7. Contacten met andere instanties

7.1. European Platform of Regulatory Authorities (EPRA)

EPRA is een koepelorganisatie waartoe de meeste Europese omroepregulatoren behoren. Ze beoogt de permanente uitwisseling van ervaringen en het aanreiken van oplossingen voor problemen gerelateerd aan de interpretatie en toepassing van de omroepregelgeving.

Van 31 mei tot en met 2 juni 2023 nam een delegatie van de Vlaamse Regulator voor de Media deel aan de 57e vergadering van EPRA. Op deze vergadering werd een nieuw bestuur gekozen voor EPRA.

Vervolgens werd de werking van een aantal Europese samenwerkingsinitiatieven op het gebied van media toegelicht en werd geschetst hoe de samenwerking tussen mediaregulatoren op een efficiënte manier kan worden gestimuleerd aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden.

In twee thematische sessies werd voorts de toekomst van content delivery besproken alsook de rol van openbare omroeporganisaties binnen een wijzigend medialandschap. 

Van 18 tot en met 20 oktober 2023 nam een delegatie van de Vlaamse Regulator voor de Media deel aan de 58e vergadering van EPRA. Op deze vergadering werden eerst en vooral de kernpunten van de strategische visie van EPRA voor de periode 2024-2026 besproken.  

Er was tevens een thematische sessie over de verhouding tussen media en het algemeen belang.     Hier ging het specifiek over de vraag hoe een vertrouwenwekkend medialandschap kan worden gecreëerd. Er werden informatiesessies georganiseerd over de levensvatbaarheid van media in het digitaal tijdperk en over media-eigendom en transparantie.

Voorts was er opnieuw aandacht voor de toekomst van content delivery.  Er werd besproken welke uitdagingen  de nieuwe vormen van content delivery met zich brengen en welke hun impact is op beleid, regelgeving en regelgevers.

 

7.2. European Regulator Group for Audiovisual Media Services (ERGA)

De Europese Groep van regelgevende instanties voor audiovisuele mediadiensten brengt de regelgevende instanties op het gebied van audiovisuele diensten bijeen om de Europese Commissie te adviseren over de uitvoering van de Richtlijn Audiovisuele Mediadiensten van de EU.

De doelstellingen van ERGA zijn:

  • met het oog op een consistente toepassing van de Richtlijn Audiovisuele Mediadiensten het adviseren en bijstaan van de Europese Commissie bij haar werkzaamheden alsook bij alle andere aangelegenheden in verband met audiovisuele mediadiensten voor zover ze onder de bevoegdheid van de Europese Commissie vallen;
  • het faciliteren van de samenwerking tussen de regelgevende instanties in de EU;
  • de uitwisseling van ervaringen en goede praktijken.

Het werkprogramma 2023 van ERGA bevat volgende acties en initiatieven:

  1. In het kader van subgroep 1: de consistente uitvoering en handhaving van het Europese kader voor audiovisuele mediadiensten, met specifieke aandacht voor de AVMD-richtlijn, grensoverschrijdende kwesties en procedures;
  2. In het kader van subgroep 2: de ondersteuning van de Europese Commissie en het participeren aan het wetgevingsdebat met het Europees Parlement en de Raad over nieuwe wetgeving;
  3. In het kader van subgroep 3: het tegengaan van desinformatie en het versterken van de democratie in de digitale omgeving.  

Twee actiegroepen zijn gewijd aan het interne bestuur en de interne procedures van ERGA en aan mediageletterdheid.

Op 29 juni 2023 werd de 19e plenaire vergadering van ERGA gehouden.

Op die vergadering werden de werkzaamheden van ERGA in 2023 kort in kaart gebracht. De werkingsverslagen van de sub- en actiegroepen werden besproken.   Belangrijk was ook dat de ERGA-verklaring over de Europese Verordening Mediavrijheid werd goedgekeurd en dat een eerste aanzet voor het ERGA-werkprogramma 2024 werd gegeven. 

Op 14 december 2023 werd de 20e plenaire vergadering van ERGA gehouden. 

Op deze vergadering werden de eindrapporten van alle sub- en actiegroepen toegelicht en goedgekeurd. Deze eindrapporten gingen over de handhaving van de mediaregelgeving bij grensoverschrijdende gevallen, praktijkervaringen i.v.m. het toezicht op vloggers, de toepassing van het memorandum of understanding, de financiële bijdrage aan de productie van audiovisuele werken door aanbieders van mediadiensten die zijn gevestigd in een andere lidstaat, leeftijdsverificatie in de EU, de implementering van de DSA, de onafhankelijkheid van mediaregulatoren, de bevoegdheden van mediaregulatoren in de strijd tegen desinformatie, de monitoring van de EU-praktijkcode over desinformatie, mediawijsheid, en de interne werking van ERGA.

Er werd een nieuw bestuur verkozen. Giacomo Lasorella van de Italiaanse mediaregulator AGCOM werd herkozen tot voorzitter. Carlos Aguilar Paredes van de Spaanse mediaregulator CNMC werd herkozen tot vicevoorzitter. Susanne Lackner (KommAustria/Oostenrijk), Karim Ibourki (CSA/België) en Niamh Hodnett (Coimisiún na Meán/Ierland) werden verkozen als bestuursleden.

Ook werd het werkprogramma voor 2024 aangenomen. In het kader van zijn werkprogramma voor 2024 zal ERGA zijn werkzaamheden verderzetten rond de voltooiing van het regelgevend kader voor media binnen de Europese Unie met focus op de AVMD-richtlijn, de DSA, de Verordening Mediavrijheid, desinformatie en mediawijsheid.

 

7.3. Andere internationale contacten

Op 24 november 2023 ontving de VRM een delegatie van de Autorité de régulation de la communication audiovisuelle et numérique (ARCOM), de Franse mediaregulator. Op vraag van ARCOM gaf de VRM er een toelichting over het radiolandschap in Vlaanderen en de reglementering op het gebied van radio.

Op 15 december 2023 vond een werkbezoek bij de VRM plaats vanwege Olha Herasymiuk, voorzitster van de Nationale Raad voor Televisie- en Radio-omroep van Oekraïne. Bij die gelegenheid gaf de VRM toelichting bij de eigen werking en werd onderling informatie uitgewisseld.