1.1.2 Aggregatie: radio-omroeporganisaties

Het beschikbare spectrum is gelimiteerd. Daarom heeft de Vlaamse overheid in het Mediadecreet regels vastgelegd aangaande het gebruik van het deel van het spectrum dat toegewezen werd aan radio-omroep.

Volgens het decreet kan een onderscheid gemaakt worden tussen openbare of publieke radio-omroeporganisaties enerzijds en private radio-omroeporganisaties anderzijds. Publieke radio-omroeporganisaties kunnen verder worden onderverdeeld in landelijke publieke radio-omroeporganisaties en regionale publieke radio-omroeporganisaties.

Het Mediadecreet maakt voor de particuliere radio-omroeporganisaties een onderscheid tussen lineaire en niet-lineaire radio-omroeporganisaties. De lineaire worden dan ook nog eens onderverdeeld in:

  • Landelijke private radio-omroeporganisaties,
  • Regionale private radio-omroeporganisaties,
  • Netwerkradio-omroeporganisaties,
  • Lokale radio-omroeporganisaties,
  • Andere radio-omroeporganisaties.

De categorie “Andere radio-omroeporganisaties” ontstond ten gevolge van de introductie van nieuwe technologieën voor de uitzending van radioprogramma’s (bv. internetradio, DAB/DAB+). De indeling van de schakel aggregatie in categorieën is hier dus eigenlijk afhankelijk van verschillen binnen de schakel distributie. Oorspronkelijk waren radio-omroeporganisaties voornamelijk verticaal geïntegreerde organisaties die zowel de aggregatie als de distributie voor hun rekening namen.

De categorie “netwerkradio-omroeporganisaties” ontstond om in afwachting van de toekomstige analoge switch-off de diversiteit in het commerciële radiolandschap te bevorderen. De uitzending van de radio-omroepprogramma’s van de landelijke radio-omroeporganisaties in FM zal immers worden stopgezet. De Vlaamse Regering bepaalt de datum van die afschaffing van de FM-uitzendingen en de modaliteiten ervan. Die datum is afhankelijk van een tweejaarlijks monitoringsrapport waarin de evolutie van de groei van het totale digitale radio luisteren, de DAB+-progressie en de resultaten van sectorgedragen overleg worden nagegaan. Vanaf 1 september 2018 moeten de landelijke radio-omroeporganisaties wel uitzenden via DAB+.

De netwerkradio-omroeporganisaties, die vanaf 1 januari 2018 kunnen worden opgestart, kunnen geen volledige landelijke dekking verwerven op de FM-band, maar hun dekking is wel dermate uitgebreid dat zij diverse stedelijke regio’s binnen Vlaanderen bereiken. Om een landelijke dekking te verwezenlijken, is uitzenden via DAB+ een optie. Tegen uiterlijk 1 september 2019 moeten de netwerkradio’s hoe dan ook verplicht DAB+-uitzendingen verzorgen.

Tezamen met de opstart van netwerkradio-omroeporganisaties werd het lokale radiolandschap hervormd. Met deze hervorming verdwijnt de mogelijkheid tot samenwerkingsverbanden tussen lokale radio-omroepen zoals die tot eind 2017 bestonden. Occasionele samenwerkingen bij eenmalige grote acties of uitzonderlijke gebeurtenissen blijven wel mogelijk. Ook aan de overdracht van erkenningen komt een einde. Bij een stopzetting van de activiteiten keert het frequentiepakket van een lokale radio-omroep terug naar de overheid.

De toekenning van frequenties aan omroepen gebeurt tijdens een erkenningsronde. Na de algehele erkenningsronde uit 2005, vonden in 2017 en 2018 verschillende erkenningsronden voor de netwerkradio-omroeporganisaties en lokale radio-omroeporganisaties plaats. Zo werden in september 2017 vier netwerkradio-omroeporganisaties erkend, zijnde SBS Media Belgium, VBRO, CFM en BG Consulting. De erkenning van nv CFM werd eind februari 2018 evenwel geschorst door de Raad van State. Daarop besliste Vlaams minister van Media Sven Gatz om de erkenning voor het frequentiepakket 3 toe te kennen aan Topradio. Middels diverse erkenningsronden zijn medio 2018 121 van de 123 frequentiepakketten[11] voor lokale radio-omroeporganisaties toegekend.[12]

De FM-licenties voor de landelijke private radio-omroeporganisaties werden tijdelijk verlengd met vier jaar (t.e.m. 2021). De licenties voor de netwerkradio- en lokale radio-omroeporganisaties gelden voor 9 jaar.

1.1.2.1         Landelijke publieke radio-omroeporganisaties

Landelijke publieke radio-omroeporganisaties worden publiek gefinancierd en zenden uit voor de hele Vlaamse Gemeenschap.

De Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie (VRT) biedt de Vlaamse luisteraar vier landelijke radio’s aan. Radio 1 is de algemene nieuws- en informatiezender. Klara is de cultuurzender die voornamelijk aandacht besteedt aan klassieke muziek. MNM is de hitradio van de VRT. Ten slotte is er Studio Brussel dat zich met nieuws en brede culturele informatie richt tot de luisteraar. De zenders kunnen beluisterd worden via verschillende platformen, zoals weergegeven in Tabel 2: Landelijke publieke radio-omroeporganisaties[13]. Sinds 1 januari 2012 worden de uitzendingen van Radio 1 en Radio 2 ook via satelliet verspreid.

Aanbieder

Ondernemingsnummer

Naam aanbod

FM

DAB+[14]

Kabel/IPTV

Internet

App

VRT nv

 

 

244142664

 

 

Radio 1

x

x

x

x

x

VRT NWS

-

x

x

x

-

Klara

x

x

x

x

x

Klara Continuo

-

x

x

x

-

MNM

x

x

x

x

x

MNM Hits

-

x

x

x

-

MNM UrbaNice

_

_

-

x

-

Studio Brussel

x

x

x

x

x

Studio Brussel – De Tijdloze

-

-

x

X

-

Ketnet Hits

-

-

-

X

-

Sporza

-

-

x

X

-

Tabel 2: Landelijke publieke radio-omroeporganisaties

Conform de beheersovereenkomst tussen de Vlaamse Gemeenschap en de VRT worden de VRT-merken multimediaal uitgebouwd[15]. De VRT radio-omroepen beperken zich zodoende niet louter tot het produceren van radioprogramma’s, maar produceren ook steeds meer audiovisuele fragmenten en/of webreeksen. Wat Studio Brussel betreft, kan verwezen worden naar de docureeks ‘California Love’ of de vierdelige reeks ‘Great! Britain’. Daarnaast ontsluit Studio Brussel ook de opnames van de Studio Brussel Showcases en live muziekopnames via VRT NU. Volgens Studio Brussel is het niet de bedoeling om een tv-zender te worden. Wel willen ze via VRT NU hun aanbod verrijken, bovenop de korte filmpjes op sociale media. Dankzij VRT NU hebben ze een platform voor bredere content dat het best past bij hun doelpubliek van jongvolwassenen.

Ook Klara en Radio 1 maken televisie. Denk maar aan het programma ‘Iedereen Klassiek’ (Klara) en de uitzendingen van de Universiteit van Vlaanderen (Radio 1) via VRT NU.

Hoewel Studio Brussel, Klara en Radio 1 geen aparte televisiediensten zijn, kan de VRM wel toezicht houden op deze initiatieven, omdat ze opereren onder de niet-lineaire televisiedienst VRT NU.

1.1.2.2        Regionale publieke radio-omroeporganisaties

Regionale publieke radio-omroeporganisaties worden publiek gefinancierd en zenden uit voor een welbepaalde regio die maximaal één provincie bestrijkt.

De VRT biedt met Radio 2 ook regionale radio aan. Radio 2 heeft een breed en overwegend Nederlandstalig muziekprofiel. Typerend voor Radio 2 is zijn verankering in de regio’s en de ontkoppeling van zijn aanbod waarbij regionale actualiteit centraal staat. Radio 2 wordt aangeboden via zowel FM, DAB+, kabel/IPTV als het internet en beschikt tevens over een app.

Aanbieder

Ondernemingsnummer

Naam aanbod

VRT nv

 

 

244142664

 

 

Radio 2 Antwerpen

Radio 2 Limburg

Radio 2 Oost-Vlaanderen

Radio 2 Vlaams-Brabant

Radio 2 West-Vlaanderen

Tabel 3: Regionale publieke radio-omroeporganisaties

1.1.2.3        Landelijke private radio-omroeporganisaties

Landelijke private radio-omroeporganisaties zenden uit voor de hele Vlaamse Gemeenschap.

Vanaf het begin van de jaren 1980 konden private radio-omroepen in Vlaanderen legaal uitzenden. Hun bereik was echter beperkt tot het lokale niveau.

In 2001 verloor de VRT zijn monopolie voor landelijke radio, door de toekenning van licenties voor landelijke private radio’s aan 4fm en de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa) (Q-Music, vanaf 31/08/2015 Qmusic).

Na de overname van 4fm door de VMMa in mei 2007, werd de VMMa de enige aanbieder van landelijke private radio in Vlaanderen. Op 1 april 2009 werd de naam 4fm veranderd in JOEfm en daarna in JOE. Eind 2013 kondigde de VMMa aan dat het bedrijf vanaf 2014 “Medialaan” zal heten. In 2018 werd er aangekondigd dat De Persgroep Publishing en Medialaan fuseren tot 1 onderneming. De naam is nog niet bekend. Daarom zullen we in dit rapport soms over De Persgroep Publishing/Medialaan spreken.

Daarnaast bestonden er vroeger ook een aantal regionale private radio-omroepen. Door een samenwerkingsverband vormden zij sinds maart 2010 de facto een landelijke zender. Op 11 september 2012 werd de VRM formeel ingelicht door de licentiehouders dat zij hun zendvergunningen overdroegen aan de landelijke radio-omroeporganisatie, Nostalgie – Vlaanderen Één.

Vanaf 1 september 2018 moeten de landelijke radio-omroeporganisaties ook uitzenden via DAB+. Joe en Qmusic zenden vanaf september 2017 uit via DAB+. Nostalgie startte haar DAB+-uitzendingen op 27 augustus 2018.

Aanbieder

Ondernemingsnummer

Naam aanbod

FM

DAB+

Kabel/

IPTV

Internet

App

JOEfm nv

469992615

Joe

x

x

x

x

x

Joe 70’s

-

x

-

x

x

Joe 80’s

-

x

-

x

x

Medialaan nv

432306234

Qmusic

x

x

x

x

x

Qmusic non-stop

-

x

-

x

x

Vlaanderen Eén nv

890243036

Nostalgie

x

x

x

x

x

Tabel 4: Landelijke private radio-omroeporganisaties

1.1.2.4        Regionale private radio-omroeporganisaties

Regionale private radio-omroeporganisaties zenden uit voor een welbepaalde regio die maximaal één provincie bestrijkt.

Bij decreet van 25 oktober 2002 werd de mogelijkheid voorzien om particuliere regionale radio-omroepen te erkennen, die uitzenden voor maximaal één provincie. Initieel werden erkend: Antwerpse Radio NV, die radio bracht onder de naam Antwerpen 1; De Vrije Golf vzw met Contact Vlaams-Brabant; Radio Gent vzw met Go FM; Prometheus incorporated (later herdoopt tot “Radio West-Vlaanderen 1”) met radio Mango en FM Limburg van Facta Media.

Sinds de decreetwijziging van 2 februari 2007 werd het voor regionale radio’s mogelijk om samen te werken. In maart 2008 verenigden 4 van de 5 regionale radio-omroepen zich onder de merknaam Nostalgie. FM Limburg sloot hierbij aan op 4 maart 2010.

De facto vormden ze dus een landelijke zender. Op 11 september 2012 werd de VRM formeel ingelicht door de licentiehouders dat zij hun zendvergunningen overdroegen aan de landelijke radio-organisatie, Nostalgie – Vlaanderen Één.

Hoewel het in theorie mogelijk blijft om regionale radio in Vlaanderen te organiseren, is er in de praktijk geen aanbod.

1.1.2.5        Private netwerkradio-omroeporganisaties

Private netwerkradio-omroeporganisaties zenden uit in diverse stedelijke regio’s

In het Besluit van de Vlaamse Regering houdende bepaling van het aantal particuliere landelijke, regionale, netwerk- en lokale radio-omroeporganisaties dat kan worden erkend en houdende de opstelling van het frequentieplan en de vaststelling van de frequentiepakketten die ter beschikking worden gesteld van de particuliere landelijke, regionale, netwerk- en lokale radio-omroeporganisaties van 21 april 2017 werden vier frequentiepakketten voor private netwerkradio-omroeporganisaties voorzien.

In september 2017 werden de erkenningen voor de specifieke frequentiepakketten toegekend. Eind februari 2018 werd de erkenning voor het frequentiepakket 3 (CFM nv) geschorst door de Raad van State. Daarop besliste de Vlaamse minister van Media om de erkenning toe te kennen aan Topradio. De indeling van de frequentiepakketten staat in tabel 5. Het is de eerste keer dat deze frequentiepakketten worden toegekend en de licentie is geldig voor 9 jaar. De Vlaamse Regering heeft beslist dat deze radio-omroeporganisaties op 1 september 2019 dienen uit te zenden via DAB+ (zie ook infofragment X).

Aanbieder

Ondernemingsnummer

Naam aanbod

Profiel

SBS Media Belgium nv

470302619

NRJ Vlaanderen

Zender met generalistisch profiel of muziekaanbod, met inbegrip van het brengen van journaals

Vrije Brugse Radio Omroep bvba

414202272

VBRO

Zender met Nederlandstalig en Vlaams profiel

NV Topradio

465147365

Topradio

Zender met focus op dancemuziek.

B.G.-Consulting nv

439278356

Stadsradio Vlaanderen

Zender die de brug wil slaan tussen de lokale en landelijke radio

Tabel 5: private netwerkradio-omroeporganisaties

In onderstaande kaarten vindt u een overzicht van het theoretische uitzendgebied[16] per frequentiepakket.

Figuur 5: Theoretisch zendgebied – netwerkradio 1 – NRJ Vlaanderen[17] - Tekstuele beschrijving figuur 5

Bron: Figuur opgemaakt door de VRM op basis van theoretische modellen

Figuur 6: theoretisch zendgebied – netwerkradio 2 - VBRO - Tekstuele beschrijving figuur 6

Bron: Figuur opgemaakt door de VRM op basis van theoretische modellen

Figuur 7: theoretisch zendgebied – netwerkradio 3 – Topradio nv - Tekstuele beschrijving figuur 7

Bron: Figuur opgemaakt door de VRM op basis van theoretische modellen

Figuur 8: theoretisch zendgebied – netwerkradio 4 – Stadsradio Vlaanderen - Tekstuele beschrijving figuur 8

Bron: Figuur opgemaakt door de VRM op basis van theoretische modellen

1.1.2.6        Lokale radio-omroeporganisaties

Lokale radio-omroeporganisaties zenden uit voor een stad, een deel van een stad, een gemeente, een beperkt aantal aansluitende gemeentes of een welbepaalde doelgroep.

Het frequentiebesluit van 1 september 2006 voorzag 294 frequenties voor lokale radio. In de loop van de jaren werden een aantal radio’s op non-actief gezet. Regelmatig zijn er klachten en/of vaststellingen over ongeoorloofde verhoging van het uitzendvermogen van vergunde zendinstallaties, met storingen als gevolg.

Mede door de beperkte economische leefbaarheid en de talrijke storingen binnen het radiolandschap, verenigden vele lokale radio-omroeporganisaties zich in de loop der jaren in een samenwerkingsverband van lokale radio-omroeporganisaties of ketenradio (zoals City-Music, FamilyRadio, Hit FM, Topradio,…). In 2017 behoorde 70% van de lokale radio-omroeporganisaties tot een samenwerkingsverband.

In 2017 werd de nieuwe erkenningsronde opgestart. Met het Besluit van de Vlaamse Regering houdende bepaling van het aantal particuliere landelijke, regionale, netwerk- en lokale radio-omroeporganisaties dat kan worden erkend en houdende de opstelling van het frequentieplan en de vaststelling van de frequentiepakketten die ter beschikking worden gesteld van de particuliere landelijke, regionale, netwerk- en lokale radio-omroeporganisaties van 21 april 2017 kregen lokale radio-omroeporganisaties de mogelijkheid om zich kandidaat te stellen voor 123 specifieke frequentiepakketten. Met deze hervorming verdween tevens de mogelijkheid tot het aangaan van samenwerkingsverbanden tussen lokale radio-omroepen en kwam er formeel een eind aan de historisch gegroeide samenwerkingsverbanden van lokale radio-omroeporganisaties.

De erkenningen werden middels verschillende erkenningsronden in 2017 en 2018 toegekend. In 2018 zijn na verschillende ronden 121 erkenningen voor een specifiek lokaal frequentiepakket toegekend. Lokale radio-omroeporganisaties waaraan een erkenning door de Vlaamse minister van Media toegekend werd, moesten daarna bij de VRM nog een aanvraag indienen voor een zendvergunning per frequentie uit het aan hen toegekende frequentiepakket.

Sinds de lancering van DAB+ zijn er een aantal van de (vroegere) ketenradio’s en huidige netwerkradio’s die hun signaal ook op deze wijze verspreiden, met name Club FM/Radio Roxx[18], Familyradio, Radio Maria, Topradio, VBRO en VBRO Evergreen (themazender van VBRO). Via DAB+ kunnen de ketenradio’s hun toekomst bestendigen en verder uitzenden, nadat ze (quasi) al hun FM-licenties eind 2017 in rook zagen opgaan. Ook BBC World Service zendt uit op DAB+.

1.1.2.7         Andere radio-omroeporganisaties

Particuliere radio-omroeporganisaties die hun omroepprogramma's uitsluitend via een kabel-, ethernetwerk of via het internet doorgeven, worden andere radio-omroeporganisaties genoemd.

Vermits radioprogramma’s door de introductie van nieuwe distributietechnieken ook op andere wijze dan via de ether uitgezonden kunnen worden, heeft de decreetgever een nieuwe categorie omroeporganisaties ingevoerd. Binnen deze categorie zijn er een aantal subcategorieën. Het gaat voornamelijk om radio’s die hun programma’s via de kabel of via het internet verdelen. Aangezien de toegang tot de kabel of het internet niet schaars is - in tegenstelling tot wat geldt bij de ether - is er geen opportuniteitsoordeel of selectie van overheidswege vereist en volstaat voor deze categorie van radio-omroeporganisaties een aanmelding bij de VRM.

Onderstaande Tabel 6: Andere radio-omroeporganisaties via kabel geeft een overzicht van de ondernemingen die bij de VRM als radio-omroeporganisaties zijn aangemeld om uitsluitend via de kabel te worden doorgegeven.

Radio-omroepen die naast de kabel ook via de ether beluisterbaar zijn, behoren in principe niet tot deze categorie. Sommigen corresponderen in de praktijk wel met de vroegere ketenradio’s.

Aanbieder

Ondernemingsnummer

Naam aanbod

Be One Kabel vzw

890251152

Be One Kabel

Club FM vzw

860446715

Radio Roxx

FG Belgium bvba

821423813

Radio FG Vlaanderen

Hit-Kabel vzw

890181371

Hit FM Kabel

Topradio nv

465147365

Topradio

Tabel 6: Andere radio-omroeporganisaties via kabel

Verder hebben een aantal radio-omroeporganisaties die via internet uitzenden een kennisgeving ingediend.

Naam radio

Aanbieder

Ondernemingsnummer

Chase

Chase vzw

848127220

Radio Roxx

Radio Club FM vzw

890338452

De Foute Radio!

Medialaan nv

432306234

Drobradio

Digitaal Omroep Vereniging België vzw

634815906

FamilyRadio

FamilyRadio vzw

890360327

Ment Radio

Ment Media bvba

820484495

Nostalgie

Vlaanderen Eén nv

890243036

PDG FM

PDG FM vzw

508469743

Project Wolf

Muziekclub Kamikaze vzw[19]

544687959

Q-Summer

Medialaan nv

432306234

Radio 19

Negentien vzw

544960153

Radio Stad

Centenary nv

452025938

Radio X

Channel Media Group bvba

629849209

Stereo 03

Ethercentrum vzw

877091618

VBRO

VBRO bvba

414202272

Versuz Radio

Club Entertainment bvba

508608117

Waveport Radio

Waveport Entertainment vzw

642640242

Wradio

Radio Cieper vzw

428707930

Tabel 7: Overige kennisgevingen

1.1.2.8        Niet-lineaire radio-omroeporganisaties

Niet-lineaire radio-omroeporganisaties zijn aanbieders van niet-lineaire radiodiensten. Deze radiodiensten worden in het Mediadecreet omschreven als:

“Een omroepdienst die de gebruiker de mogelijkheid biedt om auditieve programma’s te beluisteren op zijn individuele verzoek en op het door hem gekozen moment op basis van een door de omroeporganisatie geselecteerde programmacatalogus.”

Een voorbeeld hiervan is de VRT-radiospeler die de luisteraar de mogelijkheid biedt uitgezonden radioprogramma’s op te vragen en te beluisteren. De landelijke private radio-omroeporganisaties bieden aan de hand van podcasts en audioverslagen ook niet-lineaire radiodiensten aan.

 

INFOFRAGMENT 1: OPRICHTING VAN RADIOPLAYER

In het kader van de digitalisering van het radiolandschap willen VRT, Medialaan en Mediahuis samen een licentie nemen op Radioplayer, een universele radiospeler en app, voor de hele Vlaamse radiomarkt. Om dit mogelijk te maken zullen de drie actoren een cvba oprichten die kan aansluiten bij Radioplayer Worldwide, een non-profitorganisatie. De Vlaamse Regering onderschreef in haar vergadering van 19 januari 2018 dat de VRT zou toetreden tot de cvba mocht de Raad van Bestuur van VRT zijn goedkeuring hiertoe geven. Op termijn zou het eveneens de bedoeling zijn dat ook andere Nederlandstalige radiostations een plaats krijgen, zodat er voor de hele Vlaamse markt een online radiospeler ontstaat. Volgens Vlaams minister van Media, Sven Gatz, spoort dit initiatief met de beoogde versterking van het Vlaamse media-ecosysteem en past de radiospeler, zoals de omschakeling naar DAB+, in het nieuwe digitale luisteren.



[11] Abstractie makend van de frequentie Brussel 98,8 waarvoor de vzw Vlaams-Brusselse Media als lokale radio-omroeporganisatie voor het tweetalig taalgebied Brussel-Hoofdstad aangewezen werd.

[12] Een overzicht van de erkende lokale radio-omroeporganisaties vindt u op onze website, zie: https://www.vlaamseregulatormedia.be/nl/radio-tv-en-netwerken/radio/part...

[13] De tabel is gewijzigd t.o.v. vorige edities. Ten eerste werd de kolom ‘DVB-T’ geschrapt, omwille van de beslissing van de VRT om te stoppen met haar DVB-T-aanbod vanaf 1 december 2018. Ten tweede werd de kolom ‘App’ toegevoegd. VRT NWS, Sporza, e.a. beschikken ook over een app, maar werden in deze tabel niet aangeduid omdat het geen specifieke radio-applicaties zijn.. Ten derde werd de kolom ‘kabel kabel/IPTV’ toegevoegd.

[14]VRT zendt vanaf 17 oktober 2017 uit via DAB+.

[15] Beheersovereenkomst 2016-2020 tussen de Vlaamse Gemeenschap en de VRT, p. 25.

[16] Het theoretische uitzendgebied verschilt van het werkelijke uitzendgebied, omdat het theoretische uitzendgebied gebaseerd wordt op basis van theoretische modellen, terwijl het werkelijke uitzendgebied afhankelijk is van een samenspel van verschillende factoren (vermogen, de antennehoogte, de karakteristieken van de gebruikte antenne, de storingen die afkomstig zijn van andere omroepzenders uit binnen- en buitenland en het reliëf rond de betrokken zender).

[17] In het zendgebied van NRJ Vlaanderen ontbreekt de frequentie voor Poperinge (104,5 fm). Dit is omdat deze frequentie, op basis van een advies van de Raad van State, uit het definitieve frequentieplan geschrapt werd.

[18] De roepnaam van Club FM op DAB+ werd in april 2018 gewijzigd naar Radio Roxx.

[19] Sluiting van vereffening sinds 22/06/2016.