Productplaatsing in ‘Dagelijkse Kost’: VRM legt VRT 15.000 euro boete op

Korte samenvatting van de beslissing:

De VRM onderzocht de uitzending van Dagelijkse Kost (22 oktober 2019).

Overeenkomstig artikel 99 van het Mediadecreet mogen omroeporganisaties programma’s uitzenden die productplaatsing bevatten. Artikel 100, § 1, van het Mediadecreet bepaalt de voorwaarden waarin programma’s die productplaatsing bevatten, moeten voldoen. Zo mogen onder meer de producten of diensten in kwestie geen overmatige aandacht krijgen.

Uit de beelden en het onderzoek blijkt dat in de betroffen uitzending productplaatsing voor ‘Pur Natur’ (een merk voor producten zoals yoghurt, melk, boter, room en ijs) aanwezig is, waarbij de opstelling van de betrokken producten en de duurtijd waarin die in beeld komen, van dien aard zijn dat de VRT de limieten overschrijdt van de aandacht die in het geval van productplaatsing aan het product in kwestie mag worden besteed. In de aflevering is er sprake van een prominente aanwezigheid van de producten van het merk op het werkblad, waarbij het logo gedurende twee minuten van het veertien minuten durende programma heel duidelijk zichtbaar en centraal in beeld wordt gebracht. Hierdoor is er sprake van overmatige aandacht.

Bijgevolg begaat de VRT een overtreding tegen artikel 100, § 1, 3° van het Mediadecreet.

Bij het bepalen van de sanctie houdt de VRM rekening met het gegeven dat het programma in prime time werd uitgezonden en een groot aantal kijkers heeft bereikt. Daarenboven kan de VRM niet voorbijgaan aan het feit dat VRT reeds eerder bij beslissingen 2018/021 en 2017/046 voor een gelijkaardige inbreuk in hetzelfde programma werd gesanctioneerd.

De VRM besluit een administratieve geldboete van 15.000 euro op te leggen.


Op de hoogte blijven van het nieuws van de VRM?

Twitterwww.twitter.com/vrmmedia
Whatsapp-verzendlijst: +32 492 13 07 03 (voeg VRM toe aan het adresboek in je smartphone en stuur in Whatsapp een bericht met 'naam voornaam, inschrijving'
LinkedinOnze pagina kan bereikt worden via deze link.
Of schrijf in op onze nieuwsbrief  

Mediadecreet

"§ 1. De programma's die productplaatsing bevatten, voldoen aan al de volgende voorwaarden:

3° het product of de dienst in kwestie krijgt geen overmatige aandacht."

Partij 1:
VRM
Partij 2:
NV Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie
Kamer:
Algemene kamer
Datum publicatie: 4 maart 2020
Beslissingsnummer:
2020-002
Type procedure:
Ambtshalve onderzoek