Korte samenvatting van de beslissing:
De VRM ontving een klacht van FamilyRadio tegen VBRO. De klacht heeft betrekking op de erkenning als netwerkradio-omroeporganisatie van VBRO voor het frequentiepakket netwerkradio-omroeporganisatie 2 – Nederlandstalig en Vlaams profiel.
Volgens de klagende partij laat VBRO na om drie frequenties van haar netwerk te gebruiken en ontkoppelt VBRO ook haar omroepprogramma per regio voor nieuws. Volgens FamilyRadio schendt VBRO hierdoor respectievelijk artikel 143/3 en 134/1 van het Mediadecreet.
Ontvankelijkheid van de klacht
Een klacht bij de VRM is slechts ontvankelijk als de klacht voldoet aan de voorwaarden uit artikel 220, § 1, van het Mediadecreet, zoals nader uitgewerkt in artikel 12, eerste lid, van het Procedurebesluit.
VBRO betwist dat FamilyRadio over een voldoende belang zou beschikken bij het indienen van de klacht, met name omdat zij slechts als derde was gerangschikt bij de beoordeling van de kandidaatstellingsdossiers voor erkenning als netwerkradio-omroeporganisatie frequentiepakket 2 – Nederlandstalig en Vlaams profiel.
Dat de klagende partij bij intrekking van de erkenning van VBRO een nieuwe kans heeft op een erkenning (daar de bevoegde overheid over een discretionaire bevoegdheid beschikt en de rangschikking niet bindend is) en zij te maken zou hebben met oneerlijke concurrentie, volstaat in dit verband echter als belang voor het indienen van een klacht. De regelgeving stelt in dit geval ook geen specifieke vereisten aan het belang.
Beoordeling ten gronde
Netwerkradio-omroeporganisaties moeten zich gedurende de hele duur van de erkenning aan de basisvoorwaarden houden en aan de ingediende offerte, tenzij ze – waar toegestaan – via kennisgeving aan de VRM en desgevallend na goedkeuring van de Vlaamse Regering wijzigingen aanbrengen.
VBRO erkent dat zij zich, weliswaar buiten haar wil om en slechts deels en tijdelijk, niet aan de erkenningsvoorwaarden en het erkenningsdossier heeft gehouden wat betreft het gebruik van de haar toegewezen frequenties en de ‘concrete timing voor de uitrol van de technische investeringen’.
Met betrekking tot de frequentie Meerhout 106.7 FM, die tot dusver nog niet in gebruik werd genomen, kan worden vastgesteld dat bij de VRM een aanvraag tot zendvergunning werd ingediend om hieraan te verhelpen.
Wat de andere betrokken frequenties betreft (Gent 96.3 FM en Brussel 105.0 FM), die VBRO na haar erkenning wel degelijk in gebruik heeft genomen, zijn inspanningen geleverd om de eind oktober 2019 stilgelegde uitzendingen zo snel mogelijk te hervatten. Voor Brussel 105.0 FM konden de uitzendingen reeds op 24 december 2019 worden hervat. Voor 96.3 FM dient evenwel eerst nog een aangepaste zendvergunning te worden afgewacht, vooraleer de uitzendingen ook rechtmatig kunnen worden hervat. VBRO heeft ook hiervoor een aanvraag tot zendvergunning bij de VRM ingediend om de situatie op te lossen.
VRM stelt bij VBRO aldus inbreuken vast op artikel 143/3, van het Mediadecreet.
Wat de vermeende inbreuk op artikel 134/1, laatste lid, van het Mediadecreet betreft, beperkt de klagende partij zich tot een verwijzing naar een webpagina om haar klacht op dit punt te ondersteunen. Ze toont op geen enkele wijze aan dat het omroepprogramma van VBRO ook daadwerkelijk wordt of werd ontkoppeld per regio voor lokaal en regionaal nieuws. VBRO maakt daarentegen op overtuigende wijze duidelijk dat de verwijzing op de website een fout betrof. Ook geeft de klagende partij op de hoorzitting aan dat zij geen ontkoppeling van het nieuws meer vaststelt.
Bijgevolg kan geen inbreuk op artikel 134/1, laatste lid, van het Mediadecreet worden vastgesteld.
Ingebrekestelling
Artikel 39 van het Procedurebesluit bepaalt dat de VRM de erkenning van de particuliere radio-omroeporganisaties kan intrekken als de betrokkene zich niet houdt aan de bepalingen van het Mediadecreet, het Procedurebesluit of de erkenningsvoorwaarden.
Een intrekking wordt altijd voorafgegaan door een ingebrekestelling door de VRM die de omroeporganisatie de kans biedt, ten vroegste binnen de maand, aan alle voorschriften te voldoen.
De VRM beslist VBRO in gebreke te stellen. VBRO krijgt uiterlijk tot 31 maart 2020 de tijd om uitzendingen te verzorgen op de frequenties Meerhout 106.7 FM en Gent 96.3 FM en zich zo te conformeren aan de erkenningsvoorwaarden en het erkenningsdossier.