4.2. Beslissing 2014/027: C.F. tegen NV Media Ad Infinitum ('Hoe schoon is...' op Vitaya)

De VRM ontving een klacht tegen het programma 'Hoe schoon is ...' (11 mei 2014 - Vitaya - 17u10). Volgens de klaagster, een moeder van twee jonge kinderen, bevat de uitzending "zeer expliciete erotische beelden". Zo wordt gefilmd in een parenclub, waarbij de kijker "door het beeld vliegende gebruikte condooms, billen en seksuele handelingen", te zien krijgt. De klaagster vindt "het op deze expliciete en smakeloze manier in beeld brengen van seksualiteit op dit uur van de dag onacceptabel en schadelijk voor kinderen".

Absoluut / relatief verbod

Het Mediadecreet bevat enerzijds een absoluut verbod op uitzendingen die de lichamelijke, geestelijke of zedelijke ontwikkeling van minderjarigen 'ernstig kunnen aantasten' en anderzijds een relatief verbod op uitzendingen die 'schade kunnen toebrengen' aan de lichamelijke, geestelijke of zedelijke ontwikkeling van minderjarigen.

De VRM is van oordeel dat de gecontroleerde uitzending onder het relatief verbod valt. Uitzendingen die onder het relatief verbod vallen mogen worden getoond indien ofwel door technische maatregelen (codering) ofwel door de keuze van het tijdstip van uitzending (en door akoestische of visuele waarschuwing) gewaarborgd wordt dat minderjarigen de uitzendingen normaliter niet zullen zien of beluisteren.

Beoordeling VRM

De kamer voor onpartijdigheid en bescherming van minderjarigen meent dat het ongecodeerd uitzenden om 17u10 van een programma dat schadelijk kan zijn voor minderjarigen (meer bepaald kinderen onder de twaalf jaar) te vroeg is en tot gevolg heeft dat niet kan worden gewaarborgd dat geen kinderen de uitzendingen zullen zien. Bovendien vereist artikel 42, derde lid, van het Mediadecreet dat dergelijke programma's, indien ze ongecodeerd worden uitgezonden, gedurende de hele uitzending herkenbaar zijn aan een visueel symbool. Het gedurende een vijftal seconden tonen van een '12+'logo bij het begin van de uitzending en na elke reclameonderbreking, miskent deze decretale voorwaarde en volstaat dus niet om de kijkers te waarschuwen voor beelden die schadelijk kunnen zijn voor kinderen.

De kamer voor onpartijdigheid en bescherming van minderjarigen besluit dat Vitaya een inbreuk heeft gepleegd op de bepalingen van het Mediadecreet. Gelet op onder meer de goede intenties bij de betrokken omroeporganisatie die aan de grondslag liggen van de invoering van het leeftijdslabel '12+' en de bereidheid van Vitaya om het label meer bekendheid te geven en te verduidelijken, legt de VRM een waarschuwing op.