2.2. Concentra

2.2.1. Structuur en aandeelhouders

NV Concentra is een familiale onderneming die in 1953 werd opgericht maar eigenlijk ontstaan is uit printactiviteiten waarmee het reeds begon in de 19de eeuw.

In 1996 werd De Vlijt, uitgever van Gazet van Antwerpen, overgenomen door Concentra. Twee katholieke persfondsen, voormalige aandeelhouders in De Vlijt, werden aandeelhouder in de Regionale Uitgeversgroep RUG. RUG was de mediadochteronderneming van Concentra, vandaag Concentra Media Groep (naamswijziging in 2010). Deze fondsen zullen later RUG-aandelen omruilen om referentieaandeelhouder in Concentra te worden.[77]

Na een passage op de beurs lanceerden Stichting De Zeven Eycken (een vennootschap naar Nederlands recht, waarin het aandeelhouderschap van de Familie Baert verankerd is) en het Katholiek Impulsfonds in mei 2004 een uitkoopbod.[78]

Tabel 46:Aandeelhoudersstructuur Concentra geeft de situatie weer op 19/04/2007. Tot op september 2012 werd er geen recentere informatie gepubliceerd.[79]

Tabel 46 : Aandeelhoudersstructuur Concentra
Aandeelhouder % kapitaal
Stichting De Zeven Eycken (Nederlands KVK 41085521) 91,30 %
Katholieke Pers- en Mediafonds 8,70 %
Totaal 100,00 %

[77] Concentra, ‘Geschiedenis’, geraadpleegd op 15/09/2011, http://www.concentra.be/Overconcentra/Geschiedenis/Pages/1996-Overname-De-Vlijt.aspx
[78] Euronext Brussels – Listing Department, Bericht nr.188 - CONCENTRA N.V. / KATHOLIEK IMPULSFONDS ET STICHTING DE ZEVEN EYCKEN, http://www.euronext.com/fic/000/005/381/53814.pdf
[79]De laatste vermelding over de verdeling van het kapitaal werd gepubliceerd op 19/04/2007. PEKELDER, W. (19/04/2007), ‘Het Limburg-gevoel van een familiebedrijf’, Adformatie, http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:GpYSDPGocp4J:p-productions.org/opdrachtgevers/12.htm+%22Stichting+De+Zeven+Eycken%22+%22Katholieke+Pers-+en+Mediafonds%22&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=be

Qua groepsstructuur zijn de regionale activiteiten (kranten, huis-aan-huis, internet en audiovisueel) geconcentreerd in twee mediahuizen (Mediahuis Limburg, Mediahuis Antwerpen) en de nationale activiteiten in een divisie Nationale media en participaties.

Daarnaast wordt de structuur ook bepaald door de historische kernbedrijven.

Een samenwerking met Corelio rond de drukkerij wordt weerspiegeld in de participaties in Printing Partners Brussels en Printing Partners Paal-Beringen.

Figuur 13: Organigram Concentra (tekstuele beschrijving organigram)

Figuur 13 : Organigram Concentra

2.2.2. Aanbod Concentra

2.2.2.1. Radio

Concentra bezit de helft van de aandelen van Vlaanderen Eén, de exploitatiemaatschappij van Radio Nostalgie.

Tot voor kort bestond deze radio uit een keten van regionale zenders die de facto over heel Vlaanderen actief was (de Franstalige Nostalgie La Legende maakt geen deel uit van dit aanbod). In augustus 2012 werd deze situatie aangepast (mede ten gevolge van wijzigingen in het Mediadecreet) en sindsdien is Nostalgie een landelijke radio.

Daarnaast is Concentra deels eigenaar van Radio West-Vlaanderen 1. 

2.2.2.2. Televisie

Via het aandeelhouderschap in Televisie Limburg is Concentra deels eigenaar van productiehuis Havana.

Initieel was Concentra op omroepvlak vooral actief via regionale televisieomroep.
Het heeft 74% van de aandelen in de exploitatiemaatschappij van TVL, 87,5% in de exploitatiemaatschappij van TV Oost en 50% in de exploitatiemaatschappij van ATV.

Met de oprichting van Bites Europe, de omroeporganisatie achter Acht, heeft Concentra ondertussen ook een digitale televisieomroep met Vlaams bereik in portefeuille. 

2.2.2.3. Dag- en Periodieke bladen

Concentra kent zijn oorsprong in de dagbladsector. Met Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen (De Vlijt NV) geeft Concentra de twee Vlaamse regionale dagbladen uit. Bij Het Belang van Limburg wordt het weekendmagazine Sjiek geleverd, bij gazet van Antwerpen stadsmagazine Citta.

Verder omvat de portfolio van Concentra ook een aantal deelnemingen in gratis pers zoals in Vacature (33% in Vacature CVBA), Metro (51% in MTM NV), de Koopjeskrant (100% in Koopjeskrant NV), De Streekkrant/Weekkrant en de Zondag (20% in De Streekkrant/Weekkrant groep NV) en Jet Magazine.

Concentra geeft ook een aantal nichemagazines uit (bv. Ambiance, Semindex).
Voor het drukken van de eigen krantentitels en huis-aan-huisbladen, en van coldsetdrukwerk voor externe klanten werkt Concentra samen met Corelio binnen de joint-venture “Coldset Printing Partners”. 

2.2.2.4. Internet

De activiteiten van Concentra omvatten het beheer van websites. Naast de online versies van de dagbladen (hbvl.be en gva.be) is Concentra verantwoordelijk voor de zoekertjessites hebbes.be en koopjeskrant.be. Nieuwssite vandaag.be wordt binnen een joint-venture met Telenet gemaakt.

Daarnaast zijn er ook thematische websites (She.be, MadeinLimburg.be, Vief.be). Andere meer gespecialiseerde activiteiten zijn een site met overlijdensberichten, inmemoriam.be en Semindex.be, een informatieplatform voor wie een vergadering, seminarie, congres of zakelijk evenement wil organiseren en een zoekertjessite, huisopwielen.be.

Concentra biedt apps aan voor smartphones en tablets (o.a. voor de dagbladen, appvantstad). 

2.2.2.5. Divers en corssmediaal aanbod

Concentra heeft naast een interne regie - Concentra Media Regie - belangen in andere reclameregies: 33% in Scripta NV voor de werving van krantenreclame en 33% in Regionale TV Media NV (RTVM) voor het werven van reclame voor regionale tv. In 2008 startte Concentra in samenwerking met VAR en Telenet NV een nieuwe reclameregie Pebble Media voor het werven van internetreclame.

In augustus 2011 werd er een participatie van 33,33% genomen in het kapitaal van “Coolcoups SA”, een Belgisch alternatief voor couponsite Groupon.

Via dochteronderneming Linkeroever Uitgevers die werd opgericht op 1 januari 2009, is Concentra uitgever van boeken binnen de genres literatuur, spannende fictie en populaire non-fictie. 

2.2.2.6. Internationaal aanbod

Concentra heeft de laatste jaren zijn activiteiten uitgebreid naar Nederland. Het houdt via Multimedia Thuis aan Huis 50% aan in A&C Media, uitgever van o.a. Trompetter en Zondagsnieuws in Zuidoost Nederland. Daarnaast is het hoofdaandeelhouder van RTNL (51%), de exploitant van TV Limburg in Nederland.

In oktober werd bekend dat Concentra in samenwerking met de Duitse regionale mediagroep Rheinische Post een niet-bindend bod zou uitgebracht hebben op Media Groep Limburg (MGL), de Nederlandse groep achter De Limburger, Limburgs Dagblad, Weekendgazet en Limburger.nl[80]

Figuur 14: Productoverzicht Concentratie
Concentra Contentproductie Aggregatie Distributie Bereik
Radio Nostalgie (participatie) Nostalgie (participatie) - Product dat gericht is op / beschikbaar is in de hele Vlaamse Gemeenschap
Televisie Havana - -  Product dat gericht is op / beschikbaar is in de hele Vlaamse Gemeenschap
Televisie Acht Acht -  Product dat gericht is op / beschikbaar is in de hele Vlaamse Gemeenschap
Televisie ATV (participatie) ATV (participatie) - Product dat beschikbaar is in / zich richt tot een deel van de Vlaamse Gemeenschap (bv. regionale televisie)
Televisie TVL (participatie) TVL (participatie) -  Product dat beschikbaar is in / zich richt tot een deel van de Vlaamse Gemeenschap (bv. regionale televisie)
Televisie TV Oost (participatie) TV Oost (participatie) -  Product dat beschikbaar is in / zich richt tot een deel van de Vlaamse Gemeenschap (bv. regionale televisie)
Geschreven pers Het belang van Limburg + Sjiek Het belang van Limburg + Sjiek -  Product dat beschikbaar is in / zich richt tot een deel van de Vlaamse Gemeenschap (bv. regionale televisie)
Geschreven pers Gazet van Antwerpen + Citta Gazet van Antwerpen + Citta -  Product dat beschikbaar is in / zich richt tot een deel van de Vlaamse Gemeenschap (bv. regionale televisie)
Geschreven pers Metro (participatie) Metro (participatie) - Product dat een Franstalig equivalent kent en ook gericht is op de Belgische markt
Geschreven pers Koopjeskrant Koopjeskrant -  Product dat gericht is op / beschikbaar is in de hele Vlaamse Gemeenschap
Geschreven pers Ambiance Ambiance -  Product dat gericht is op / beschikbaar is in de hele Vlaamse Gemeenschap
Geschreven pers Semindex Semindex -  Product dat gericht is op / beschikbaar is in de hele Vlaamse Gemeenschap
Geschreven pers Vacature (participatie) Vacature (participatie) -  Product dat een Franstalig equivalent kent en ook gericht is op de Belgische markt
Geschreven pers De Zondag * (participatie) De Zondag * (participatie) -  Product dat beschikbaar is in / zich richt tot een deel van de Vlaamse Gemeenschap (bv. regionale televisie)
Geschreven pers De Streekkrant / De Weekkrant (participatie) De Streekkrant / De Weekkrant (participatie)  -  Product dat beschikbaar is in / zich richt tot een deel van de Vlaamse Gemeenschap (bv. regionale televisie)
Geschreven pers De Trompetter (participatie) De Trompetter (participatie) -  Product dat beschikbaar is in / zich richt tot een deel van de Vlaamse Gemeenschap (bv. regionale televisie)
Geschreven pers Jet Magazine (participatie) Jet M agazine (participatie) -  Product dat beschikbaar is in / zich richt tot een deel van de Vlaamse Gemeenschap (bv. regionale televisie)
Internet gva.be gva.be -  Product dat gericht is op / beschikbaar is in de hele Vlaamse Gemeenschap
Internet hbvl.be hbvl.be -  Product dat gericht is op / beschikbaar is in de hele Vlaamse Gemeenschap
Internet koopjeskrant.be koopjeskrant.be -  Product dat gericht is op / beschikbaar is in de hele Vlaamse Gemeenschap
Internet hebbes.be hebbes.be -  Product dat gericht is op / beschikbaar is in de hele Vlaamse Gemeenschap
Internet inmemoriam.be inmemoriam.be -  Product dat gericht is op / beschikbaar is in de hele Vlaamse Gemeenschap
Internet semindex.be semindex.be -  Product dat gericht is op / beschikbaar is in de hele Vlaamse Gemeenschap
Internet she.be she.be -  Product dat gericht is op / beschikbaar is in de hele Vlaamse Gemeenschap
Internet vief.be vief.be -  Product dat gericht is op / beschikbaar is in de hele Vlaamse Gemeenschap
Internet vakantiekanaal.be vakantiekanaal.be -  Product dat gericht is op / beschikbaar is in de hele Vlaamse Gemeenschap
Internet gvajobs.be gvajobs.be -  Product dat gericht is op / beschikbaar is in de hele Vlaamse Gemeenschap
Internet hasseltlokaal.be hasseltlokaal.be -  Product dat gericht is op / beschikbaar is in de hele Vlaamse Gemeenschap
Internet hbvljobs.be hbvljobs.be -  Product dat gericht is op / beschikbaar is in de hele Vlaamse Gemeenschap
Internet autokanaal.be autokanaal.be -  Product dat gericht is op / beschikbaar is in de hele Vlaamse Gemeenschap
Internet huisopwielen.be huisopwielen.be -  Product dat gericht is op / beschikbaar is in de hele Vlaamse Gemeenschap
Internet themorningafter.be themorningafter.be -  Product dat gericht is op / beschikbaar is in de hele Vlaamse Gemeenschap
Internet Nostalgie.eu (participatie) nostalgie.eu (participatie) -  Product dat gericht is op / beschikbaar is in de hele Vlaamse Gemeenschap
Internet metrotime.be (participatie) metrotime.be (participatie) -  Product dat gericht is op / beschikbaar is in de hele Vlaamse Gemeenschap
Divers linkerover uitgevers linkeroever uitgevers linkeroever uitgevers -
Divers concentra media regie concentra media regie concentra media regie -
Divers De bus De bus De bus -
Divers jouw voordeel jouw voordeel jouw voordeel -
Divers semindex semindex semindex -
Divers scripta (participatie) scripta (participatie) scripta (participatie) -

* De Zondag via regionale edities


[80] De Tijd, “De Persgroep en Concentra lonken noordwaarts”, 16 oktober 2012