Bijlage 10 : Belanghebbendenbeheer : jaaroverzicht van het aanbodsgerelateerd overleg en samenwerking met partners (SD6)

Jaaroverzicht van het aanbodsgerelateerd overleg en samenwerking met de diverse partners en externe actoren

NIEUWS:

  • RTBF: Kosten cameraploeg gedeeld op buitenlandse missie naar Burundi
  • RTBF: reclametest van Volt wordt wekelijks uitgezonden op RTBF
  • NOS en Nieuwsuur: regelmatig inhoudelijk overleg en uitwisseling know how correspondenten en/of beeldmateriaal
  • EBU: 300 items aangeboden, ook uitwisseling van beeldmateriaal Karrewiet via de YNE-exchange
  • EBU: Geertje Bal neemt deel aan  het News Committee van EBU en behartigt daar de belangen van de Vlaamse openbare omroep. VRT neemt ook elk jaar deel aan de News Assembly.
  • De Mensen: Startdebat Antwerpen in Villa Vanthilt
  • VTM, RTBF, RTL, SBS en enkele regionale omroepen: herdenkingen te Lommel en Leuven (ongeval Sierre)
  • Karrewiet en BIVV: reportages + quiz rond verkeer
  • Karrewiet en DGOS: reportages over de millenniumdoelstellingen in Vietnam
  • Europese Commissie en kanselarij van de eerste minister: Europa-special en reportages rond Europese thema’s
  • Onderzoeksbeurs van Ambassade van België/Vlaamse Vertegenwoordiging te Nederland voor Pano Tilburg

SPORT:

VRT had in december 2012 overleg met Bloso, Topsport Vlaanderen, en de Vlaamse Sportraad. Samenwerking met BOIC in de aanloop naar de Olympische Spelen, en met Parentee (organisatie voor gehandicapte sporters) m.b.t. de Paralympische Spelen

CULTUUR: 

De VRT werkte inhoudelijk, productioneel en communicatief samen met cultuur- en mediapartners. De VRT-netten gingen daarbij uit van eigen keuzes en verantwoordelijkheden, passend bij het medium radio, TV en online. Om wederzijds respect voor en inzicht in elkaars projecten, werking en doelstellingen te stimuleren, organiseerde de VRT op regelmatige basis een open dialoog met de sector. De VRT continueerde samenwerking met het culturele veld.

De VRT werkte ook projectmatig samen met culturele partners en maakte er door de onderlinge coördinatie van enkele netten een crossmediaal project van. Van de talrijke dergelijke initiatieven verdienen er 11 speciale vermelding:

  1. De Canvascollectie
  2. Gedichtendag / Herman De Coninckprijs
  3. Kleur in e mineur
  4. Boonjaar
  5. Toots 90
  6. De Gouden Boekenuil
  7. Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth van Belgie
  8. Internationaal Filmfestival van Gent
  9. Boekenbeurs
  10. The Spiral
  11. Mijn kunst is top!

TAAL:

Wat taal betreft, laat de VRT onderzoek uitvoeren door een Vlaamse universiteit. In 2012 heeft de universiteit van Antwerpen in opdracht van de VRT een onderzoek uitgevoerd naar de verstaanbaarheid en toegankelijkheid van het taalgebruik in het tv-journaal (en in mindere mate het radiojournaal). De resultaten van dat onderzoek zijn gepresenteerd op de Taaldag in oktober.

Op diezelfde Taaldag laat de VRT ook externe taalexperts aan het woord. In 2012 hebben de professoren L. Beheydt en  J. ten Thije hun visie uiteengezet over het gebruik van luistertaal (passieve vreemdetalenkennis) in programma’s voor anderstaligen in Vlaanderen.

De taaladviseur heeft geregeld overleg met collega-taaladviseurs in het kader van het Taaladviesoverlegcomité van de Nederlandse Taalunie.

MUZIEK:

samenwerking met de volgende muziekpartners

Kunstenaars: Zonder auteurs, componisten, zangers/zangeressen en muzikanten geen muziek. VRT doet voor haar eigen producties (radio en TV) regelmatig beroep op Vlaamse artiesten voor het componeren en produceren van sonorisatiemuziek voor zenderaankleding (tunes, jingles), generiekmuziek van programma’s of scores bij een fictiereeks. Voor specifieke muziekprojecten als Kleur in E Mineur (Radio 1), De Muziekklas (Radio 2) of Junior Eurosong (Ketnet)  worden er volwaardige songs gecreëerd. Hiermee stimuleert VRT de creatie van nieuw Vlaams muziekaanbod. 

Daarnaast biedt VRT via haar programma’s een platform voor gevestigde artiesten, maar gaat ook actief op zoek naar nieuw talent: Junior Eurosong (Ketnet), De Nieuwe Lichting (Stubru), De Muziekklas (Radio 2) en op MNM kregen beginnende artiesten speelkansen tijdens de MNM1000, De 327-shows en Summerclub On The Road. In Start To DJ ging MNM dan weer op zoek naar nieuw DJ-talent.

Concertcircuit: VRT heeft structurele jaarovereenkomsten met de belangrijkste concertpromotoren en concertzalen van Vlaanderen: Live Nation, Greenhouse Talent, Ancienne Belgique, De Vooruit, Bozar, Clubcircuit ea. Daarnaast ondersteunt VRT tal van occasionele  muziekevents en zijn we aanwezig op zowat alle betekenisvolle muziekfestivals in Vlaanderen: Rock Werchter, Pukkelpop, Tomorrowland, Dranouter, Cactusfestival, De Lokerse Feesten, Blues Peer, Gent Jazz, Afro Latino Festival, ea. En sommige festivals worden zelfs in co-productie met VRT georganiseerd: Jazz Middelheim (Klara) ism VZW Jazz & Muziek, On The Rocks (Stubru) ism Openluchttheather Rivierenhof of Regi In The Mix (MNM) ism Live Nation.

Platenmaatschappijen: Er wordt dagelijks samengewerkt met de Belgische platenfirma’s om artiesten promotionele aandacht te geven door middel van interviews, airplay, weggeefacties, showcases, concertopnames, gastoptredens, co-producties, etc. Twee maal per jaar worden vertegenwoordigers van belangrijkste platenfirma’s uitgenodigd op de muziekstaf (wekelijks overleg met alle muziekverantwoordelijken van de netten) om mogelijke samenwerkingen te bespreken. VRT Line Extension brengt in samenwerking met de platenmaatschappijen tal van VRT muziekcompilaties op de markt.  Afgelopen jaar werd ook het gloednieuwe digitaal archiveringsysteem ‘ZAPPA’ in gebruik genomen wat de aanlevering van commerciële muziek sterk vereenvoudigde. Muziek wordt voortaan haast uitsluitend digitaal aangeleverd en meteen beschikbaar gemaakt voor radio- en TV – productie.

Muziekuitgeverijen: De muziekuitgeverij van de VRT, VRT Music Publishing, werkt samen met andere muziekuitgeverijen inzake het sluiten co-uitgaveoverkomsten bij nieuwe, door VRT gefinancierde, muzikale creaties. VRT sluit ook synchronisatiedeals met muziekuitgeverijen voor het gebruik van commerciële muziek in radio- en TV trailers.

Muziekcentrum Vlaanderen: Muziekcentrum Vlaanderen is als officieel steunpunt van de Vlaamse Gemeenschap, het vaste aanspreekpunt van de VRT voor de professionele muzieksector. In het Muziekmanifest, integrale visie voor de muzieksector, wordt beschreven wat er verwacht wordt van de VRT als betrouwbare partner voor de Vlaamse muzieksector. In dit kader wordt  jaarlijks een overleg georganiseerd tussen het Muziekplatform (koepel van 17 organisaties uit de brede Vlaamse muzieksector) en vertegenwoordigers van het muziekbeleid van de VRT (Algemeen Muziekcoördinator, Strategie, ea).

De belangrijkste samenwerking met het Muziekcentrum Vlaanderen is de organisatie van de MIA's, de jaarlijkse uitreiking van de Vlaamse populaire muziekprijzen. En de KLARA's, de jaarlijkse uitreiking van de klassieke muziekprijzen.

Beheersvennootschappen: VRT werkt nauwgezet samen met de Belgische beheersvennootschappen (SABAM, SIMIM, IMAGIA, PLAY RIGHT) met betrekking tot de collectieve inningen (repartitie) van auteursrechten en naburige rechten.

Belangenverenigingen en steunpunten: zie 'Muziekcentrum Vlaanderen. Naast het gestructureerd overleg met de belangenverenigingen en steunpunten in het kader van Het Muziekplatform, wordt er uiteraard ook op projectbasis samengewerkt. Bijvoorbeeld 'Vi.be On Air' met Poppunt of 'Fingerprints' met COMAV. 

DIVERSITEIT: jaarverslag 2012

In 2012 heeft VRT Diversiteit het gestructureerde overleg met medewerking van de belangenverenigingen voortgezet. De onderwerpen van de verschillende bijeenkomsten waren HR-beleid voor mensen van vreemde origine en handicap, de nieuwe bereikstudie Nieuwe Vlamingen, de actieplannen Diversiteit  voor ’12-’13, de actualisering  van het diversiteitcharter, de toegankelijkheid van het VRT-aanbod en een brainstorm over meer diversiteit in de representatie en beeldvorming.