Voorwoord

Wanneer we stilstaan bij het afgelopen jaar, kunnen we helaas niet aan de terreurdreiging voorbijgaan. Deze is het voorbije jaar zeer dichtbij gekomen. De beelden van 22 maart staan op ons netvlies gebrand. Ook recentere aanslagen hebben nog maar eens een diepe indruk op ons nagelaten. Onze samenleving en democratie worden brutaal aangevallen. 

2016 was eveneens het jaar waarin de inwoners van het Verenigd Koninkrijk aangaven uit de Europese Unie te willen stappen. Wat de impact van de Brexit zal zijn is nog onduidelijk. Als regulator kijken wij uiteraard naar de toekomst van Ofcom, voor velen toch een voorbeeld, binnen de Europese regulerende organisaties.

De Europese Commissie heeft het voorbije jaar het belang van onafhankelijke mediaregulatoren benadrukt. In het voorstel van de Europese Commissie inzake de herziening van de Richtlijn Audiovisuele Mediadiensten wordt voorgesteld om expliciete bepalingen op te nemen die gewijd zijn aan de onafhankelijkheid van mediaregulatoren. Mediaregulatoren moeten afgescheiden entiteiten zijn die geen instructies kunnen ontvangen, onpartijdig en transparant beslissingen nemen, duidelijk omschreven bevoegdheden hebben en voldoende capaciteit om hun taken uit te voeren. 

Eveneens werd aan de ‘European Regulators Group for Audiovisual Media Services’ kortweg ERGA, waar de VRM deel van uitmaakt, een versterkte rol gegeven. Deze rol zal voornamelijk bestaan uit het geven van advies aan de Europese Commissie, onder meer bij bevoegdheidsbetwistingen tussen Lidstaten met betrekking tot bepaalde mediadiensten, of bij het opstellen van EU Gedragscodes wanneer co-regulering niet zou voldoen.

Wanneer we even terugkijken naar wat 2016 voor de VRM betekende, dan vierden we niet alleen onze tiende verjaardag, we zijn er in geslaagd om onze organisatie als referentie binnen de Vlaamse mediasector verder op de kaart te zetten. Zo deed de Vlaamse Regering beroep op de expertise van de VRM met betrekking tot het vierde landelijke radionet. Het advies van de VRM werd gevolgd door de Vlaamse Regering. 

Niet alleen het beleid komt steeds vaker bij de VRM aankloppen, ook onderwijs- en onderzoeksinstellingen vinden steeds vaker de weg naar onze organisatie. Het voorbije jaar werd de VRM veelvuldig uitgenodigd om aan universiteit en hogescholen toelichting te geven over de eigen organisatie en het rapport Mediaconcentratie in Vlaanderen. Het is fijn om vast te stellen dat de communicatie- & mediaprofessionals van de toekomst nu al interesse tonen in de werking van de VRM. 

2016 Was ook belangrijk met betrekking tot het openstellen van de kabel. Samen met de andere Belgische regulatoren BIPT, CSA en Medienrat zijn we oprecht blij dit project tot een goed einde te hebben gebracht. Een bedrijf -Orange- sprong alvast op de kar en biedt nu goedkopere tarieven voor uw TV- en telecombeleving. Op deze manier krijgt de consument extra keuze bij het afsluiten van een televisie- of telecomabonnement.

Matthias Storme (voorzitter raad van bestuur),
Joris Sels (gedelegeerd bestuurder).