5.3. Advies aan de Vlaamse Regering i.v.m. artikel 185 - Must Carry

5.3.1. Algemeen kader

In artikel 185 van het Mediadecreet krijgt de VRM de opdracht om de Vlaamse Regering te adviseren aan welke dienstenverdelers Must Carry-verplichtingen kunnen worden opgelegd.

Er wordt gesteld dat de netwerken waarvan deze dienstenverdelers gebruik maken ten minste om de drie jaar, op advies van de VRM, vastgelegd worden door Vlaamse Regering. Het vorige besluit van de Vlaamse Regering dateerde van 10 december 2010.

5.3.2. Inwinning informatie en opmaak advies

De VRM ontving van de  minister voor Media een vraag om tegen 30 juni 2013 advies uit te brengen aan de Vlaamse Regering.

In 2009 werkte de VRM in overleg met de netwerken en dienstenverdelers een rapporteringsmodel uit dat als input moest dienen om advies uit te brengen over de "Must & May Carry"-regel. Er werd toen beslist om het aantal eindgebruikers te relateren aan het aantal huishoudens. Sommige huishoudens zijn geabonneerd op verschillende platformen. Zo worden dubbeltellingen vermeden.

De VRM heeft ook in 2013 gebruikgemaakt van dit model en informatie ingewonnen bij de dienstenverdelers en netwerkbeheerders. Verschillende dienstenverdelers hebben aangegeven dat hun gegevens vertrouwelijk behandeld moeten worden. Daarom werd aan de Vlaamse Regering gerapporteerd of een drempel van 25% al dan niet gehaald werd.

De Vlaamse Regering gaf op 22 november 2013 haar goedkeuring aan het ontwerpbesluit dat geformuleerd werd op basis van dit advies. Het besluit stelt de Must Carry-netwerken vast die voor een significant aantal eindgebruikers het belangrijkste middel zijn om omroepprogramma’s te ontvangen. Het gaat om Coditel Brabant voor de gemeenten Wemmel en Drogenbos, Tecteo voor de gemeente Voeren en Telenet voor de andere gemeenten.

De dienstenverdelers die gebruikmaken van deze netwerken moeten bepaalde lineaire omroepprogramma’s, zoals opgesomd in artikel 186, § 1, van het Mediadecreet, in hun geheel verdelen in hun basisaanbod.