden, betroffen in eerste instantie de exploitatie van de regionale tv-zenders ATV, TV Limburg, TV Oost (alle drie via De Buren nv) en ROB TV (vroeger Vlaams Brabantse Mediamaatschappij nv, sinds 19 september 2018 ook De Buren nv). In 2019 werd er aangekondigd dat TV Limburg zal verhuizen naar hetzelfde gebouw (Mediahuis Hasselt) als het Belang van Limburg.

Via de participaties in De Vijver Media was Mediahuis ook betrokken bij de zenders VIER, VIJF, ZES en Woestijnvis. In maart 2018 werd aangekondigd dat Telenet een akkoord had bereikt om De Vijver Media volledig over te nemen en dus de volledige eigenaar werd van deze zenders. De BMA keurde op 13 mei 2019 deze overdracht goed mits een aantal voorwaarden.

Via De Buren baatte Mediahuis sinds 2017 tevens Evenaar uit, een digitale televisieomroep met Vlaams bereik. Op 30 april 2019 is Evenaar tot een overeenkomst met Eclips TV gekomen om vanaf 1 juni 2019 de uitzendingen onder de naam Eclips TV te gaan verderzetten. Evenaar blijft als reismerk wel bestaan en krijgt een vast primetime tv-slot op EclipsTV.[238]

2.2.2.3        Geschreven pers

Mediahuis bundelt de vroegere printactiviteiten van Mediahuis Partners en Concentra nv. Het betreft de kranten Het Nieuwsblad/De Gentenaar, De Standaard, Het Belang van Limburg, Gazet van Antwerpen en de bijhorende wekelijkse publicaties De Standaard Magazine, DS Weekblad, Het Nieuwsblad Magazine, Sjiek, Citta en De Markt, alsook de gratis bladen Rondom en Jet. In 2019 kondigde Mediahuis aan dat de redactie van de krant De Standaard naar Brussel zal verhuizen, de vestiging in Groot-Bijgaarden wordt opgedoekt. De ondersteunende diensten centraliseert Mediahuis op de hoofdzetel in Antwerpen.

Vermits Mediahuis een belang van 50% bezit in Mass Transit Media maakt het gratis dagblad Metro deel uit van de groep. Persagentschap Belga nam een deel van de redactie van Metro over, maar sommige pagina’s worden nog intern gemaakt.

In 2018 nam Mediahuis Thema Media over, een uitgever gespecialiseerd in huis-aan-huisbladen in Vlaams-Brabant en Limburg. Thema Media geeft titels uit als Thema Nieuws, Thema Deluxe, De Smaakgids, Zin in ’t leven, Aarschot Actueel, Leuven Actueel, Tienen Actueel en tal van andere lokale bladen.[239]

2.2.2.4        Internet

Mediahuis deelt zijn productaanbod onder in nieuwsmerken, classifieds en online verticals.

Onder de eerste categorie vallen de online versies van de dagbladen standaard.be,  nieuwsblad.be, gva.be en hbvl.be.

Onder classifieds worden jellow.be, jobat.be, vroom.be, zimmo.be en immemoriam.be gerekend.

De thematische websites xpats.com (The Bulletin), Made in (een digitaal platform dat gerichte bedrijfsinformatie brengt over en voor de verschillende economische regio’s in Vlaanderen), en jani.tv worden tot de online verticals gerekend.

Ook de websites van Rondom, de regionale TV zenders en Nostalgie behoren via participaties tot Mediahuis.

Gezondheid.be is samen met haar Franstalige tegenhanger PassionSanté.be de grootste en meest gezondheidssite van België. Daarnaast zijn ook Culy.be (culinaire inspiratie), Manners.be (richt zich tot mannen), Famme.be (tot vrouwen), en NSMBL.be digitale contentplatformen die tot de Mediahuis-groep behoren.

De websites van VIER, VIJF, ZES, en afgeleiden werden met de verkoop De Vijver mee aan Telenet overgedragen.

2.2.2.5        Divers en crossmediaal aanbod

De advertentieregies van Mediahuis en DPG Media bundelen hun krachten via Dailymetrie®, de dagelijkse meting van het multimediaal bereik van nieuwsmerken in België, om adverteerders en mediaprofessionals inzichten te bieden over het bereik van de nieuwsmerken via al hun platformen.

In 2016 startte de Mediahuis-regie, samen met DPG Media, IPM Advertising, Pebble Media, Proximus Skynet Advertising, Rossel Advertising, Roularta Media en Trustmedia, een geautomatiseerd aankoopplatform voor digitale media: buymedia.be.

Mediahuis Connect maakt ook deel uit van Mobile Premium, een digitale marktplaats van kwalitatieve sites voor advertenties op mobiele devices.

The Pool is een crossmediale reclameregiecel van SBS Belgium en Mediahuis. Eind 2018 sloten Roularta Media Group en IP Radio zich hierbij aan.

Mediahuis had een 50% belang in het ondertussen stopgezette Regionale TV Media voor het werven van reclame voor regionale tv. Verder is het via Flanders Classics  (cycling) voor 50% eigenaar van enkele Vlaamse wielerklassiekers zoals De Ronde van Vlaanderen en Omloop Het Nieuwsblad.

Gelijktijdig met de verkoop van De Vijver Media aan Telenet wilden SBS Belgium en Mediahuis een samenwerkingsverband oprichten dat commerciële partners online video-oplossingen en een cross-mediaal aanbod biedt. Uiteindelijk ging deze transactie niet door.

Mediahuis werd ook gecommuniceerd als een van de partners in de in juni 2019 aangekondigde Belgian Data Alliance[240].

Onder de naam Max-immo brengt Mediahuis, als eigenaar van zoekertjessite Zimmo, ook software aan voor vastgoedprofessionals en bouwt het websites voor hen. In 2019 bouwde het zijn voetafdruk op de vastgoedmarkt uit door 4 All Solutions, een softwarebedrijf voor de vastgoedsector, over te nemen en een meerderheidsbelang te nemen in Immo Proxio, een vastgoedzoekertjessite.[241]

2.2.2.6        Aanbod buiten Vlaanderen

Nederland is de voornaamste buitenlandse markt voor Mediahuis. De groep nam in februari 2015 het Nederlandse NRC Media (dat o.a. NRC Handelsblad, de ochtendkrant nrc.next en tal van digitale varianten overkoepelt) over.

Sinds 2017 is Mediahuis eigenaar van Concentra Media Nederland (thans Mediahuis Limburg). Binnen deze onderneming zijn enerzijds Media Groep Limburg (regionale kranten De Limburger en Limburgs Dagblad) en anderzijds A&C Media (huis-aan huisbladen) te vinden. Mediahuis nam het belang van Concentra over, die vooraf het belang van de Limburgse investeringsmaatschappij LRM had overgekocht.

Eveneens in 2017 verwierf Mediahuis de Telegraaf Media Groep (TMG). Deze omvat naast de krant De Telegraaf ook Metro, verschillende regionale kranten waaronder het Noordhollands Dagblad, de tijdschriften Privé en Vrouw, en verschillende online platformen. Begin 2018 besliste Mediahuis om TMG van de beurs te halen.[242]

Dankzij deze overnames werd Mediahuis de tweede grootste uitgever in Nederland, na DPG Media. Meer informatie over deze overname is te vinden in 3.4 De Vlaamse sector in een internationale context.

Een aantal digitale platformen die oorspronkelijk onder WPG hoorden, zoals Culy.be, Manners.be, Famme.be  en NSMBL.be,  kennen ondertussen een Belgisch en Nederlands equivalent.  Gezondheid.be heeft eveneens een Franstalige tegenhanger PassionSanté.be .

Via Audiopresse heeft Mediahuis een belang in RTL Belgium nv, een commerciële omroep voor de Franstalige gemeenschap in België.

Ook de participatie van 50% in het Nostalgie Belgique-radionetwerk dat de Franstalige Nostalgie uitbaat, heeft Mediahuis in 2017 overgenomen van Mediahuis Partners.

Eind 2017 nam Mediahuis een minderheidsparticipatie in Jellow, een Nederlandse jobwebsite waar freelancers en opdrachtgevers elkaar vinden.[243]

Recent nam Mediahuis het Ierse Independent News & Media over. Dit is de groep boven Irish Independent - de best verkochte krant in Ierland - Sunday Independent, The Herald, de tabloid Sunday World, Belfast Telegraph, Sunday Life and The Star.[244]

2.2.3       Overzicht merken Mediahuis

Merknaam

Radio

 

Televisie

 

 

Dagbladen

Periodieke bladen

Internet

Internet

Mobiel Internet

Mobiel internet

Regie

Andere

 

C+A

D

Ct

A

D

C+A

C+A

C+A

D

C+A

D

 

 

Nostalgie/Nostalgie.eu

V

-

-

-

-

-

-

V

-

V

-

-

-

NRJ

V

-

-

-

-

-

-

V

-

V

-

-

-

Radioplayer Worldwide

-

I

-

-

-

-

-

I

-

I

-

-

-

ATV

-

-

R

R

-

-

-

R

-

r

-

-

-

ROB-TV

-

-

R

R

-

-

-

R

-

 

-

-

-

TVL

-

-

R

R

-

-

-

R

-

r

-

-

-

TV Oost

-

-

R

R

-

-

-

R

-

r

-

-

-

Evenaar

-

-

V

-

-

-

-

V

-

 

-

-

-

DE STANDAARD + DE STANDAARD MAGAZINE + DS WEEKBLAD

-

-

-

-

-

V

V

v

 

v

-

-

-

HET NIEUWSBLAD/ DE GENTENAAR + HET NIEUWSBLAD MAGAZINE+ FAN

-

-

-

-

-

V

V

v

 

v

-

-

-

HET BELANG VAN LIMBURG+ SJIEK+DE MARKT

-

-

-

-

-

R

R

r

 

R

-

-

-

GAZET VAN ANTWERPEN+ CITTA+ DE MARKT

-

-

-

-

-

R

R

r

 

R

-

-

-

Metro

-

-

-

-

-

V

-

V

-

-

-

-

-

ZIMMO

-

-

-

-

-

-

v

v

-

-

-

-

-

VROOM

-

-

-

-

-

-

-

v

-

-

-

-

-

The Bulletin

-

-

-

-

-

-

-

i

-

-

-

-

-

JET MAGAZINE

-

-

-

-

-

-

R

v

-

-

-

-

-

RONDOM

 

-

-

-

-

-

R

r

-

-

-

-

-

FLANDERS TODAY

-

-

-

-

-

-

-

i

-

-

-

-

-

FLANDERS CLASSICS

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

V

INMEMORIAM.BE

-

-

-

-

-

-

-

v

-

-

-

-

-

JOBAT.BE

-

-

-

-

-

-

-

v

-

-

-

-

-

JANITV

 

 

 

 

 

 

 

v

 

 

 

 

 

Gezondheid.be

 

 

 

 

 

 

 

B

 

 

 

 

 

The Bulletin

 

 

 

 

 

 

 

I

 

 

 

 

 

Culy.be

 

 

 

 

 

 

 

V

 

 

 

 

 

Manners.be

 

 

 

 

 

 

 

V

 

 

 

 

 

Famme.be

 

 

 

 

 

 

 

V

 

 

 

 

 

NSMBL.be

 

 

 

 

 

 

 

V

 

 

 

 

 

MADEIN[…].BE

-

-

-

-

-

-

-

r

-

R

-

-

-

Jellow

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

I

The Pool

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

V

-

Mediahuis Connect

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

V

-

Dailymetrie

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

V

Buymedia.be

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

B

-

Mobilepremium

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

B

-

Max-Immo

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

B

4 All Solutions

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

I

Immo Proxio

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

B

Tabel 53: Productoverzicht Mediahuis nv[233] Mediacore heeft ook een participatie van 70,46% in Mediacore Next.

[236] De Standaard, “Mediahuis mag Ierse krantengroep overnemen”, https://www.standaard.be/cnt/dmf20190611_04453236, 11 juni 2019.

[237] VRT NWS, “VRT, Mediahuis en Medialaan werken samen aan digitale radiospeler”, 19 januari 2018.

[238] Eclips TV, “Eclips TV neemt het kanaal van de zender Evenaar over op 1 juni 2019.”, http://www.eclipstv.be/sites/default/files/2019-05/Persmededeling%20Even....

[239] Mediaspecs, “Mediahuis neemt Themamedia over”, http://www.mediaspecs.be/mediahuis-neemt-themamedia-over/, 8 augustus 2018.

[240] De Tijd, “Belgische media vormen front tegen Facebook en Google”, https://www.tijd.be/ondernemen/media-marketing/belgische-media-vormen-fr..., 13 juni 2019.

[241] De Tijd, Broens, B., “Mediahuis slaat dubbelslag in vastgoedsector”, 12 februari 2019.

[242] De Standaard, “Beursexit voor TMG”, 19 januari 2018.

[243] Mediaspecs, “Mediahuis investeert 1,5 miljoen euro in Nederlands matchingplatform voor freelancers”, https://www.mediaspecs.be/mediahuis-investeert-15-miljoen-euro-nederlands-matchingplatform-freelancers/, 5 oktober 2017.

[244] De Tijd, “De Standaard-uitgever koopt grootste krant van Ierland en wordt miljardenbedrijf”, https://www.tijd.be/ondernemen/media-marketing/de-standaard-uitgever-koo..., 30 april 2019.