2.2. Archief

SD36: Het VRT archief maakt deel uit van het Vlaamse audiovisuele erfgoed.   De VRT speelt een belangrijke, actieve rol bij de conservering, digitalisering en annotatie van dit waardevol historisch archief.   

OD36.1:In afwachting van de oprichting en de operationele werking van het in het vooruitzicht gestelde Vlaams Instituut voor de Archivering en ontsluiting van Audiovisueel Erfgoed (‘VIAA’), zet de VRT met ingang van 1 januari 2012 zelf, bij wijze van toegevoegde opdracht, een vervolgtraject op van haar digitaliseringsproject DIVA. Dit traject heeft tot doel de continuïteit van de conservering, digitalisering en basisannotatie van het volledig historische archief van de VRT (in totaal : 270.000 uren beeld en 121.000 uren geluid) gedurende de bedoelde overgangsperiode te verzekeren.

De VRT rapporteert jaarlijks over de uitvoering van deze toegevoegde opdracht.

 

OD36.2: Zodra VIAA als aparte rechtspersoon is opgericht en operationeel is, zal VIAA instaan voor de conservering, digitalisering en basisannotatie van het resterend deel van het historische VRT archief. De modaliteiten van overgang worden overeengekomen tussen VIAA en de VRT. Uitgangspunt hierbij is dat lopende digitaliseringsprojecten worden overgenomen door VIAA en afgewerkt tegen de overeengekomen voorwaarden.

De VRT zal mee instaan voor de strategische oriëntaties en de operationele invulling van het VIAA. Met VIAA worden afspraken gemaakt over de verdere inzet van het DIVA-team en de valorisatie van de digitaliseringsinfrastructuur van de VRT. 

De VRT blijft eigenaar van het door haar ingebrachte materiaal en zal dit blijven bewaken. 

 

OD36.3: Indien VIAA niet zou worden opgericht of niet zou worden opgericht gedurende de looptijd van de  beheersovereenkomst, zal de VRT gedurende de volledige periode van de beheersovereenkomst, bij wijze van toegevoegde opdracht, instaan voor de verdere conservering, digitalisering en basisannotatie van het historische archief van de VRT. De uitvoering van de opdracht voor het resterend deel van het volledige historische VRT archief (in totaal 270.000 uren beeld en 121.000 uren geluid) wordt gespreid over de 5 jaar van de beheersovereenkomst.

In dat geval zullen de nadere uitvoeringsmodaliteiten het voorwerp uitmaken van een addendum aan deze beheersovereenkomst waarin onder meer de financiering, aanpak en opvolging zullen worden vastgelegd.  Dit addendum wordt uiterlijk op 31 december 2013 afgesloten.

Om deze doelstelling te behalen dient:

  1. De VRT met ingang van 1 januari 2012 zelf, bij wijze van toegevoegde opdracht, een vervolgtraject op te zetten van haar digitaliseringsproject DIVA en hierover jaarlijks te rapporteren;

De VRT ...

In de Beheersovereenkomst 2012-2016 werd bepaald dat de VRT tot aan de oprichting van VIAA (Vlaams Instituut voor Audiovisuele Archivering) een vervolgtraject voor DivA moest opzetten om haar archief te conserveren, te digitaliseren en te annoteren. Dat is VErDi (VRT Erfgoed Digitaal) geworden. Vervolgens is de VRT in 2013 verdergegaan met het Verdi-project in afwachting van de oprichting en het operationeel zijn van het Vlaams Instituut voor Audiovisuele Archivering, VIAA.
De VRT staat dus zelf in voor de voortzetting van de conservering, digitalisering en annotatie van haar archief. VErDi leverde ook input voor en medewerking aan de oprichting van VIAA.

Digitalisering

VErDi werkte in 2013 voort aan de digitalisering van de meest bedreigde dragers, namelijk Betacam SP en SX videotapes, DAT (Digitale Audio Tape), audiocassettes, VHS-cassettes en film aangetast door azijn.

 

VRT zorgde zelf voor de digitalisering van SP-SX videotapes, DAT-muziekcassette en film.

  • DAT : 2100 u (muziek)
  • SP-SX : 13000u 
  • Film : renovatie en digitalisering : 284 u

Voor de digitalisering van VHS tapes, DAT-woordcassettes, audiocassettes en door azijn aangetaste film deed de VRT een beroep op externe partners.

  • VHS : 47000 u (in samenwerking met Vectracom)
  • DAT : 34000 u (hele woordcollectie)(in samenwerking met Memnon)
  • Audiocassettes : 7500 u (in samenwerking met Sonim)
  • Azijnfilm : 87u (in samenwerking met Jansen)

Annotatie

In totaal werden in 2013 binnen het VErDi-project bijna 17 000 video-items en 8800 woorditems van basisannotatie voorzien. Er werden bovendien meer dan 3000 muziekprogramma’s diepgaand van beschrijving voorzien. Een detailoverzicht van de annotatie en digitalisering is terug te vinden in bijlage 28.

VRT werkte samen met het in oprichting zijnde VIAA een samenwerkingsovereenkomst uit om de verdere digitalisering, beschrijving en ontsluiting van het VRT archief te vrijwaren. Het materiaal wordt ook toegankelijk gemaakt voor onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. De overeenkomst werd afgesloten voor de periode van 01/01/14 tot 31/12/25.

Volgens een indicatieve planning zal de VRT de komende twee jaar instaan voor de digitalisering van zijn SP-SX-collectie (±25 000u) en zal het VIAA, gespreid over een periode van 4 jaar, zorgen voor de digitalisering van de volledige ¼-duim-audio-tapecollectie (±100.000 banden). Hoewel de samenwerkingsovereenkomst tussen de VRT en VIAA officieel pas op 1 januari 2014 van start gaat, werkte sinds 1 oktober 2013 reeds een archivaris/researcher voltijds mee aan het opzetten van de eerste VIAA projecten rond het onderwijs. Vanaf 01/01/14 zal de verdere digitalisering en annotering van het VRT archief gebeuren in nauwe samenwerking met het VIAA. Voor de annotatie zal VIAA een beroep doen op de archivarissen van VRT. VRT zal hiervoor 8 VTE inzetten. Voor het uitvoeren van de samenwerkingsovereenkomst zet de VRT 18 VTE in.

Conclusie: