Bijlage 23 : Plan buitenland verslaggeving (SD17)

VRT Nieuws als betrouwbare gids

VRT Nieuws wil een betrouwbare gids zijn die op een toegankelijke manier correcte en relevante informatie verspreidt. De nieuwsdienst van de openbare omroep staat voor kwaliteitsvolle journalistiek in alle betekenissen van het woord. Dat betekent ondermeer dat we een relevant gedeelte van ons aanbod besteden aan buitenlandse berichtgeving en aan Europese berichtgeving. In alles wat we doen zijn we gedreven door een grenzeloze en schaamteloze nieuwsgierigheid.

We maken het verschil

  • VRT Nieuws brengt met zijn buitenlanditems toegevoegde waarde ten opzichte van de eindeloze nieuwsstroom van de persbureaus en social media. Andere bronnen, andere invalshoeken. Daarom kiezen we er resoluut voor om zoveel mogelijk eigen journalisten naar het buitenland te sturen, ook naar die plekken waar de grote persagentschappen niet aanwezig zijn.
  • VRT Nieuws is het enige Vlaamse mediabedrijf met correspondenten in Peking, Washington en Den Haag. We streven ernaar ons buitenlands correspondentennetwerk verder uit te bouwen en fijnmaziger te  maken, met eigen mensen, door samen te werken met andere mediabedrijven, of met freelancers van New Delhi tot Auckland.
  • VRT Nieuws brengt niet alleen verslag uit over de grote nieuwsverhalen, de grote politieke crisissen en oorlogen, maar we hebben ook oog voor het leven van de burgers in het buitenland. In aspecten waarin we ons herkennen en aspecten die ons verwonderen.

Feiten en uitleg

  • Buitenlandverslaggeving is een uiting van hoe de wereld steeds meer interconnecteert. Wat in 1 land gebeurt, heeft effecten op het andere land. Kijk naar de Europese Unie, de Eurocrisis, de wereldcrisis, die ooit begon als een Amerikaanse financiële crisis. Die verbanden moeten we tonen en uitleggen. We brengen niet alleen de feiten, maar we reiken ons publiek ook een kader aan die het in staat moet stellen die feiten beter te begrijpen. Onze experts helpen die brug slaan en brengen wat veraf is dichtbij.
  • Buitenlandverslaggeving helpt de democratie vooruit: kennis over het buitenland vergroot en verbreedt en nuanceert ieders inzicht over wat in de wereld gebeurt. Dat is belangrijk in een almaar meer naar binnen gekeerd België en Vlaanderen. Door buitenlandverslaggeving worden verbindingen gemaakt tussen levens van wereldburgers. Het helpt inzicht vergroten door over de muur te kijken: hoe doen ze het daar? Hoe leven ze daar, aan de overkant?

Eyeopeners & Mindopeners

  • VRT Nieuws moet soms ook aandacht besteden aan de verborgen trends, en de vergeten conflicten. Geen verslaggeving die enkel is gebaseerd op de waan van de dag, of op kalenderevenementen.
  • Buitenlandverslaggeving bij VRT Nieuws moet ook signaleren, vuurtoren zijn voor een territorium of vakgebied.  Alle facetten belicht. Een veelkleurig prisma van verslaggeving. Verrijkend.
  • VRT Nieuws wil smart journalism bedrijven, slimme journalistiek: niet zomaar ergens naartoe vliegen of ergens gaan staan. Geen hit and run maar diep in het hart doordringen van de samenleving die we bezoeken. Mensen , kijkers, luisteraars, surfers, nieuws/informatie laten meepikken waar ze niet om gevraagd hebben: dàt is het kunstje dat journalistiek heet. Uit Kenia bijvoorbeeld, ver van ons bed, maar alwaar zich een revolutie voltrekt: de opkomst van een Afrikaanse middenklasse. Ook dàt willen we brengen.
  • Buitenlandberichtgeving fascineert, appelleert soms aan de hang naar exotiek bij de mens. Verruimt in elk geval de blik van de Vlaming: verhalen uit Tunis, Kaboel, Moskou, Madrid, Rome, Parijs, Londen of Shanghai of Jeruzalem.

Kwaliteit

  • VRT Nieuws heeft een toegewijde buitenlandredactie, een reservoir van expertise, kennis en kunde. Dat is ons grootste kapitaal en dat willen we koesteren. VRT Nieuws investeert in mensen, in opleiding, in reportagewerk ter plaatse, in correspondenten, én in een competente deskredactie. Missionarissen van de kennis over de wereld.
  • Succes is zelden eeuwig, blunders zelden fataal. Het kan altijd nog beter. Door een kritische reflectie van wat we doen, bevorderen we de kwaliteit. Wat telt, is de moed om door te gaan, zei Winston Churchill.
  • VRT Nieuws brengt ogenschijnlijk complexe, moeilijke onderwerpen op een zo aantrekkelijk mogelijke manier bij kijker/luisteraar/surfer, om een zo breed mogelijk publiek te boeien en een verrijkende basis te geven voor wat in de wereld gebeurt.

Oorlogsverslaggeving

  • Onze medewerkers zijn ons belangrijkste kapitaal. We doen dan ook alles om risico’s te vermijden en te beperken.
  • Verslaggeving in crisissituaties gebeurt alleen op vrijwillige basis. Geen journalist kan gedwongen worden om een opdracht in gevaarlijke omstandigheden uit te voeren.
  • VRT Nieuws blijft investeren in een specifieke opleiding voor journalistiek werk in oorlogsgebieden. Alleen medewerkers die zo’n opleiding gevolgd hebben komen in aanmerking om te worden uitgestuurd naar conflictgebieden.
  • Voor iedere risicovolle opdracht wordt een risicoanalyse gemaakt. Enerzijds worden de risico’s van de opdracht in kaart gebracht. Anderzijds worden alle maatregelen opgelijst die we nemen om die risico’s te vermijden of zoveel mogelijk te beperken. Dit document wordt overgemaakt aan de preventieambassadeur.
  • VRT Nieuws heeft een contingency plan voor wanneer het toch fout loopt en één van onze medewerkers gewond of gedood zou worden tijdens een opdracht.

Verschillende media

  • Met de juiste, geloofwaardige specialisten en verhalenvertellers en reportagemakers, voor de radio, en de televisie. Onze specialisten de wereld laten uitleggen in analysestukken, dagboekfragmenten op de nieuwssite. Onze specialisten die de weg wijzen op Facebook en Twitter en andere sociale media. Heldere lichtbakens in een duistere, soms onbegrijpelijke wereld. Niet alleen “wat is de wat?”, maar ook “de wat en waarom, en de hoe”.
  • Buitenlandverslaggeving zit op alle mogelijke fora: babbels, montages  en reportages op de radio (niet alleen op Radio 1, maar ook op de bredere publiekszenders), analyses op de site en in de krant, tv-reportages in Het Journaal en Terzake en Karrewiet. Uitlegstukken in alle programma’s, studiogesprekken.

Budgetten

  • Zelfs met krappere budgetten kunnen we aan slimme buitenlandjournalistiek doen: vertellen wat we écht moeten vertellen. De obligate persbezoeken of trips doen we niet meer automatisch. Het is vaak weggegooid gemeenschapsgeld. Slim kiezen. Geld is een probleem voor alle vormen van journalistiek, maar door de verre reizen, de exclusieve visa en andere bijzondere kosten is een buitenlanditem sowieso een stuk kostbaarder dan verslaggeving over een lokale brandhaard.

Productiemiddelen

  • Buitenlandverslaggeving wordt steeds sneller en makkelijker in – vroeger - moeilijk toegankelijke gebieden door nieuwe technologieën, de internetrevolutie, de Iphone, allerhande apps. Tot in de woeste wildernis van Borneo toe. We blijven inzetten op de ontwikkeling van technologische middelen die de verslaggeving ter plekke goedkoper kunnen maken en die ontoegankelijke gebieden kunnen openen voor onze reporters.