Voorwoord

Tot 30 juni 2024 is ons land voorzitter van de Raad van de Europese Unie. De Vlaams minister van Media is in die periode tevens Europees voorzitter voor het beleidsdomein Media. Tijdens deze periode zal onze Vlaamse mediasector in de spotlights staan.
Als Vlaamse mediaprioriteiten werden het afwerken van de European Media Freedom Act, de kennisdeling rond digitale transformatie van media en media innovatie en het stimuleren van de ondersteuning van online content creators en influencers, vastgelegd. 

Ook de VRM beweegt zich reeds jaren op het Europees toneel. Dit als lid van enerzijds EPRA, de koepelorganisatie waartoe de meeste Europese omroepregulatoren behoren, en anderzijds ERGA, de Europese groep van regelgevende instanties voor audiovisuele mediadiensten. Deze Europese contacten zijn een echte meerwaarde en verrijking voor de VRM. Niet in het minst omwille van het delen van best practices tussen de verschillende regulatoren.

In dit jaarverslag wordt uitvoering ingegaan op de beslissingen van de algemene kamer van de VRM. Een aanzienlijk deel van die beslissingen hebben betrekking op de sociale mediaplatformen en onze Vlaamse influencers.
Tot voor kort had de algemene kamer in deze dossiers enkel waarschuwingen uitgesproken. Daar is intussen verandering in gekomen. Een eerste beslissing met administratieve geldboete is een feit.
Het afgelopen jaar werden heel wat inspanningen geleverd om nauw contact te onderhouden met deze jonge, diverse sector. Naast de vele een-op-een contacten werd in het voorjaar van 2023 een informatie- en netwerkmoment georganiseerd.

De samenstelling van de algemene kamer is de voorbije maanden grondig gewijzigd. Maar liefst 3 van de 5 leden zijn intussen vervangen. De VRM houdt eraan voormalig leden Peter Sourbron, Ronny Lannoo en Peggy Valcke te bedanken voor hun jarenlange gewaardeerde inzet bij de VRM. Graag wensen we hun opvolgers Béatrice Ponet, Luc Vanfleteren en Duncan Braeckevelt nogmaals welkom te heten bij onze organisatie.

Vanaf de zomer van 2024 treedt een nieuw classificatiesysteem voor audiovisuele media in werking.
Tot op heden moeten de televisieomroepen bij de start van een programma alleen de leeftijdscategorie weergeven. De Europese Richtlijn Audiovisuele Mediadiensten verplicht de omroepen echter ook om te informeren over de inhoud van hun audiovisuele content.
Het nieuwe systeem heeft als doel kijker te waarschuwen voor potentieel schadelijke inhoud van televisieprogramma's. Het zijn de omroepen zelf die verantwoordelijk zijn voor het classficeren van audiovisuele mediadiensten en het correct informeren van kijkers. Niet alleen op het traditionele televisiescherm maar ook in de catalogus van de VOD-platformen. 
Hoewel er dus voor gekozen is om hier te werken vanuit zelfegulering, is het de VRM die zal instaan voor het toezicht op de naleving ervan.

Tot slot staan we nog even stil bij ons Mediaconcentratierapport. Zoals elk jaar werd ook nu weer een zeer gedetailleerd beeld geschetst van onze Vlaamse mediasector. 
De interesse in de recentste editie is echt overweldigend. Na amper drie weken was de eerste druk al volledig de deur uit. Een unicum in de toch al lange geschiedenis van het rapport. En ook de tweede druk wordt zeer vlot besteld.
Het rapport wordt als een gedegen en volledig naslagwerk beschouwd. In de ruime media-, marketing-, en communicatiesector wordt het VRM-rapport heel hard gewaardeerd. 

Matthias Storme (voorzitter raad van bestuur)
Joris Sels (gedelegeerd bestuurder)