Bijlage 6: Belanghebbendenbeheer: Overzicht aanbodsgerelateerd overleg en samenwerking met diverse partners (SD6)

 Nieuws

  • VRT Nieuws werkt regelmatig samen met regionale en internationale omroepen. Voor buitenlandse verslaggeving wordt er beroep gedaan op NOS correspondenten en binnenlandse nieuwsfeiten worden gedeeld met regionale en EBU-omroepen. Met RTBF is er op regelmatige basis samenwerking, oa. in het kader van de het Nationaal Defile, uitwisseling van nieuws- en sportitmes, faciliteiten voor de opnamen van de Koninklijke boodschappen, etc.
  • Met brusselstimes.com, een Engelstalige website die zich richt op een publiek van expats, werd een samenwerkingsovereenkomst gesloten die hen toelaat video content van flandersnews te gebruiken. Maar tot op heden implementeerden zij dit nog niet in hun website.
  • Daardaar.be is een Franstalige website die opinie en analyseteksten uit de Vlaamse pers naar het Frans vertaalt en beschikbaar maakt voor een breed publiek in Franstalig België. Met hen werd een overeenkomst gesloten die hen toelaat analyses van VRT journalisten die verschijnen op deredactie.be te vertalen en aan te bieden. Momenteel werden zo’n tien bijdragen van deredactie.be vertaald, gemiddeld 1 per maand dus.
  • Medialaan en SBS: samenwerking rond het WK voetbal
  • Telenet: Samenwerking rond beelden van buitenlands voetbal, Cofidis Cup, Europaleague, thuiswedstrijden Rode Duivels, Formule 1, WK Hockey en EK Basketbal
  • Belgacom: samenwerking rond beelden van buitenlands voetbal
  • DB Productions: om beelden te kunnen uitzenden van de nationale basketbalcompetitie
  • RTBF: samenwerking rond het WK voetbal, Memorial Van Damme, thuismatchen Rode Duivels (na WK), Beker van België, Cofidis Cup
  • RTL: samenwerking rond thuismatchen Rode Duivels (voor WK), Europaleague en beeldenuitwisseling voor het sportmagazine Extra Time
  • NOS: samenwerking rond de Ronde van Frankrijk, WK voetbal en WK schaatsen

Sport

De VRT had ook op regelmatige basis contacten met verschillende federaties en organisatoren waarvan de VRT evenementen capteerde en verslag uitbracht.

Cultuur

De VRT werkte inhoudelijk, productioneel en communicatief samen met cultuur- en mediapartners. De VRT-netten gingen daarbij uit van eigen keuzes en verantwoordelijkheden, passend bij het medium radio, TV en online. Om wederzijds respect voor en inzicht in elkaars projecten, werking en doelstellingen te stimuleren, organiseerde de VRT op regelmatige basis een open dialoog met de sector. De VRT continueerde samenwerking met het culturele veld.

Enkele voorbeelden van partners waarmee samengewerkt werd:

  • Klarafestival (Klara): samenwerking met het Festival van Vlaanderen en Brussel
  • Iedereen Klassiek (Klara): samenwerking met het concertgebouw Brugge
  • Pompidou (Klara): samenwerking met Art Brussels en Staten-Generaal van de Klassieke muziek
  • Canvas: canvasconnectie ism cultuurhuizen (vb. MUHKA, DeSinger, Concertgebouw Brugge), Mooov, Deocvile, korfilmfestival Leuven.
  • Radio 1: samenwerkingen met onder andere 30CC, Boek.be, Het depot, Ancienne Belgique, De Taalunie, De Standaard, Theaterfestival, Davidsfonds, etc.
  • Radio 2: samenwerkingen met onder andere de verschillende provinciebesturen, Westtoer, Centrum Ronde van Vlaanderen maar ook Amateurama, Museum M, Muntpunt.
  • Woordslam (MNM) in het kader van de boekenberus Antwerpen
  • Studio Brussel: oa. Kunstbende, Jong Keukengeweld, Brusselse Museumraad, Clean Beach Cup

Muziek

Artiesten: Zonder auteurs, componisten, zangers/zangeressen en muzikanten geen muziek. VRT doet voor haar eigen producties (radio en TV) regelmatig beroep op Vlaamse artiesten voor het componeren en produceren van muziek voor zenderaankleding (tunes, jingles), generiekmuziek van programma’s of scores bij een fictiereeks. Voor specifieke muziekprojecten als de valentijndsactie van Radio 2, Kadanza op Ketnet en Eurosong op Eén,  worden volwaardige songs gecreëerd en geproduceerd. VRT Music Publishing investeerde het afgelopen jaar in 65 nieuwe muziekproducties die geschreven en/of geproducet werden door Vlaamse artiesten. VRT stimuleert hiermee de creatie van nieuw Vlaams muziekaanbod. 

Daarnaast biedt VRT via haar programma’s een platform voor gevestigde artiesten, maar gaat ook actief op zoek naar nieuw Vlaams talent: Supernova of in Boetiek Klassiek in samenwerking met Poppunt op Klara, Kadanza Junior Musical (Ketnet), De Nieuwe Lichting (Stubru) en op MNM kregen beginnende artiesten speelkansen tijdens de MNM1000 en in UrbaNice. In Start To DJ ging MNM dan weer op zoek naar nieuw DJ-talent.

Concertcircuit: VRT heeft structurele jaarovereenkomsten met de belangrijkste concertpromotoren en concertzalen van Vlaanderen: Live Nation, Greenhouse Talent, Ancienne Belgique, De Vooruit, Bozar, Clubcircuit ea. Daarnaast ondersteunt VRT tal van occasionele  muziekevents en zijn we aanwezig op zowat alle betekenisvolle muziekfestivals in Vlaanderen: Rock Werchter, Pukkelpop, Tomorrowland, Dranouter, Cactusfestival, De Lokerse Feesten, Blues Peer, Gent Jazz, Afro Latino Festival, ea.

Sommige festivals worden zelfs in co-productie met VRT georganiseerd: Jazz Middelheim (Klara) ism VZW Jazz & Muziek, het KlaraFestival ism Festival van Vlaanderen, Klara4Kids ism Het Paleis, De Eregalerij (Radio 2) ism SABAM of Urbanice (MNM) ism Star Events.

In 2015 ondersteunden de VRT-netten 539  concerten, muziekfestivals of structurele overeenkomsten waarvoor mediawaarde wordt geruild (ruilovereenkomsten).

Platenmaatschappijen: Er wordt dagelijks samengewerkt met de Belgische platenfirma’s om artiesten promotionele aandacht te geven door middel van interviews, airplay, weggeefacties, showcases, concertopnames, gastoptredens, co-producties, etc. Twee maal per jaar worden vertegenwoordigers van belangrijkste platenfirma’s uitgenodigd op de muziekstaf (wekelijks overleg met alle muziekverantwoordelijken van de netten) om mogelijke samenwerkingen te bespreken. VRT Line Extension brengt in samenwerking met de platenmaatschappijen tal van VRT muziekcompilaties op de markt.

Muziekuitgeverijen: De muziekuitgeverij van de VRT, VRT Music Publishing, werkt samen met andere muziekuitgeverijen inzake het sluiten co-uitgaveoverkomsten bij nieuwe, door VRT gefinancierde, muzikale creaties. VRT sluit ook synchronisatiedeals met muziekuitgeverijen voor het gebruik van commerciële muziek in radio- en TV trailers.

Kunstenpunt: Kunstenpunt is als officieel steunpunt van de Vlaamse Gemeenschap, het vaste aanspreekpunt van de VRT voor de professionele muzieksector. In het Muziekmanifest, integrale visie voor de muzieksector, wordt beschreven wat er verwacht wordt van de VRT als betrouwbare partner voor de Vlaamse muzieksector. In dit kader wordt jaarlijks een overleg georganiseerd tussen het MuziekOverleg (koepel van 18 organisaties uit de brede Vlaamse muzieksector) en vertegenwoordigers van het muziekbeleid van de VRT (Directeur Media, Radiomanager, Algemeen Muziekcoördinator, ea).

De belangrijkste samenwerking met het Kunstenpunt is de organisatie van de Music Industry Awards, de jaarlijkse uitreiking van de Vlaamse populaire muziekprijzen. Ook de organisatie van de KLARA's, de jaarlijkse uitreiking van de klassieke muziekprijzen, is een samenwerking met het Kunstenpunt.

Beheersvennootschappen: VRT werkt nauwgezet samen met de Belgische beheersvennootschappen (SABAM, SIMIM, IMAGIA, PLAY RIGHT) met betrekking tot de collectieve inningen (repartitie) van auteursrechten en naburige rechten.

Belangenverenigingen en steunpunten: zie 'Kunstenpunt’. Naast het gestructureerd overleg met de belangenverenigingen en steunpunten in het kader van Het Muziekplatform, wordt er uiteraard ook op projectbasis samengewerkt. Bijvoorbeeld 'Vi.be On Air' met Poppunt,  ‘Fingerprints’ met ComAV of met Sabam For Culture inzake sponsoring muziekevenementen van de VRT.

Taal

VRT werkte met NTR samen met betrekking tot ‘Het Groot dictee der Nederlandse Taal’. Samen met Van Dale Uitgevers heeft de VRT opnieuw de verkiezing van het 'Woord van het Jaar’ gehouden. Alle radionetten, tv-netten en websites hebben het publiek ertoe opgeroepen woorden te nomineren en te stemmen. In het kader van de boekenbeurs organiseerden MNM en Van Dale Uitgevers de ‘Woordslam’ wedstrijd waarbij jongeren een filmpje konden insturen. Op de taaldag werd voor de vierde keer de Grote Prijs Jan Wauters voor uitmuntend taalgebruik in de media uitgereikt. De Radio 1-actie Heerlijk helder, met als boegbeelden Jan Hautekiet en Ann De Craemer, heeft heel wat weerklank gekregen. De VRT heeft ook haar taalexpertise aan externe partijen ter beschikking gesteld. De uitspraakbank, bijvoorbeeld, is ter beschikking gesteld van het Meertensinstituut voor het ontwikkelen van een transcriptie-app; de taaladviseur verzorgt gastcolleges in verschillende journalistieke opleidingen; VRT-stemmen zijn opgenomen als referentie voor de ontwikkeling van een uitspraak-app door de Hogeschool Thomas More; en de VRT heeft samen met onder meer de KU Leuven NedBox, een website om Nederlands te oefenen, opgestart.

Diversiteit

Rond diversiteit had VRT ook verschillende partners waarmee men samenwerkte:

  • Belangenverenigingen: regelmatig contact rond diversiteit. Tweemaal nodigde ze UGent, VUB, KUL, UA, GRIP, Minderhedenforum, Cavaria, Vlaamse Ouderenraad en de Vrouwenraad uit om de nieuwe studieresultaten (diversiteitsmonitor televisie, bereikstudie Nieuwe Vlamingen, Publieke meerwaarde) te bespreken.
  • Dit overleg werd in 2015 uitgebreid met Enkele extra experts en het Netwerk tegen armoede worden toegevoegd. Dit overleg adviseert beleid en beeldvorming en bevat ook de jury van de jaarlijkse Trofee.
  • Toegankelijkheidsoverleg.
  • Het forum van december wordt een nieuwjaarsdrink begin 2016 met een workshop goede praktijken
  • Luisterfestival in Brussel
  • Op vraag van Intro vzw en ism Autisme Centraal en de UA een verkennende test: “is AD ook nuttig voor kijkers met ASS?”.