Korte samenvatting van de beslissing:
De VRM controleerde de uitzendingen van de particuliere regionale televisieomroeporganisaties (26 oktober 2019, 16u-19u), waaronder AVS.
Tijdens de onderzochte periode wordt drie maal een sponsorboodschap uitgezonden die geen sponsoridentificatie bevat. AVS begaat hiermee een inbreuk op artikel 91, 3°, van het Mediadecreet.
Het programma 'Living Plus Make Over' (duurtijd ongeveer 21 minuten) wordt tijdens de onderzochte periode drie maal uitgezonden. AVS geeft de aanwezigheid van productplaatsing in het programma aan door het tonen van het PP-logo bij de aanvang en het einde ervan. Het onderwerp van het programa is de make-over van een persoon die daarvoor verschillende lokale handelszaken bezoekt.
Het opzet van dit make-over-programma drijft op de medewerking van de betrokken handelszaken (kledingwinkel, optiek, schoonheidsinstituut, kapster). Voor alle handelszaken blijft de aandacht binnen de perken en haalt het promotioneel karakter van het programmaonderdeel niet de bovenhand op het redactioneel karakter. Dit is echter niet het geval voor het programmaonderdeel over het bezoek aan het schoonheidsinstituut, waarin niet enkel de aandacht wordt gevestigd op de handelszaak zelf, maar ook op de specifieke producten en behandelingen die er worden gebruikt en aangeboden. De kandidate is in de wolken met de luxueuze schoonheidsbehandeling die haar (kosteloos) te beurt valt en spreekt dit meermaals prijzend uit. Ook de zaakvoerster laat de mogelijkheid niet onbenut om de behandeling en de producten die zij aanbiedt voor te stellen en aan te prijzen op een professionele en promotioneel gunstige manier. Dit wordt ook visueel ondersteund door beelden van de aangeboden producten.
De VRM is van oordeel dat er sprake is van overmatige aandacht en specifieke aanprijzing. AVS begaat dan ook een inbreuk op artikel 100, § 1, 2° en 3°, van het Mediadecreet bij de uitzending van 'Living Plus Make Over' tijdens de onderzochte periode.
Bij het bepalen van de sanctie houdt de VRM rekening met het gegeven dat dergelijke inbreuken niet voor het eerst bij AVS worden vastgesteld. De VRM besluit een administratieve geldboete van 3.000 euro op te leggen.