KPI 6. De VRT besteedt aandacht aan levensbeschouwing, religie en zingeving middels een vast onderdeel in een wekelijks radioprogramma, minstens 1 podcast, en regelmatige aandacht in video-aanbod (inclusief televisieaanbod).

Op verschillende platformen gaf de VRT in 2021 geregeld aandacht aan levensbeschouwing, religie en zingeving. Dat draagt bij aan een beter begrip voor een pluralistische samenleving die respectvol omgaat met diverse levensvisies.

Enkele voorbeelden uit 2021:

  • Aandacht voor levensbeschouwing was een structureel verankerd element van het wekelijks Radio 1-programma Touché. Maar ook andere radioprogramma’s en -zenders hadden geregeld aandacht voor het thema, zoals Generation M (MNM), Nieuwe feiten (Radio 1), De wereld van Sofie (Radio 1), Interne keuken (Radio 1), De madammen (Radio 2), Spits (Radio 2), Berg & dal (Klara) en De liefhebber (Klara).
  • Een nieuw seizoen van de podcast Kant, en klaar! (Klara) bevatte filosofische gesprekken met “denkers van nu” rond levensbeschouwelijke kwesties en zingeving. Ook in andere podcasts was er plaats voor zingeving zoals in Lijf (Radio 1) en De grote podcast Van de Veire (MNM).
  • Geregeld ging aandacht naar levensbeschouwing, religie en zingeving in video-aanbod, zoals in Canvas-documentaires over levensbeëindiging (I know You Are There en The Good Death), over echtscheidingen bij Joden (Divorce Denied), de impact van een bedevaartsplaats (Lourdes), Marry Me, Marry My Family (Eén, over huwelijken), De inzichten (Eén, gesprekken met gasten over hun levensvisie en -overtuigingen) en Wonders of Men (Eén, over heilige monumenten). Ook uitzendingen van De Erediensten bleven een vaste waarde.
  • De categorie levensbeschouwing op VRT NU werd uitgebreid met diverse programma’s als Wedding Day, Last Days en Circle of Life.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee in 2021 behaald te zijn.