9.1. Nieuwe stimuleringsregeling - uitbreiding takenpakket VRM

De Vlaamse Regering keurde op 15 december 2023 een ontwerpdecreet  met een nieuwe eengemaakte regeling voor de stimulering van de productie van audiovisuele werken definitief goed . De bestaande investeringsverplichting voor particuliere omroeporganisaties die niet-lineaire televisiediensten aanbieden en de stimuleringsregeling voor dienstenverdelers worden geactualiseerd, op elkaar afgestemd en aangevuld met een verplichting tot deelname aan de productie van audiovisuele werken voor aanbieders van videoplatformdiensten.

Daarnaast keurde de Regering op die datum het besluit met de regels, de voorwaarden en de procedure voor deelname aan de productie van audiovisuele werken, principieel goed. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Hoewel de besluitvorming nog een verder traject af te leggen heeft, en er dus nog aanpassingen mogelijk zijn, is het nu reeds duidelijk dat de vernieuwde regeling een uitbreiding van takenpakket van de VRM met zich zal meebrengen.

Sommige van deze taken zijn eenmalig, verbonden aan de opstart van de nieuwe regelgeving, andere taken komen jaarlijks terug.