Veelgestelde vragen over reclame

Televisiezenders mogen tussen 6 uur 's ochtends en 18 uur 's avonds maximaal 144 minuten reclame uitzenden. Televisiezenders mogen tussen 18 uur 's avonds en middernacht maximaal 72 minuten reclame uitzenden.

De openbare omroep mag geen reclame uitzenden op tv.

Televisiezenders (uitgezonderd VRT) mogen tussen 6 uur ’s ochtends en 18 uur ’s avonds maximaal 144 minuten reclame uitzenden. Televisiezenders mogen tussen 18 uur ’s avonds en middernacht maximaal 72 minuten reclame uitzenden. De zenders beslissen zelf hoe vaak ze de programma's onderbreken. Ze mogen hierbij de integriteit van het programma niet schaden en moeten rekening houden met de natuurlijke pauzes en aard van het programma.

Films en nieuwsprogramma's mogen slechts één keer per geprogrammeerde tijdsduur van 30 minuten onderbroken worden.

Uitzendingen van kinderprogramma's, religieuze erediensten, godsdienstige en levensbeschouwelijke programma's en journaals mogen niet worden onderbroken voor reclame of telewinkelen.

Televisiezenders (uitgezonderd VRT) mogen tussen 6 uur ’s ochtends en 18 uur ’s avonds maximaal 144 minuten reclame uitzenden. Televisiezenders mogen tussen 18 uur ’s avonds en middernacht maximaal 72 minuten reclame uitzenden. De zenders beslissen zelf wanneer ze de programma's onderbreken. Ze mogen hierbij de integriteit van het programma niet schaden en moeten rekening houden met de natuurlijke pauzes en aard van het programma.

Films en nieuwsprogramma's mogen slechts één keer per geprogrammeerde tijdsduur van 30 minuten onderbroken worden.

Uitzendingen van kinderprogramma's, religieuze erediensten, godsdienstige en levensbeschouwelijke programma's en journaals mogen niet worden onderbroken voor reclame en telewinkelen.

De openbare omroep mag geen reclame uitzenden op tv. Wel toegelaten zijn promotiespots voor o.a. eigen producten en programma's, korte sponsorvermeldingen van programmasponsors rond programma's en de zogenaamde Boodschappen van Algemeen Nut.

Kinderprogramma's mogen niet worden onderbroken voor reclame. Voor en na de kinderprogramma's mag wel reclame worden uitgezonden.

Op Ketnet (openbare omroep) mag geen reclame worden uitgezonden.

Ja.

In het Mediadecreet is er geen bepaling opgenomen die religies verbiedt om reclame te maken.

Het Mediadecreet stelt dat afzonderlijke reclame- en telewinkelspots de uitzondering zijn.Televisiezenders mogen per dag slechts één afzonderlijke reclame- of telewinkelspot uitzenden. Voor televisiezenders die in lus uitzenden, is één afzonderlijke reclame- en telewinkelspot toegestaan per lus in plaats van per dag.

Daarnaast zijn alleenstaande reclame- en telewinkelspots toegestaan in volgende gevallen:

  • In uitzendingen van sportevenementen
  • Als er een langdurige spot wordt uitgezonden van minimaal twee minuten
  • Als een zender er niet in geslaagd is om voor een specifiek reclameblok meer dan één reclame- of telewinkelspot te verkopen, dit bij gebrek aan klanten.