Bijlage 33 : overleg VRT rond wetenschaps- en innovatiecommunicatie (SD22)

De VRT schrijft zich in in het beleid van de Vlaamse regering rond wetenschaps- en innovatiecommunicatie en overlegde hiertoe in 2012 met het EWI, de VLOR en het VRWI.

  • Einde 2012 werd het plan voor wetenschapscommunicatie RICHTING MORGEN door het EWI voorgesteld aan de VRT, die een lijst opmaakte en bezorgde met in 2012 uitgezonden en in 2013 geplande uitzendingen m.b.t. wetenschap. Tevens werd overlegd met het communicatiebureau van RICHTING MORGEN om na te gaan welke acties in 2013 en 2014 ondernomen worden, in samenwerking met partners inzake wetenschapscommunicatie zoals FTI/Technopolis, de expertisecellen wetenschapscommunicatie van de 5 associaties, de 6 Volkssterrenwachten, RVO-Society, de organisatoren van de Olympiades. De operationalisering van dit communicatieplan wordt uitgewerkt in 2013.
  • Met de Vlaamse Onderwijsraad is overlegd over een ruime invulling van het begrip educatie en het type aanbod dat hiervoor in aanmerking komt. De educatieve opdracht van de VRT gaat doorheen alle kanalen. Tevens over de optie van een ‘Onderwijskanaal’ (cf themakanalen nieuws, sport, cultuur) . Tevens over de beschikbaarheid  van VRT-archief voor onderwijsdoeleinden (cf ED*IT, / Beeld en Geluid in Nederland), kennisdeling en ervaringsuitwisseling over o.a. het gebruik van media als leermiddel, media-educatie, het toegankelijk maken van het aanbod en het maken van afspraken over de ontsluiting van huidig aanbod en archief.
  • Met de Vlaamse Raad voor Wetenschap en Innovatie is overlegd over het stimuleren van de loopbanen wiskunde, exacte wetenschappen en techniek (de zgn. STEM-beroepen: Science, Technology, Engineering and Mathematics). Tevens over de aandacht voor wetenschapscommunicatie en een voorstel voor programma’s op radio en tv, cfr. het Ketnetprogramma: ‘Mijn job is top’. Het Ketnet programma ‘Later als ik groot ben ‘ gemaakt in opdracht van het Agentschap Ondernemen, werd uitgezonden in 2012.