1.1.3 Distributie: radiosignaaltransmissie

De verspreiding van radio-omroepsignalen vanuit de studio naar de luisteraar kan op verschillende manieren gebeuren: via de ether, satelliet, kabel of het internet. Er kan ook een onderscheid gemaakt worden tussen analoge en digitale radio.

1.1.3.1        Radiosignaaltransmissie via de ether

Analoog

Traditioneel worden radiosignalen verspreid via analoge FM- of AM-uitzendingen. Hoewel de lokale omroepen vaak zelf eigenaar zijn van hun zendinstallatie, wordt er voor de uitbating ook regelmatig beroep gedaan op de diensten van gespecialiseerde firma’s. Landelijke radio’s maken voor hun uitzendingen gebruik van de diensten van zenderoperatoren. De openbare omroep VRT stond tot voor enkele jaren zelf in voor de eigen uitzendingen, maar tegenwoordig worden de uitzendingen verzorgd door Norkring België.

Aanbieder

Ondernemingsnummer

Verzorgt o.a. uitzendingen voor:

Broadcast Partners

Nederland

Joe, Qmusic, Radio Maria

Norkring België nv

808922491

VRT

TVV Sound project bvba

473704646

Nostalgie, Radio Minerva, VBRO, Topradio, Hit FM, City-Music, RGR, Randstad FM, kleinere lokale radio’s

GM Production

824788921

Trendy FM

Tabel 10: Zendoperatoren

Digitaal

Digitale Radio of DAB wordt verspreid via digitale signalen. Samen met de radiosignalen kan aanvullende informatie zoals verkeers- of programma-informatie worden meegestuurd. Vanaf 1997 werden in Vlaanderen de VRT-uitzendingen als enige via DAB verspreid. Sinds 2008 gebeurt dit door tussenkomst van Norkring.

Om naar digitale radio te kunnen luisteren is er wel een DAB-toestel nodig.

Norkring startte in 2014 met het investeren in DAB+, de verbeterde versie van DAB (de ontvangst vereist een DAB+ compatibel toestel). Er kunnen meer zenders uitgezonden worden aan een nog betere kwaliteit. Er zijn ook interactieve mogelijkheden. Op 6 mei 2015 werd het netwerk operationeel. Momenteel wordt de dekking nog altijd uitgebreid om in heel Vlaanderen te kunnen uitzenden.

In Vlaanderen is het aantal luisteraars eerder beperkt. Volgens Digimeter 2016[13] luistert 5,9% van de Vlamingen naar radio via een DAB- of DAB+-toestel. Dit komt vooral doordat het aanbod via DAB in eerste instantie zeer beperkt was. Ondertussen zijn er een aantal van de lokale radio’s of ketens die hun signaal via DAB+ verspreiden, met name Club FM, Familyradio, Radio FG, Radio Maria, Topradio, VBRO en VBRO Evergreen (themazender van VBRO). Ook BBC World Service en Zen FM zitten op DAB+. De landelijke private radio-omroepen zijn vanaf 1 september 2018 verplicht om uit te zenden via DAB+, met het oog op een analoge switch-off. Qmusic en Joe zenden momenteel al uit via DAB+.

In het buitenland is DAB/DAB+ al veel populairder. De eerste Europese landen die DAB invoerden waren Noorwegen, Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Denemarken. Daarna kwamen Nederland en Duitsland, nagevolgd door Polen, Italië en Frankijk. Noorwegen is het eerste land dat een digitale switch-over maakte in 2017 en aldus de analoge uitzendingen stopzette.

1.1.3.2        Radiosignaaltransmissie via de kabel (coax/xDL)

Naast de klassieke omroepsignaaltransmissie via de ether, bestaat er ook transmissie via de kabel (coax of xDSL). De kabelmaatschappijen en xDSL-operator die deze dienst in combinatie met televisie leveren worden onder punt 1.2.3 Distributie: Omroepsignaaltransmissie vermeld.

Indien een omroeporganisatie uitsluitend via kabel gedistribueerd wordt, valt zij volgens het Mediadecreet onder de categorie “Andere radio-omroeporganisaties”.

1.1.3.3        Radiosignaaltransmissie via de satelliet

Via het satellietaanbod TV Vlaanderen (een product van M7-groep, zie verder onder punt 1.2.3.4) kunnen de Vlaamse publieke radiozenders en landelijke private zenders Qmusic, Joe en Nostalgie ontvangen worden.

1.1.3.4        Internetradio

Radio kan op verschillende manieren via het internet verspreid worden. Er bestaan platformen voor de verdeling van radio over het internet (bv. Radionomy), platformen voor streaming (bv. Spotify) en collaboratieve platformen (bv. Soundcloud). Maar ook via sociale netwerken, webradio, geconnecteerde apparaten of gameconsoles kan er radio gestreamd worden. Bij streaming is het mogelijk om rechtstreeks uitgezonden of opgenomen audio te beluisteren. Dit houdt in dat de data van het bestand in gecomprimeerde vorm als een continue stroom worden verstuurd en afgespeeld. Daarnaast zijn er technieken om audiobestanden te downloaden: rechtstreeks downloaden vanop een website of zich abonneren op een podcast.

In de gevallen hierboven gaat het echter niet uitsluitend om radio. Streaming platformen zijn meer een muziekleverancier dan een radio. Maar de meest beluisterde playlists op Spotify zijn vaak van radiozenders. Er is dus sprake van een hoge mate van crossmedialiteit.

Bovendien maken deze nieuwe spelers deals met Vlaamse mediaondernemingen. Zo vertegenwoordigt Pebble Media exclusief Spotify op de Belgische markt. Dit betekent dat Pebble Media het volledige Spotify productaanbod voor zijn rekening neemt en dus zowel display-, video- als audioproducten aanbiedt, alsook de creatieve oplossingen op maat van de adverteerder.[14]

In juni 2016 kregen de landelijke publieke radio-omroepen elk hun eigen mobiele app. Je kan ermee live naar de radio luisteren maar ook rechtstreeks reageren op de programma’s of muziek delen via sociale media. Er zijn ook apps waarop verschillende Vlaamse radiostations beluisterd kunnen worden, bv. Radio België (Radioworld FM), België FM: Radio online + Radio België (AppMind – Radio FM, Radio Online, Music and News), Radio België (InternetRadio FM en Radio Belgium (Simon Schellaert).

De websites van Vlaamse radiostations die via het internet beluisterd kunnen worden, zullen aan bod komen onder het gedeelte internet. “Vlaamse” radiodiensten, die via het internet worden uitgezonden, dienen aangemeld te worden bij de VRM (zie ook 1.1.2.7 Andere radio-omroeporganisaties).                                                        

Promusic[15] vermeldt 22 onlinemuziekdiensten in België, waaronder 13 downloadservices, 8 betalende abonnementsdiensten en 5 advertentiegebaseerde diensten. Sommige muziekdiensten bieden meerdere services aan.

Naam

Soort service

Maatschappij/hoofdzetel

7Digital

Downloadservice

Verenigd Koninkrijk

Apple Music

Betalende abonnementsdienst

Verenigde Staten

Beatport

Downloadservice

Verenigde Staten

Bleep

Downloadservice

Verenigd Koninkrijk

Daily Motion

Advertentiegebaseerde diensten

Frankrijk

Deezer

Betalende abonnementsdienst

Advertentiegebaseerde diensten

Frankrijk

DJTunes

Downloadservice

Duitsland

Downloadmusic

Downloadservice

Nederland

Emusic

Downloadservice

Betalende abonnementsdienst

Verenigde Staten

Fnac

Downloadservice

Frankrijk

Google Play

Downloadservice

Betalende abonnementsdienst

Verenigde Staten

Highres Audio

Downloadservice

Duitsland

ITunes

Downloadservice

Verenigde Staten

Junodownload

Downloadservice

Verenigd Koninkrijk

Microsoft Music Store

Downloadservice

Verenigde Staten

Napster

Betalende abonnementsdienst

Verenigde Staten

Qobuz

Betalende abonnementsdienst

Frankrijk

Spotify

Betalende abonnementsdienst

Advertentiegebaseerde diensten

Spotify Belgium nv (841023949)

Tidal

Betalende abonnementsdienst

Zweden

Traxsource

Downloadservice

Verenigde Staten

Vidzone

Advertentiegebaseerde diensten

Verenigd Koninkrijk

YouTube

Advertentiegebaseerde diensten

Verenigde Staten

Tabel 11: onlinemuziekdiensten

 


[13] Imec Digimeter, “Measuring Digital Media Trends in Flanders”, 2016, p. 91.

[14] “Spotify vertrouwt exclusief partnership in België toe aan Pebble Media”, https://www.mediaspecs.be/spotify-vertrouwt-exclusief-partnership-belgie..., geraadpleegd op 28/09/2017.

[15] Promusic is een coalitie van mensen en organisaties die werken in de muzieksector. Het is een internationale alliantie van musici, artiesten, managers, kunstenaars, grote en onafhankelijke platenmaatschappijen en retailers die samenwerken om de manieren waarop mensen op een veilige en legitieme manier online van muziek kunnen genieten, promoten. FIM, GERA-Europe, GIART, ICMP, IFPI, IMMF, Impala en IMPA maken hiervan deel uit.