7. Contacten met andere instanties

7.1. European Platform of Regulatory Authorities (EPRA)

EPRA is een koepelorganisatie waartoe de meeste Europese omroepregulatoren behoren. Ze beoogt de permanente uitwisseling van ervaringen en het aanreiken van oplossingen voor problemen gerelateerd aan de interpretatie en toepassing van de omroepregelgeving.

 Van 25 tot en met 27 mei 2016 nam een delegatie van de Vlaamse Regulator voor de Media deel aan de 43e vergadering van EPRA.

De eerste plenaire sessie was gewijd aan de vraag of er nog een toekomst is voor free-to-view-televisie?.  Een tweede plenaire sessie onderzocht de vraag hoe regulatoren met compliance en enforcement omgaan.

Tevens was er een werkgroep over media in tijden van crisis waarbij de klemtoon werd gelegd op de aanbieders van omroepdiensten. Ook was er een werkgroep die zich boog over de bescherming van minderjarigen. Hier werd vooral de klemtoon gelegd op reality- en talentenshows en een andere werkgroep onderzocht de impact op de mediaregelgeving van databescherming en big data.

Van 19 tot en met 21 oktober 2016 nam een delegatie van de Vlaamse Regulator voor de Media deel aan de 44e vergadering van EPRA.

De eerste plenaire sessie zette de bespreking verder van het thema ‘Is er nog een toekomst voor free-to-view-televisie?’.   Een tweede plenaire sessie zette de bespreking verder van de vraag hoe regulatoren met compliance en enforcement omgaan.

Een werkgroep werd georganiseerd over ‘Media in tijden van crisis: de rol van regulatoren’. Ook was er een werkgroep die een case study besprak over de afbakening van content en commerciële communicatie     en een werkgroep die audiovisuele platformen besprak.     

7.2. European Regulators Group for Audiovisual Media Services (ERGA)

De Europese Groep van regelgevende instanties voor audiovisuele mediadiensten brengt de regelgevende instanties op het gebied van audiovisuele diensten bijeen om de Europese Commissie te adviseren over de uitvoering van de Richtlijn Audiovisuele Mediadiensten van de EU.

De doelstellingen van ERGA zijn:

  • met het oog op een consistente toepassing van de Richtlijn Audiovisuele Mediadiensten het adviseren en bijstaan van de Europese Commissie bij haar werkzaamheden alsook bij alle andere aangelegenheden in verband met audiovisuele mediadiensten voor zover ze onder de bevoegdheid van de Europese Commissie vallen;
  • het faciliteren van de samenwerking tussen de regelgevende instanties in de EU;
  • de uitwisseling van ervaringen en goede praktijken. 

Op 2 maart 2016 nam een delegatie van de Vlaamse Regulator voor de Media deel aan de vijfde plenaire vergadering van de European Regulators Group for Audiovisual Media Services (Europese Groep van regelgevende instanties voor audiovisuele mediadiensten).

Op deze vergadering werd de toekomstige werking besproken van drie werkgroepen die in 2016 de werking van ERGA zullen vormgeven:

  • De eerste werkgroep houdt zich bezig met de herziening van de Richtlijn Audiovisuele Mediadiensten;
  • De tweede werkgroep onderzoekt en verkent een aantal belangrijke thema's die van groot belang zijn voor toekomstbestendige Europese regelgeving;
  • De derde werkgroep wordt belast met het creëren van een digitale Europese Toolkit (DET) voor een efficiënte en flexibele regelgeving.

ERGA beklemtoonde op deze vergadering het belang van onafhankelijke mediaregulatoren en de bescherming van de onafhankelijkheid van de media.  ERGA stelt vast dat steeds meer regulatoren  moeten werken in omstandigheden die hun onafhankelijk functioneren beïnvloeden.

De zesde plenaire vergadering van ERGA vond plaats op 29 november 2016.  Op deze vergadering werd een rapport goedgekeurd over de toegankelijkheid tot audiovisuele inhoud alsook een rapport over over de digitale Europese Toolkit (DET).

De werkzaamheden in 2017 zullen worden gestructureerd in vier werkgroepen die zich met volgende thema’s zullen bezighouden:

  •  Het uitwisselen van ervaringen en goede praktijken. Deze werkgroep zal zich richten op verdere verdieping van de Europese digitale Toolkit (DET), een initiatief dat ook in het werkprogramma 2016 was opgenomen. en stelt ook de ontwikkeling van een ERGA Academie, die allerlei initiatieven kan ontwikkelen zoals team- en twinningprojecten, stages, lezingen en werkbezoeken.
  • Een toekomstbestendige Europese audiovisuele regelgeving. Hier zal worden gefocust op de bescherming van minderjarigen. De bestaande werkgroep zal dit thema verder uitdiepen.
  • Co- en zelfregulering.  De bedoeling van deze werkgroep is om goede praktijken met betrekking tot de oprichting van co- en zelfregulerende systemen uit te wisselen.
  • Een toekomstbestendige ERGA.  De bedoeling is om de interne procedures van ERGA nog te verbeteren om de adviesverlening aan de Europese Commissie nog te kunnen verfijnen.   

In 2017 zal ERGA worden voorgezeten door Madeleine de Cock Buning  (voorzitster van het Nederlands Commissariaat voor de Media).  Damir Hajduk, Vice-Voorzitter van de Kroatische omroepregulator, en  Luboš Kukliš, gedelegeerd bestuurder van de Slowaakse omroepregulator, fungeren als vice-voorzitter. 

7.3. Werkbezoek van het Nederlands Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Op 11 mei 2016 ontving de Vlaamse Regulator voor de Media een delegatie van het Nederlands Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.  De Regulator gaf een presentatie om zijn werking toe te lichten en wisselde informatie uit over mediaregulering en -toezicht.

7.4. Werkbezoek van de Raad voor de Journalistiek

Op 31 mei 2016 ontving de Vlaamse Regulator voor de Media een delegatie van de Raad voor de Journalistiek. Ook hier werd een presentatie gegeven om de werking van beide organisaties toe te lichten.

7.5. Werkbezoek van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek

Op 25 augustus 2016 ontving de Vlaamse Regulator voor de Media een vertegenwoordiger van het Nederlandse Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. De VRM lichtte hier ook zijn werking toe.