2.2 Corelio nv

2.2.1      Structuur en aandeelhouders

Corelio is ontstaan uit de groep rond De Standaard, de krant die voor het eerst verscheen in 1918.

In 1976 ging de Standaard-groep in faling en werden De Standaard, Het Nieuwsblad en De Gentenaar overgenomen door de Vlaamse Uitgeversmaatschappij (VUM), die samen met André Leysen door een aantal Vlaamse ondernemers werd opgericht.

Vanaf september 2006 werd de naam Vlaamse Uitgeversmaatschappij gewijzigd in Corelio nv.

Aandeelhouder

% kapitaal

Mediacore

41,00%

Cecan (familie Vlerick Sap)

20,00%

Het Krantenfonds

14,00%

De Eik

13,00%

Vedesta

6,00%

Overige

6,00%

Totaal

100,00%

Tabel 50: Aandeelhouders Corelio nv

Bron: informatie verstrekt door Corelio nv

Sinds 2013 bundelen Concentra en Corelio hun print- en digitale activiteiten. Op 25 oktober 2013 werd de oprichting van Mediahuis door Corelio en Concentra goedgekeurd door de Belgische Mededingingsautoriteit. Beide groepen participeren hierin ten belope van respectievelijk 62% (Corelio nv) en 38% (Concentra nv).

De partijen dienden zich wel te engageren tot onder andere het behoud van alle krantentitels en garanderen dat alle krantentitels over een voldoende uitgebouwde redactie van journalisten en/of correspondenten zullen beschikken, inhoudelijk aangestuurd door een eigen hoofdredactie.

Op 19 oktober 2016 werd aangekondigd dat  Corelio en Concentra  een groot aantal media-activiteiten naar Mediahuis willen overhevelen. De bevoegde mededingingsautoriteiten moeten hier echter nog hun fiat aan geven.

In 2014 verkocht Corelio haar Franstalige uitgeefactiviteiten aan Nethys, onderdeel van de Tecteo-groep. Concreet betekende dit dat de krant L’Avenir, de gratis regiogids Proximag en de digitale activiteiten verbonden aan deze nieuwsmerken (zoals onder meer lavenir.net en proximag.be) de Tecteo-groep vervoegden.

Op 18 juni 2014 werd met Telenet een vernieuwd partnerschap gesloten rond De Vijver Media nv. Telenet kwam met de aandeelhouders van De Vijver Media overeen om een participatie van 50% te nemen in het kapitaal van de audiovisuele mediagroep. Corelio en Waterman&Waterman (Wouter Vandenhaute en Erik Watté) bleven elk voor 25% aandeelhouder in De Vijver Media nv.

Figuur 14: Organigram Corelio nv - tekstuele beschrijving figuur 14

2.2.2      Aanbod Corelio nv

2.2.2.1      Radio

Samen met Concentra oefent Corelio via Nostalgie s.a. de controle uit over Vlaanderen Eén, de exploitatiemaatschappij van Nostalgie.

Tot voor enkele jaren bestond deze radio uit een keten van regionale zenders die de facto over heel Vlaanderen actief was. In augustus 2012 werd de administratieve situatie aangepast aan de realiteit (mede ten gevolge van wijzigingen in het Mediadecreet). Sindsdien is Nostalgie een landelijke radio.

2.2.2.2      Televisie

Corelio bezit alle aandelen van de Vlaams Brabantse Mediamaatschappij nv, de exploitant van regionale omroep ROB-tv.

Via zijn participatie in De Vijver Media nv, de moedermaatschappij van productiehuis Woestijnvis nv, is Corelio reeds enkele jaren verbonden met een belangrijke speler wat betreft de productie van Vlaamse televisiecontent.

In 2011 werd SBS Belgium overgenomen door een consortium met daarin Corelio nv, Sanoma Media Belgium en Waterman&Waterman. Daardoor begaf Corelio zich op het domein van landelijke tv-omroep. De groep werd op die manier voor 33.3% mede-eigenaar van de zenders VT4 en VijfTV. Die werden in 2012 herdoopt tot VIER en VIJF. Intussen werd een derde kanaal ZES aangekondigd voor het najaar 2016. Met “Meer VIER” en “Meer VIJF” brengen ze ook een niet-lineair televisie-aanbod (catch-up service).

In de loop van 2014 en 2015 verwierf Telenet Service Center BVBA 50% van de aandelen in De Vijver Media (door middel van de aankoop van de Sanoma-aandelen en een bijkomende cash investering). Hierdoor verwaterde het Corelio-belang in De Vijver Media tot 25%.

2.2.2.3      Geschreven pers

Tot voor de oprichting van Mediahuis was Corelio als moedermaatschappij van Corelio Publishing uitgever van de kranten De Standaard, Het Nieuwsblad /De Gentenaar, Sportwereld en de bijhorende wekelijkse publicaties De Standaard Magazine, dS Weekblad, Het Nieuwsblad Magazine en sportmagazine Fan.

Na de oprichting van Mediahuis werden deze publicaties van Corelio ondergebracht in deze nieuwe entiteit. Via Mediahuis is Corelio nu ook betrokken bij de uitgifte van de vroegere Concentra-titels Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen en hun bijlages.

Verder is Corelio nv, via dochtervennootschap Corelio Connect Noord nv, ook uitgever van de gratis bladen Rondom en Rondom Magazine.

Op 6 september 2016 kondigde Coldset Printing Partners (Corelio 50% -Concentra 50%) de intentie tot sluiting aan van haar vestiging in Groot-Bijgaarden. Als de sluiting eind 2021 effectief wordt, zal het drukwerk van de groep voortaan nog enkel op de site in Beringen gebeuren.

2.2.2.4      Internet

Corelio was als aanbieder van een groot aantal websites rechtstreeks actief in de schakels contentcreatie en aggregatie van de internetwaardeketen. Deze digitale activiteiten zijn ondertussen ondergebracht in dochteronderneming Mediahuis nv.

Mediahuis deelt zijn productaanbod in in nieuwsmerken, classifieds en topicals.

Onder de eerste categorie vallen de online versies van de dagbladen hbvl.be, gva.be, nieuwsblad.be en standaard.be.

Onder classifieds worden de zoekertjessite jobat.be (waarin de vroegere gva.jobs en hbvljobs.be vervat zitten) , hebbes.be (met nichesites zoals notarisblad.be, huisopwielen.be, boerderijentekoop.be en bedrijfsvastgoedvlaanderen.be), vroom.be (dat het vroegere autokanaal.be en hebbes.be/auto integreert), zimmo.be en koopjeskrant.be gerekend.

De thematische websites xpats.com (The Bulletin), Made in (een digitaal platform dat gerichte bedrijfsinformatie brengt over en voor de verschillende economische regio’s in Vlaanderen), jetmagazine.gva.be, jetmagazine.hbvl.be en inmemoriam.be(dat via necrologies.net kan aangevuld worden) worden tot de topicals gerekend.

Voor mobiel gebruik zijn er ook verschillende applicaties voor de diverse internetactiviteiten. Elk merk heeft ook zijn aanwezigheid op de sociale media.

Gezondheid.be (41%) en rondom.be behoren tot Corelio. De website groen.net, die voor 50% in bezit was van Corelio, werd in 2015 overgenomen door mijntuin.org bvba.

Ook de websites van Vier, Vijf, Radio Nostalgie en ROB-tv behoren rechtstreeks of via deelnames tot het media-aanbod van Corelio.

2.2.2.5      Divers en crossmediaal aanbod

Via Flanders Classics is Corelio betrokken bij de organisatie van de Vlaamse wielerklassiekers.

De reclameregie van Mediahuis wordt gevoerd door Mediahuis Connect.

In 2010 ging Corelio van start met webwinkels shop.standaard.be en shop.nieuwsblad.be, waar onder andere boeken, wijn en cadeaus verkocht worden. Hiervoor werd geen aparte onderneming opgericht.

Corelio heeft een participatie van 25% in Arkafund, een risicokapitaalverstrekker voor kmo’s en is actief binnen de media of mediagerelateerde ICT. Arkafund neemt minderheidsparticipaties via kapitaalinjectie om groeiplannen te helpen financieren.

Nadat een participatie werd genomen in de Belgische SBS-zenders werd overgegaan tot de oprichting van The Pool, de crossmediale reclameregiecel van SBS Belgium, Mediahuis en Sanoma Media Belgium nv.

2.2.2.6      Aanbod buiten Vlaanderen

De activiteiten van Corelio blijven hoofdzakelijk beperkt tot België.

Ackroyd Publications nv, nu ondergebracht onder Mediahuis, heeft de Engelstalige publicaties Flanders Today en Newcomer in portfolio, gericht op internationale nieuwkomers in België en Vlaanderen.

In Franstalig België was l’Avenir tot voor kort een belangrijke dochtermaatschappij, met krantentitel l’Avenir en de Franstalige websites lavenir.net en lejournaldesenfants.be. Op 29 april 2014 vond de verkoop plaats van l’Avenir en het Franstalige huis-aan-huisblad Proximag aan de Waalse kabelmaatschappij Tecteo/Nethys.

Via Audiopresse heeft Corelio een belang in RTL Belgium nv, een commerciële omroep voor de Franstalige gemeenschap in België.

Corelio bezit 50% van het Nostalgie Belgique-radionetwerk dat de Franstalige Nostalgie uitbaat.

Daarnaast bezit ze 41% van Gezondheid die naast gezondheid.be ook een Franstalige tegenhanger passionsante.be bezit. Ook siaffinites.be (de Franstalige tegenhanger van de datingsite wematch.be) is in bezit van Corelio.

Mediahuis nam in februari 2015 het Nederlandse NRC Media (dat o.a. NRC Handelsblad, de ochtendkrant nrc.next en tal van digitale varianten overkoepelt) over.

Corelio

 Contentproductie

 Aggregatie

Distributie

Bereik

Radio

NOSTALGIE

 

Televisie

WOESTIJNVIS

 

 

 

ROB-TV

 

 

 

VIER

 

 

VIJF

 

 

 

MEER VIER

 

 

MEER VIJF

Geschreven pers

DE STANDAARD + DE STANDAARD MAGAZINE + DS WEEKBLAD

 

 

HET NIEUWSBLAD/ DE GENTENAAR + HET NIEUWSBLAD MAGAZINE+ FAN

 

 

HET BELANG VAN LIMBURG+ SJIEK+DE MARKT

 

 

 

GAZET VAN ANTWERPEN+ CITTA+ DE MARKT

 

 

 

HEBBES IMMOMAGAZINE

 

 

 

JET MAGAZINE

 

 

 

RONDOM

 

 

 

NEWCOMER

 

 

 

FLANDERS TODAY

 

Internet

STANDAARD.BE, STANDAARD.BIZ

 

 

NIEUWSBLAD.BE/ SPORTWERELD.BE

 

 

GVA.BE

 

 

 

HBVL.BE

 

 

 

JOBAT.BE

 

 

HEBBES.BE

 

 

GEZONDHEID.BE

 

 

NECROLOGIES.NET

 

 

MADEIN[…].BE

 

 

 

INMEMORIAM.BE

 

 

JETMAGAZINE.HBVL.BE/JETMAGAZINE.GVA.BE

 

 

VIER.BE

 

 

VIJF.BE

 

 

NOSTALGIE.EU

 

 

KOOPJESKRANT.BE

 

 

XPATS.COM

 

 

 

RONDOM.BE

 

 

ROBTV.BE

 

 

 

VROOM.BE

 

 

ZIMMO.BE

 

 

WEMATCH.BE

 

Divers

FLANDERS CLASSICS WIELERWEDSTRIJDEN

 

ARKAFUND

 

THE POOL

Figuur 15: Productoverzicht Corelio nv