Bijlage 15 : Jaarverslag muziekaanbod VRT-radio (SD9)

Diversiteit Muziekaanbod

Actiepunt: Rijke diversiteit in het aanbod creëren door het in de praktijk brengen van de uitgetekende muziekprofielen, het aanbod voortdurend monitoren en indien nodig bijsturen.

Resultaat: : Variatieratio nummers/artiesten (aantal verschillende nummers/artiesten ten aanzien van het totaal aantal gespeelde nummers/artiesten) is voor alle netten gestegen ten opzicht van 2010.

Vlaams Muziekaanbod

Actiepunt: Percentageafspraken per net voor Vlaamse muziekproducties in reguliere programma’s en implementering ervan door aanpassing van de selectieparameters in de selectiesoftware zodat 25% van de totale muziektijd op radio Vlaamse muziekproducties zijn.

Resultaat: De richtlijn Vlaamse muziek uit de BHO wordt gehaald. Voor alle VRT radionetten samen bestond 25,2% van alle nummers uit Vlaamse muziek. (zie muziekmonitor)

Actiepunt: Initiatieven ter ondersteuning van de Vlaamse muzieksector met als doel een groter aanbod creëren aan kwaliteitsvolle Vlaamse muziekproducties.

Resultaat: Naast de uitgebreide redactionele aandacht voor nieuwe Vlaamse releases in de vorm van airplay, interviews, gastoptredens en (publiek-)sessie, werden volgende specifieke initiatieven gerealiseerd:

Algemeen

  • DE MIA’s: officiële Vlaamse Muziekprijzen ism Muziekcentrum Vlaanderen met uitgebreide redactionele aandacht en campagnes op Stubru, MNM, Radio 1 & Radio 2. De live show wordt live uitgezonden op Eén.

Radio 1

  • Radio 1 Sessies: vijf centrale gasten verzorgen een avondvullend programma met eigen werk en samenwerkingen met andere artiesten. De beste opnames werden dit jaar verzameld op een dubbelCD. Radio 1 Sessies werden ook uitgezonden OP12.
  • Beatles Sessie: Vlaamse artiesten brengen live werk van The Beatles

Radio  2

  • Zomerhit: Radio 2 reikt tijdens een live show muziekprijzen uit aan verdienstelijke Vlaamse artiesten. De show wordt live uitgezonden op Eén.
  • De Eregalerij: Radio 2 lauwert Vlaamse artiesten voor hun bijdrage aan de Vlaamse muziekgeschiedenis.

Klara

  • De Klara’s: Tijdens Klara In deSingel reikte Klara ism Muziekcentrum Vlaanderen muziekprijzen uit aan verdienstelijke Vlaamse Klassieke componisten, vocalisten en muzikanten.
  • Veel aandacht voor de Vlaamse klassieke muzieksector tijdens het evenement: Iedereen Klassiek

MNM

  • MNM Kerstsongs: 3M8S en The Rockets coveren een Kerstsong
  • MNM1000: jong talent spelen een song uit de MNM1000 en concerten van Vlaamse artiesten in het MNM1000 Café werden live uitgezonden OP12.
  • Samenwerking Ook Getest Op Mensen: MNM lanceerde in het kader van het Eén-programma Ook Getest Op Mensen, een nieuw Vlaams talent (Bristol Blonde)
  • Samenwerking In De Mix: MNM zet ism het Eén-programma In De Mix een nieuwe Vlaamse rappers in de kijker. Het programma kreeg nog een spin off OP12.

Studio Brussel

  • De Nieuwe Lichting: talentenjacht voor nieuw Vlaams talent ism Poppunt en te bekijken in Magazinski.
  • On The Rocks: School’s out Party ism Het Openluchttheater Rivierenhof met optredens van Vlaamse artiesten

Nederlandstalig Muziekaanbod

Actiepunt: Percentages Nederlandstalige muziekproducties voor Radio 1 (15%) en Radio 2 (30%) verzekeren door aanpassing van de selectieparameters in de selectiesoftware. Oplevering: 2014

Resultaat: Percentages Nederlandstalig aanbod zijn gestegen in 2012 naar 27,7% voor Radio 2 en 12,86% voor Radio 1.

Actiepunt: Specifieke initiatieven ter ondersteuning van de Vlaamse muzieksector met als doel een groter aanbod creëren aan kwaliteitsvolle Nederlandstalige muziekproducties uit Vlaanderen. Directie Media voorziet hiervoor jaarlijks een specifiek productiebudget.

Resultaat

Radio  1

  • Kleur In E Mineur: een reeks in het programma Allez Allez waarin Vlaamse artiesten een Nederlandstalig nummer schrijven over hun favoriet schilderij
  • 100 OP 1 waarin jonge Vlaamse artiesten een Nederlandstalige klassieker coveren
  • Closing Time Klaas Delrue: programma over het Nederlandstalige lied
  • Opstart ‘Songbook’: programma waarin schrijvers samen met Vlaamse artiesten een nieuw Nederlandstalig nummer schrijven

Radio  2

  • Vlaamse Top 10: Radio 2 zendt wekelijks integraal de Vlaamse Top 10 van Ultratop uit. Vlaamse zanger Christoff presenteert de hitlijst van best verkochte Vlaamse Nederlandstalige singles.
  • De Muziekklas: Radio 2 gaat samen met coaches Johan Verminnen, Bart Kaëll en Tom Dice op zoek naar nieuwe Nederlandstalige artiesten.

MNM

  • De Grote Prijs Will Tura: Vlaamse artiesten coveren een Nederlandstalig nummer

Samenwerking muziekpartners

Artiesten: Zonder auteurs, componisten, zangers/zangeressen en muzikanten geen muziek. VRT doet voor haar eigen producties (radio en TV) regelmatig beroep op Vlaamse artiesten voor het componeren en produceren van sonorisatiemuziek voor zenderaankleding (tunes, jingles), generiekmuziek van programma’s of scores bij een fictiereeks. Voor specifieke muziekprojecten als Kleur in E Mineur (Radio 1), De Muziekklas (Radio 2) of Junior Eurosong (Ketnet)  worden er volwaardige songs gecreëerd. Hiermee stimuleert VRT de creatie van nieuw Vlaams muziekaanbod. 

Daarnaast biedt VRT via haar programma’s een platform voor gevestigde artiesten, maar gaat ook actief op zoek naar nieuw talent: Junior Eurosong (Ketnet), De Nieuwe Lichting (Stubru), De Muziekklas (Radio 2) en op MNM kregen beginnende artiesten speelkansen tijdens de MNM1000, De 327-shows en Summerclub On The Road. In Start To DJ ging MNM dan weer op zoek naar nieuw DJ-talent.

Concertcircuit: VRT heeft structurele jaarovereenkomsten met de belangrijkste concertpromotoren en concertzalen van Vlaanderen: Live Nation, Greenhouse Talent, Ancienne Belgique, De Vooruit, Bozar, Clubcircuit ea. Daarnaast ondersteunt VRT tal van occasionele  muziekevents en zijn we aanwezig op zowat alle betekenisvolle muziekfestivals in Vlaanderen: Rock Werchter, Pukkelpop, Tomorrowland, Dranouter, Cactusfestival, De Lokerse Feesten, Blues Peer, Gent Jazz, Afro Latino Festival, ea.

En sommige festivals worden zelfs in co-productie met VRT georganiseerd: Jazz Middelheim (Klara) ism VZW Jazz & Muziek, On The Rocks (Stubru) ism Openluchttheather Rivierenhof of Regi In The Mix (MNM) ism Live Nation.

Platenmaatschappijen: Er wordt dagelijks samengewerkt met de Belgische platenfirma’s om artiesten promotionele aandacht te geven door middel van interviews, airplay, weggeefacties, showcases, concertopnames, gastoptredens, co-producties, etc. Twee maal per jaar worden vertegenwoordigers van belangrijkste platenfirma’s uitgenodigd op de muziekstaf (wekelijks overleg met alle muziekverantwoordelijken van de netten) om mogelijke samenwerkingen te bespreken. VRT Line Extension brengt in samenwerking met de platenmaatschappijen tal van VRT muziekcompilaties op de markt.  Afgelopen jaar werd ook het gloednieuwe digitaal archiveringsysteem ‘ZAPPA’ in gebruik genomen wat de aanlevering van commerciële muziek sterk vereenvoudigde. Muziek wordt voortaan haast uitsluitend digitaal aangeleverd en meteen beschikbaar gemaakt voor radio- en TV – productie.

Muziekuitgeverijen: De muziekuitgeverij van de VRT, VRT Music Publishing, werkt samen met andere muziekuitgeverijen inzake het sluiten co-uitgaveoverkomsten bij nieuwe, door VRT gefinancierde, muzikale creaties. VRT sluit ook synchronisatiedeals met muziekuitgeverijen voor het gebruik van commerciële muziek in radio- en TV trailers.

Muziekcentrum Vlaanderen: Muziekcentrum Vlaanderen is als officieel steunpunt van de Vlaamse Gemeenschap, het vaste aanspreekpunt van de VRT voor de professionele muzieksector. In het Muziekmanifest, integrale visie voor de muzieksector, wordt beschreven wat er verwacht wordt van de VRT als betrouwbare partner voor de Vlaamse muzieksector. In dit kader wordt  jaarlijks een overleg georganiseerd tussen het Muziekplatform (koepel van 17 organisaties uit de brede Vlaamse muzieksector) en vertegenwoordigers van het muziekbeleid van de VRT (Algemeen Muziekcoördinator, Strategie, ea).

Agendapunten van het overleg:

  • Bijdragen partners in productiekosten live-uitzendingen vanop locatie.
  • Sponsoringbeleid VRT inzake TV-campagnes muziekevenementen.
  • Ontsluiting muziekopnames van externen via VRT – kanalen.
  • Vraag naar muziekshow met aandacht voor lokaal repertoire op TV.
  • Stand van zaken airplay lokaal repertoire.
  • De Mia’s
  • Stand van zaken digitale archivering inzake bescherming Vlaams muzikaal erfgoed.
  • VRT Muziekrechtenbeleid.
  • Nieuwe aanpak VRT Publishing.           

De belangrijkste samenwerking met het Muziekcentrum Vlaanderen is de organisatie van de MIA's, de jaarlijkse uitreiking van de Vlaamse populaire muziekprijzen. En de KLARA's, de jaarlijkse uitreiking van de klassieke muziekprijzen.

Beheersvennootschappen: VRT werkt nauwgezet samen met de Belgische beheersvennootschappen (SABAM, SIMIM, IMAGIA, PLAY RIGHT) met betrekking tot de collectieve inningen (repartitie) van auteursrechten en naburige rechten. 

Belangenverenigingen en steunpunten: zie 'Muziekcentrum Vlaanderen. Naast het gestructureerd overleg met de belangenverenigingen en steunpunten in het kader van Het Muziekplatform, wordt er uiteraard ook op projectbasis samengewerkt. Bijvoorbeeld 'Vi.be On Air' met Poppunt of 'Fingerprints' met COMAV.