Voorwoord

Het afgelopen jaar staat in ons geheugen gegrift als het jaar waarin Rusland buurland Oekraïne binnenviel. Deze oorlog had direct en indirect invloed op het werkdomein van de VRM. Indirect omdat iedereen opnieuw wordt herinnerd aan het belang van media voor de democratie en het belang van een onafhankelijke, autonome mediaregulator die de media en de vrijheid van de media mee bewaakt.

De directe impact blijkt uit de vraag van zowel de Vlaamse mediaminister als de Europese Commissie om de Russische Staatszenders van de desbetreffende distributieplatformen te halen. Vanuit het CRC-samenwerkingsverbond, de samenwerking tussen de Belgische telecommunicatie- en mediaregulatoren, werden de betroffen zenders binnen de 24 uur van de distributieplatformen gehaald.

Het voorbije jaar was de VRM gastheer van de 55ste EPRA Meeting, die voor de gelegenheid doorging in Antwerpen. EPRA is de koepelorganisatie waartoe de meeste Europese omroepregulatoren behoren. Dit meerdaags congres werd zo goed als volledig door de VRM georganiseerd en werd door de collega-regulatoren, het EPRA-bestuur en deelnemers als echt succesvol omschreven.

Eind 2021 werd door de VRM het Content Creator Protocol gelanceerd. Het Content Creator Protocol moet content creators, vloggers en influencers helpen om te voldoen aan de nieuwe regelgeving die ook op hen van toepassing is. In 2022 werd dit CCP verder bekendgemaakt binnen deze nieuwe sector. Dit gebeurde aan de hand van een webinar, informatievergaderingen en tal van persoonlijke contactnames. Eind 2022 werden de eerste formele beslissingen gepubliceerd; drie influencers werden gewaarschuwd voor het niet duidelijk herkenbaar maken van commerciële communicatie in hun video’s. Hiermee is voor de sector nu duidelijk geworden dat ook wat betreft het toezicht op sociale media, de speeltijd voorbij is en nu ook bestraffend kan worden opgetreden.

We staan bij het afsluiten van het jaaroverzicht van de VRM ook stil bij het droevige nieuws dat we vorig jaar te verwerken kregen. Karen Van Alsenoy overleed op amper 37-jarige leeftijd. Ze was moeder van drie jonge kinderen en voor ons vooral een zeer gedreven lid van onze raad van bestuur. Haar overlijden heeft ons dan ook zeer sterk aangegrepen.

In het voorliggende jaarverslag stellen we graag ons agentschap voor en bespreken we de belangrijkste verwezenlijkingen van de VRM in het afgelopen jaar. In het onderdeel 'nieuwe uitdagingen, bedenkingen en aanbevelingen' kijken we ook reeds vooruit en plaatsen we enkele aanbevelingen van de VRM in de kijker. 

 

Matthias Storme (voorzitter raad van bestuur)
Joris Sels (gedelegeerd bestuurder)