Bijlage 7: Samenwerking met het middenveld (SD6)

Samenwerking met het middenveld: de VRT versterkt het engagement van het middenveld ten aanzien van de VRT via stakeholder participatie (‘stakeholder engagement’). Deze aanpak werd ontwikkeld en getoetst in het kader van een proefproject ‘Iedereen veilig onlinea’ (2013) en het pilootproject ‘Jongeren aan het werkb’ (2013-14)

Iedereen veilig online (2013)

‘Iedereen veilig online’ is het proefproject inzake stakeholder participatie dat werd opgezet door VRT ism een brede groep stakeholders voor wie online veiligheid een belangrijk gegeven is: B-CCENTRE, BeCommerce, CERT, Childfocus, EMSOC, FCCU, Febelfin, FSMA, Gemeenschapsonderwijs, Gezinsbond, IAB, IBM, iMinds, KULeuven, LINC, Mediaraven, Mediawijs.be, Microsoft, TELENET, Seniorennet, Universiteit Antwerpen, Unizo, VKSO. Zij werden uitgenodigd om tijdens een stakeholder panel op 24 april 2013 hun kennis en bevindingen te delen over de belangrijke issues inzake online veiligheid, de ondernomen acties die succesvol zijn, en wat zij bereid zijn om in te brengen in een gezamenlijke actie rond online veiligheid. Deze bevindingen werden gebundeld in een rapport dat als basis diende voor de ontwikkeling van de actie ‘Iedereen veilig online’. Deze liep van 3 t/m 7 juni op Radio 2, waarbij de luisteraars de hele week tussen 8 en 12 uur vragen over veilig internet konden voorleggen aan een helpdesk van 20 experts die hen telefonisch en online verder hielpen. Deze inbreng inzake expertise evenals de logistieke infrastructuur voor het radioprogramma en de helpdesk werden geleverd door de stakeholders. Antwoorden op vragen werden met bijgaande tips & tricks en informatie filmpjes zijn toegankelijk gemaakt via een speciale site www.radio2.be/grootste-helpdesk, waar ze raadpleegbaar blijven.

Jongeren aan het werk (2013-2014)

'Jongeren aan het werk' is het pilootproject inzake stakeholder participatie dat door de VRT werd ontwikkeld met een brede groep stakeholders van het middenveld die nauw betrokken zijn bij het thema van jeugdtewerkstelling: VDAB, Adecco, UNIZO, VOKA, Europees Sociaal Fons, NFTE, OCMW, Randstad, STEM Platform, Arktos, Gemeenschapsonderwijs, Idealabs, Microstart, VLAJO, BECI, Flanders DC, SD Worx, SYNTRA, JCI. Zij kwamen bijeen op 27 juni om na te gaan wat de belangrijkste issues zijn inzake jeugdwerkloosheid, welke acties reeds werden ondernomen met wie en wat werkt. Vijf kernpartners vormden een kerncoalitie (VDAB, Adecco, Unizo, Voka en VRT) die de krijtlijnen van het project 'Jongeren aan het werk' vastlegden. Doel is jongeren zonder werk t.e.m. 25 jaar aan de cruciale eerste werkervaring te helpen. Dit door stageplaatsen te scheppen binnen bedrijven, jongeren motiveren en activeren om zich als stagiaire te melden, en voor de nodige stagebegeleiding zorgen op en naast de werkvloer. De aanpak gebeurt volgens een coalitiemodel waarbij iedere partner inbrengt vanuit zijn eigen sterkte, expertise, middelen, enz. Rol van de VRT is deze van initatiefnemer die de stakeholders samenbrengt voor een gemeenschappelijke actie rond het belangrijke maatschappelijke thema van jeugdtewerkstelling .Daarbij neemt de omroep het voortouw wat betreft het publieksbereik met haar aanbod (nieuw en bestaand), een campagne en acties met sensibiliserende en mobiliserende impact. De 5 kernpartners stelden een samenwerkingsovereenkomst op. Tevens een projectstructuur met een stuurgroep en een projectgroep geleid door een projectleider, die het projectvoorstel uitwerkt en voor de uitvoering ervan instaat. Deze is voorzien in 2014.