2.2.5. Een divers muziekbeleid dat kansen geeft aan jong, Vlaams talent

2.2.5.1. De VRT capteert jaarlijks 250 concerten, Vlaamse voorstellingen of festivals voor uitzending via één of meerdere aanbodsmerken

De VRT stelt dat ze in 2017 377 concerten, Vlaamse voorstellingen of festivals voor uitzending via de aanbodsmerken capteerde (355 in 2016). Hiermee is de doelstelling van 250 concerten, Vlaamse voorstellingen of festivals voor uitzending ruim behaald.

Radio 1 bood 48 captaties aan, Radio 2 7, Klara 110, Studio Brussel 156, MNM 22, Eén: 8, Canvas 19 en Ketnet 2.

Als bijlage 7 wordt het overzicht met de concerten van 2016 opgenomen.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.

 

2.2.5.2. De VRT organiseert vier keer per jaar overleg met de vertegenwoordigers van de Vlaamse cultuursector

De cultuursector stelde op vraag van de VRT-cultuurmanager een delegatie samen die de sector bij overleg met de VRT kan vertegenwoordigen en die in 2017 bijeen kwam. De delegatie bestaat uit afgevaardigden van Cultuurconnect, Kunstenpunt, De Vooruit, Het Paleis, OKO, Forum voor Amateurkunsten, Publiq, Folio – Rekto:Verso, Herita, OCE / Museum Dr. Guislain, Museumoverleg, FARO, Socius en Flanders DC. 

Vertegenwoordigers van allerhande culturele organisaties (zoals Kunsten- festivaldesArts, KVS, GoneWest en Theater aan Zee) werden tweewekelijks uitgenodigd op de vergaderingen van de cultuurcel van de VRT, met afgevaardigden van de diverse cultuurredacties binnen de omroep.

De VRT overlegde in 2017 geregeld met Boek.be en twee keer met de uitgevers. Daarnaast was er regelmatig overleg met de klassieke-muzieksector (zoals het Concertgebouw Brugge, BOZAR en deSingel).

De cultuurmanager zetelde in de stuurgroep van Vlaamse Meesters, het cultureel-toeristische hefboomproject onder leiding van de Vlaamse minister van Toerisme. Eén overlegde met Toerisme Vlaanderen om informatie uit te wisselen en samenwerkingsmogelijkheden te bekijken.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.

 

2.2.5.3. De VRT organiseert twee keer per jaar overleg met de vertegenwoordigers van de Vlaamse muzieksector

De VRT organiseerde op 26 juni en op 21 december 2017 een overleg met Muziekoverleg. Dat is de koepel van 19 Vlaamse muziekorganisaties. Er werd onder meer overlegd over de diversiteit in het muziekaanbod van de VRT, de aandacht voor nieuwe muzieknummers, de spreiding van lokale muziekproducties en promotiekansen van de Vlaamse muziek op de VRT-televisienetten.

Naast dit overleg zijn er nog tal van andere samenwerkingen en overlegmomenten; deze zijn opgenomen als bijlage 8.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.

 

2.2.5.4. De VRT verbindt zich ertoe dat op Radio 1, Radio 2, Studio Brussel, MNM en Klara de Vlaamse muziekproducties minstens 25% van de totale muziektijd innemen

De VRT verbindt zich ertoe dat 25% van de totale muziektijd op alle VRT-radionetten bestaat uit Vlaamse muziekproducties. In 2017 werd deze performantiemaatstaf gehaald met 26,4% (25,5% in 2016) Vlaamse muziek voor alle radionetten samen.

Als bijlage 9 wordt het overzicht van Vlaamse muziekproducties per maand en per zender meegegeven. De meting wordt gedaan via Music Master, de tool die gebruikt wordt voor de programmatie van de songs door de muziekverantwoordelijken. In deze tool wordt aan iedere song een label toegevoegd, ook het label Vlaamse muziekproductie. Op basis van deze data worden het totale cijfer bepaald. Dit zijn geen CIM-cijfers, maar cijfergegevens van de VRT.

De VRM heeft steekproefsgewijs een controle uitgeoefend op de cijfergegevens van de VRT. Deze controle gebeurt op basis van de opgevraagde playlists van de verschillende radionetten. De gegevens voor de periodes van 1 tot en met 30 juni en van 1 tot en met 30 november 2017 werden aan de VRT opgevraagd. Er wordt een vergelijking gemaakt tussen de overgemaakte playlists van de VRT en de opnames die door de VRM steekproefsgewijs zijn gemaakt. Uit deze controle blijkt dat de gegevens die door de VRT werden overgemaakt, gelijk zijn aan de controledate van de VRM.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.

 

2.2.5.5. Minstens 30% van de muziektijd op Radio 2 is Nederlandstalig

De VRT stelt dat in 2017 30,6% (30,4% in 2016)van de muziektijd van Radio 2 Nederlandstalig was. 

Als bijlage 10 wordt het overzicht van Nederlandstalige muziek op Radio 2 per maand meegegeven.

De meting wordt gedaan via Music Master, de tool die gebruikt wordt voor de programmatie van de songs door de muziekverantwoordelijken. In deze tool wordt aan iedere song een label toegevoegd, ook het label Nederlandstalig. Op basis van deze data worden de totale cijfers voor Radio 2 bepaald. Dit zijn dus geen CIM-cijfers, maar cijfergegevens van de VRT.

De VRM heeft steekproefsgewijs een controle uitgeoefend op de cijfergegevens van de VRT. Deze controle gebeurt op basis van de opgevraagde playlists van Radio 2. De gegevens voor de periodes van 1 tot en met 30 juni en van 1 tot en met 30 november 2017 werden aan de VRT opgevraagd. Er wordt een vergelijking gemaakt tussen de overgemaakte playlists van de VRT en de opnames die door de VRM steekproefsgewijs zijn gemaakt. Uit deze controle blijkt dat de gegevens die door de VRT werden overgemaakt, gelijk zijn aan de controledate van de VRM.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.

 

2.2.5.6. Minstens 15% van de muziektijd op Radio 1 is Nederlandstalig

De VRT stelt dat in 2017 15,7% (15,6% in 2016) van de muziektijd van Radio 1 Nederlandstalig was.

Als bijlage 11 wordt het overzicht van Nederlandstalige muziek op Radio 1 per maand meegegeven.

De meting wordt gedaan via de Music Master, de tool die gebruikt wordt voor de programmatie van de songs door de muziekverantwoordelijken. In deze tool wordt aan iedere song een label toegevoegd, ook het label Nederlandstalig. Op basis van deze data worden de totale cijfers voor Radio 1 bepaald. Dit zijn dus geen CIM-cijfers, maar cijfergegevens van de VRT.

 De VRM heeft steekproefsgewijs een controle uitgeoefend op de cijfergegevens van de VRT. Deze controle gebeurt op basis van de opgevraagde playlists van Radio 1. De gegevens voor de periodes van 1 tot en met 30 juni en van 1 tot en met 30 november 2017 werden aan de VRT opgevraagd. Er wordt een vergelijking gemaakt tussen de overgemaakte playlists van de VRT en de opnames die door de VRM steekproefsgewijs zijn gemaakt. Uit deze controle blijkt dat de gegevens die door de VRT werden overgemaakt, gelijk zijn aan de controledate van de VRM.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.