Korte samenvatting van de beslissing:
De onderzoekscel van de VRM heeft de online video’s van Josephine Lenaerts op de platformdiensten Instagram, TikTok en YouTube aan een onderzoek onderworpen, dit in de periode van 6 januari 2025 tot en met 19 januari 2025.
Het monitoringsonderzoek had betrekking op volgende profielen en kanalen:
- ‘josephinelenaerts’ (Instagram en TikTok)
- ‘josephinelenaerts6768’ (YouTube)
Aanleiding voor het onderzoek waren indicaties dat commerciële communicatie niet gemakkelijk als zodanig herkenbaar werd gemaakt in eerdere door Josephine Lenaerts online geplaatste video’s op deze platformen.
Reeds eerder (13 april 2022, 19 december 2023, 18 januari 2024 en 22 november 2024) werd Josephine Lenaerts gecontacteerd naar aanleiding van door haar online geplaatste video’s waarin commerciële communicatie niet gemakkelijk als zodanig herkenbaar werd gemaakt. Daarbij werd telkens duidelijk gewezen op de betreffende verplichtingen uit het Mediadecreet en werd ook verwezen naar de VRM-website voor meer informatie rond de regelgeving en meer bepaald het ‘Content Creator Protocol’ van de VRM.
Beslissing van de VRM:
Uit het onderzoeksrapport blijkt dat Josephine Lenaerts tijdens de onderzochte periode drie video’s met commerciële communicatie online heeft geplaatst waarbij de drie elementen uit het CCP telkens niet cumulatief aanwezig waren.
Josephine Lenaerts betwist de vaststellingen van de onderzoekscel van de VRM niet. Ze ontkent niet dat er in de betrokken video’s sprake is van commerciële communicatie en betwist evenmin dat de aanwezige commerciële communicatie niet gemakkelijk als zodanig herkenbaar werd gemaakt, zoals decretaal voorgeschreven.
Ondanks de aanwezigheid van commerciële communicatie in de drie video’s, werd bij geen enkele video de ‘platform disclosure’-functionaliteit geactiveerd.
Bij een video werd helemaal geen aanduiding toegevoegd, die eventueel zou hebben kunnen duiden op commerciële communicatie. Bij de andere video’s werd eenmaal “ambassador ad” en eenmaal “Ad” gebruikt. Deze vermeldingen volstaan niet om de commerciële communicatie in deze video’s gemakkelijk als zodanig herkenbaar te maken in de zin van artikel 53 van het Mediadecreet.
De betrokken merken werden telkens wel vermeld.
Bijgevolg werd de commerciële communicatie niet gemakkelijk als zodanig herkenbaar gemaakt.
Bij het bepalen van de sanctie wordt rekening gehouden met het gegeven dat deze regelgeving vrij nieuw is voor content creators, influencers en vloggers (ook al werden zij reeds uitvoerig geïnformeerd) en dergelijke inbreuk voor het eerst bij VRM-beslissing wordt vastgesteld bij Josephine Lenaerts.
De VRM besluit Josephine Lenaerts te waarschuwen.