4.2.4 Uitzendingen door derden /levensbeschouwelijk programma

Als openbare omroeporganisatie heeft de VRT de opdracht een zo groot mogelijk aantal mediagebruikers te bereiken met een diversiteit aan hoogkwalitatieve programma’s die de belangstelling van de mediagebruikers wekken en eraan voldoen.

Via uitzendingen door derden kregen verenigingen die tot doel hebben radio- of televisieprogramma’s te verzorgen die rechtstreeks zijn afgestemd op het verschaffen van opiniëring vanuit representatieve levensbeschouwelijke stromingen (bijvoorbeeld erediensten) in Vlaanderen, tot voor kort de kans om erkend te worden en hun programma’s uit te zenden (artikel 35 en 36 van het Mediadecreet).

De programma’s werden uitgezonden via de VRT-kanalen maar de VRT was niet verantwoordelijk voor de inhoud van de uitzendingen.

Deze erkenningen liepen af in december 2015 en de Vlaamse regering besliste op 24 april 2015 dat de erkenningen van de levensbeschouwelijke verenigingen niet meer zullen worden verlengd.

Voortaan zullen de levensbeschouwelijke strekkingen geïntegreerd moeten worden in de algemene programma’s van de VRT.  In augustus 2016 lanceerde de openbare omroep www.canvas.be/wereldbeeld, een online platform rond zingeving, filosofie en religie. In september 2016 volgde op Canvas ‘Wanderlust’, een programma waarin filosofe Alicia Gescinska praat met spraakmakende persoonlijkheden met diverse filosofische en religieuze achtergrond.