2.2 Concentra

2.2.1 Structuur en aandeelhouders

Concentra NV is een familiale onderneming. Ze werd in 1953 opgericht maar is eigenlijk ontstaan uit printactiviteiten die reeds van start gingen in de 19de eeuw (het betrof de uitgave van Het Algemeen Belang der Provincie Limburg, de voorloper van Het Belang van Limburg).

In 1996 nam Concentra NV De Vlijt, de uitgever van Gazet van Antwerpen, over. Twee katholieke persfondsen, voormalige aandeelhouders in De Vlijt, werden aandeelhouder in de Regionale Uitgeversgroep RUG. RUG was de mediadochteronderneming van Concentra, vandaag Concentra Media Groep (naamswijziging in 2010). Deze fondsen ruilden later RUG-aandelen in om referentieaandeelhouder in Concentra te worden.[76]

Na een passage op de beurs lanceerden Stichting De Zeven Eycken (een vennootschap naar Nederlands recht, waarin het aandeelhouderschap van de Familie Baert verankerd is) en het Katholiek Impulsfonds in mei 2004 een uitkoopbod.[77]

Tabel 46: Aandeelhoudersstructuur Concentra geeft de situatie weer op 19/04/2007. Sindsdien werd weinig nieuwe informatie over de eigendomsstructuren achter de groep gepubliceerd.[78]

Tabel 46: Aandeelhoudersstructuur Concentra

Aandeelhouder

% kapitaal

Stichting De Zeven Eycken (Nederlands KVK 41085521)

91,30%

Katholieke Pers- en Mediafonds

8,70%

Totaal

100%

 

 

 

 

 

 

 

De regionale activiteiten van de groep (kranten, huis-aan-huisbladen, internet en audiovisueel) zijn geconcentreerd in twee mediahuizen (Mediahuis Limburg, Mediahuis Antwerpen). De nationale activiteiten zitten in een divisie Nationale media en participaties.

Sinds enige jaren bestond met Corelio een samenwerking rond de drukkerij. Deze kreeg vorm door participaties in Printing Partners Brussels en Printing Partners Paal-Beringen.

Op 26 juni 2013 kondigden Concentra en Corelio aan voortaan hun printactiviteiten te bundelen in “Het Mediahuis” (voorlopige naam). Beide groepen zullen hierin participeren ten belope van respectievelijk 62% (Corelio) en 38% (Concentra). Deze plannen voor een verregaande samenwerking worden op het moment van redactie bestudeerd door de Belgische Mededingingsautoriteit.

Figuur 13: Organigram Concentra - tekstuele beschrijving figuur 13

2.2.2 Aanbod Concentra

1.1.2.1 Radio

Concentra bezit de helft van de aandelen van Vlaanderen Eén, de exploitatiemaatschappij van Radio Nostalgie.

Tot voor kort bestond deze radio uit een keten van regionale zenders die de facto over heel Vlaanderen actief was[79].

In augustus 2012 werd de administratieve situatie aangepast (mede ten gevolge van wijzigingen in het Mediadecreet) en sindsdien is Nostalgie een landelijke radio.

1.1.2.2 Televisie

Via zijn aandelen in Televisie Limburg is Concentra gedeeltelijk eigenaar van productiehuis Havana.

Initieel was Concentra op televisieomroepvlak vooral actief via regionale televisieomroep.
Het heeft 74% van de aandelen in de exploitatiemaatschappij van TVL en 87,5% in de exploitatiemaatschappij van TV Oost. De 50% aandelen die Concentra bezat in de exploitatiemaatschappij van ATV werd in 2012 opgetrokken tot 100%.

Met de oprichting van Bites Europe, de omroeporganisatie achter Acht, ging Concentra van start met een digitale televisieomroep met Vlaams bereik in portefeuille.  Daarnaast ging Concentra van start met een nieuwe betalende comedyzender ”Lacht”.

1.1.2.3 Dag- en periodieke bladen

De Concentragroep is geworteld in de dagbladsector. Met Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen (De Vlijt NV) geeft Concentra de twee Vlaamse regionale dagbladen uit. Bij Het Belang van Limburg wordt het weekendmagazine Sjiek geleverd, bij Gazet van Antwerpen stadsmagazine Citta en de consumentenbijlage De Markt.
De voorziene samenwerking met Corelio hoopt het complementair karakter van de titels van beide groepen uit te spelen.

Concentra heeft ook belangen in gratis perstitels zoals Metro (51% in Mass Transit Media NV), Jet!, Jet Magazine, De Streekkrant/De Weekkrant en de Zondag (20% in De Streekkrant/Weekkrant groep NV). De participatie in Vacature (33%) werd in 2012 verkocht.

Ten slotte geeft Concentra ook een aantal nichemagazines uit (bv. Out of Office/Semindex).

Voor het drukken van de krantentitels en huis-aan-huisbladen en van coldsetdrukwerk voor externe klanten werkt Concentra reeds geruime tijd samen met Corelio (binnen de joint-venture “Coldset Printing Partners”).

1.1.2.4 Internet

Op het internet is Concentra actief als netwerkbeheerder.
Naast de online versies van de dagbladen (hbvl.be en gva.be) is Concentra eigenaar van de zoekertjessite hebbes.be. In 2012 lanceerde hHebbes.be een nieuwe versie van zijn platform, waarin de vroegere koopjeskrantsite werd geïntegreerd.

De nieuwssite vandaag.be wordt binnen een joint-venture met Telenet gemaakt.

Daarnaast beheert Concentra ook thematische websites (bv. she.be, madeinLimburg.be, vief.be). Andere meer gespecialiseerde activiteiten zijn een site met overlijdensberichten (inmemoriam.be), een informatieplatform voor wie een vergadering, seminarie, congres of zakelijk evenement wil organiseren (semindex.be) en de zoekertjessites huisopwielen.be of boerderijentekoop.be.

Concentra biedt apps aan voor smartphones en tablets (o.a. voor de dagbladen en appvantstad).

1.1.2.5 Divers en crossmediaal aanbod

Concentra heeft een interne regie - Concentra Media Regie. Daarnaast heeft het belangen in andere reclameregies: 33% in Scripta NV voor de werving van krantenreclame en 33% in Regionale TV Media NV (RTVM) voor het werven van reclame voor regionale tv. In 2008 startte Concentra in samenwerking met VAR en Telenet NV een nieuwe reclameregie Pebble Media voor het werven van internetreclame.

Via dochteronderneming Linkeroever Uitgevers die werd opgericht op 1 januari 2009, is Concentra uitgever van boeken binnen de genres literatuur, spannende fictie en populaire non-fictie.

1.1.2.6 Aanbod buiten Vlaanderen

Concentra heeft de laatste jaren zijn activiteiten uitgebreid naar Nederland. Het houdt via Multimedia Thuis aan Huis 50% van de aandelen aan in A&C Media, uitgever van o.a. Trompetter en Zondagsnieuws in Zuidoost Nederland. Daarnaast is het aandeelhouder van RTNL de exploitant van TV Limburg in Nederland. De activiteiten van Lokale Media Partners (LMP) werden gestopt.

Figuur 14: Productoverzicht Concentra

ConcentraContentproductieAggregatieDistributieBereik
RadioNostalgieNostalgie -
TelevisieHavana - -
TelevisieAchtAcht -
TelevisieLachtLacht -
TelevisieATVATV -
TelevisieTVL (participatie)TVL (participatie) -
TelevisieTV Oost (participatie)TV Oost (participatie) -
Geschreven persHet Belang van Limburg + SjiekHet Belang van Limburg + Sjiek -
Geschreven persGazet van Antwerpen + Citta + De MarktGazet van Antwerpen + Citta + De Markt -
Geschreven persSemindexSemindex -
Geschreven persDe Trompetter (participatie)De Trompetter (participatie) -
Geschreven persDe Streekkrant / De Weekkrant (participatie)De Streekkrant / De Weekkrant (participatie) -
Geschreven persJet Magazine & Jet ! (participatie)Jet Magazine & Jet ! (participatie) -
Geschreven persMetro (participatie)Metro (participatie) -
Geschreven persDe Zondag* (participatie)De Zondag* (participatie) -
Internetautokanaal.beautokanaal.be -
Internetgva.begva.be -
Internetgvajobs.begvajobs.be -
Internethasseltlokaal.behasseltlokaal.be -
Internethbvl.behbvl.be -
Internethbvljobs.behbvljobs.be -
Internethebbes.behebbes.be -
Internethuisopwielen.behuisopwielen.be -
Internetmadeinlimburg.bemadeinlimburg.be -
Internetvandaag.bevandaag.be -
Internetbedrijventekoop.bebedrijventekoop.be -
Internetinmemoriam.be (participatie)inmemoriam.be (participatie) -
Internetkoopjeskrant.bekoopjeskrant.be -
Internetmetrotime.be (participatie)metrotime.be (participatie) -
Internetnostalgie.eu (participatie)nostalgie.eu (participatie) -
Internetsemindex.besemindex.be -
Internetshe.be + vakantiekanaal.beshe.be + vakantiekanaal.be -
Internetthemorningafter.bethemorningafter.be -
Internetvief.bevief.be -
DiversConcentra media regieConcentra media regieConcentra media regie -
DiversDe BusDe BusDe Bus -
DiversJouw VoordeelJouw VoordeelJouw Voordeel -
DiversLinkeroevers UitgeversLinkeroevers UitgeversLinkeroevers Uitgevers -
DiversSemindexSemindexSemindex -
DiversScripta (participatie)Scripta (participatie)Scripta (participatie) -

 *Via regionale edities


[76] Concentra, ‘Geschiedenis’, geraadpleegd op 15/09/2011, http://www.concentra.be/Overconcentra/Geschiedenis/Pages/1996-Overname-De-Vlijt.aspx

[77] Euronext Brussels – Listing Department, Bericht nr.188 - CONCENTRA N.V. / KATHOLIEK IMPULSFONDS ET STICHTING DE ZEVEN EYCKEN, http://www.euronext.com/fic/000/005/381/53814.pdf

[78] De laatste vermelding over de verdeling van het kapitaal werd gepubliceerd op 19/04/2007.

PEKELDER, W. (19/04/2007), ‘Het Limburg-gevoel van een familiebedrijf’, Adformatie, http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:GpYSDPGocp4J:p-productions.org/opdrachtgevers/12.htm+%22Stichting+De+Zeven+Eycken%22+%22Katholieke+Pers-+en+Mediafonds%22&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=be

[79] De Franstalige Nostalgie La Legende maakt geen deel uit van dit aanbod.