Bijlage A: KPI 3 - Voorbeelden van maatschappelijke relevantie.

BIJLAGE A - BIJ KPI 3

De VRT kan jaarlijks 100 voorbeelden van maatschappelijke relevantie naar voor schuiven, over de verschillende aanbodsmerken heen.

 

 

NIET-EXHAUSTIEVE LIJST VAN VOORBEELDEN

 

 

INPUT

 

Maatschappelijke relevantie

Omschrijving

Titel

EEN

1

Welzijn van mensen

Bespreekbaar maken van bijvoorbeeld psychische problemen

Joris Hessels en Dominique Van Malder brengen een driedelige reeks van Radio gaga. Voor een speciale editie trekken ze naar twee plekken aan ‘het front’: het UZ Gent (een van onze grootste ziekenhuizen) en WZC Damiaan (het grootste woonzorgcentrum van ons land). Het programma kaderde ook in De week van de zorg (die begon op 15 maart) en De dag van de zorg (21 maart). Het programma wou een hart onder de riem te steken van al wie zich het het jaar voordien ingezet had in de zorgsector. Tegelijk gaf het aan dat mensen in deze moeilijke tijden best kunnen spreken over wat ze hebben meegemaakt.

Radio gaga

2

Jongeren aan het woord laten over hoe zij zich voelden bij coronacrisis

In een moeilijk schooljaar was de stem van jongeren revelanter dan ooit. De coronamaatregelen (waaronder afstandsonderwijs in de hogere jaren van het middelbaar onderwijs) hadden een impact op de scholieren. Bekende “leraars” (zoals Bart Peeters en Imke Courtois) gingen op zoek naar wat er leeft bij de jongeren en hoe ze zich voelen in deze complexe tijden. 17-jarigen praatten in het programma over wat hen sinds de uitbraak van de coronacrisis bezighield.

De klas

3.

Jongeren en arbeidsmarkt

In De Kemping startten negen jongeren samen met Tijs Vanneste vanuit het niets een camping op en baatten ze die uit. De jongeren zetten zich twee maanden lang in en trotseren hittegolven, stortbuien en de coronacrisis. Elk van deze jongeren raakt moeilijk aan werk. De oorzaken en persoonlijke verhalen zijn divers, zoals schooluitval, een gedragsstoornis, een beperking en armoede.

De Kemping

4

Eerbetoon aan slachtoffers van de aanslagen in Zaventem. Rouwproces van deze collectieve traumatische gebeurtenissen.

Op 22 maart 2016 werd ons land opgeschrikt door aanslagen in Brussel. In En toen was het stil werd teruggeblikt op de feiten en werden verhalen gebracht van enkele Vlamingen die toevallig ter plaatse waren. Het was een stil eerbetoon aan alle slachtoffers van die aanslagen en aan alle slachtoffers van terreur.

En toen werd het stil

5

Aandacht voor mensen die anders zijn, zoals mensen met een beperking. 

Eén ondersteunde actief “Werelddownsyndroomdag” op zondag 21 maart. Met #steunkousen riep Eén op om die dag twee verschillende sokken aan te doen als een symbool dat toont dat anders zijn dik oké is. Eén werkte ook samen met Veritas om speciale steunsokken te verkopen voor het goede doel. De opbrengst van die verkoop ging naar VillaVip. Ook werd opgeroepen dat mensen een foto namen van hun twee verschillende kousen en die te posten op de sociale media.

#steunkousen

6

Armoede

Zorgen voor mama liet zes mama's zien en toonde wat het betekent om in armoede te leven. Zes maanden lang werden ze gevolgd tijdens hun dagelijkse worstelingen. Experten gingen ook op zoek naar oplossingen.

Zorgen voor mama

7

Het leven van (populaire) artiesten tijdens de coronacrisis

Vlaanderen herleeft volgde mensen voor én achter de schermen in de muzieksector tijdens de coronacrisis. Velen moesten noodgedwongen het werk neerleggen en op zoek gaan naar een andere job en moesten hun vrijgekomen tijd invullen. De reeks toonde ook hoe de eerste optredens met publiek er aan toe gingen.

Vlaanderen herleeft

8

Tienerzwangerschappen, sexualiteit bij jongeren

Onverwachttrok Iluna (16 jaar), samen met haar moeder Stephanie Planckaert, op ontdekkingstocht in de wereld van seks en zwangerschap bij jongeren. VRT NU bood aanvullend de webreeks Meer onverwachtdat met enkele jongeren dieper in gesprek ging over thema's als verliefdheid, seksuele geaardheid en sexting.

Onverwacht

Meer onverwacht

9

Mensen met een niet-aangeboren hersenletsel

Mensen in de porno-industrie

Doven en slechthorenden

Mensen in armoede

Naturisten

Mensen met een psychische kwetsbaarheid

Eeuwelingen

Adoptiekinderen

Siska Schoeters praat met groepen mensen die door hun levensstijl, ideologie, fysieke of psychologische aandoeningen vaak tegen vooroordelen moeten opboksen. Mensen waar we veel vragen voor hebben, maar die we doorgaans niet aan hun durven stellen. In de tv-studio van Durf te vragen antwoorden deze mensen openhartig op alle vragen.

Durf te vragen

10

Omgaan met liefde, relaties, gender en seks in andere culturen

 

Fotografe Lieve Blancquaert zocht in Let’s talk about Sex uit hoe mensen, op verschillende plekken in de wereld en in verschillende culturen, omgaan met liefde, relaties, gender en seks. Zo werd zicht gegeven hoe men elders in de de wereld seksualiteit beleeft.

Let’s talk about Sex

11

Omgaan met het verleden en trauma’s verwerken

Het beeldarchief van de VRT en de RTBF werkten samen om op basis van honderden uren rushes en nieuwsitems een documentairereeks Als je ons kan horen te maken. De aandacht ging daarbij naar hoe de families van de vele slachtoffers, de media, de justitie, de politiek en de Belgische bevolking met de schokkende gebeurtenissen die aanleiding waren voor De witte mars omgaan.

Als je ons kan horen

12

Draagmoederschap

Voor sommigen is draagmoederschap de enige weg naar een eigen kind. Draagmoeders volgde drie jaar lang draagmoeders en wensouders. Van de zwangerschap tot de bevalling, van het kraambed tot het fragiele moment waarop de baby wordt overgedragen, van de babyborrel tot het verjaardagsfeestje.

Draagmoeders

13

Jongeren en daten

In First dates teens gingen 16- tot en met 18-jarigen op zoek naar een lief. Dit dating-programma keek mee hoe dat kan gebeuren op restaurant.

First dates teens

14

Leven met kanker

Op donderdag 21 oktober 2021 was het Dag tegen Kanker. In verschillende programma’s die week stond Eén stil bij de verhalen achter de ziekte en werd steun gegeven aan iedereen die met kanker te maken krijgt. Miguel portretteerde Cercle Brugge-doelman Miguel Van Damme die sinds 2016 behandeld wordt voor leukemie. In Buurman, wat doet u nu? ging Cath Luyten op stap met Goedele Liekens, die opnieuw start met werken na een intensieve behandeling tegen huidkanker. Het First dates-restaurant ontving vier daters die van dichtbij met de ziekte te maken (gehad) hebben.

Miguel

Buurman wat doet u nu ?

First Dates

15

Kanker en de gevolgen ervan

Kom op tegen Kanker en Eén hielden een nieuwe Lichtpuntjes-actie. Heel Vlaanderen werd opgeroepen om een lampion te kopen en op te dragen aan iemand die gemist wordt of steun kan gebruiken. De opbrengt van deze actie ging naar zorginitiatieven voor mensen met kanker en hun naasten.

In de rubriek Lichpuntjes in Iedereen beroemd vertelden enkele mensen die in aanraking kwamen met kanker over wie hun eigen lichtpuntje was/is om hen door moeilijke tijden te trekken.

Iedereen Beroemd – de rubriek Lichtpuntjes

16

Kanker en de gevolgen ervan

Op 27 november zond Eén het slotmoment van de lichtpuntjes-actie uit: Lichtpuntjes tegen kanker. In deze live-uitzending kwamen enkele gasten die te maken kregen met kanker. Allemaal hebben ze een aangrijpend of hoopvol verhaal over wie voor hen een lichtpuntje is (geweest) en hen door moeilijke tijden heeft geholpen.

Lichtpuntjes tegen kanker

17

Kunnen zijn wie je bent

Ed Sheeran gaf een unieke showcase (Ed Sheeran special) voor het goede doel in een warme, intieme setting. Daarnaast ging de artiest in gesprek met zijn aanwezige fans rond het thema van De warmste week: kunnen zijn wie je bent.

In de Angèle special ging de gelijknamige muzikante in gesprek met haar (jonge) fans over thema’s zoals kwetsbaar durven zijn, je goed voelen, enz...

De warmste week kick-off gaf het startschot van De warmste week. Met verschillende mensen werd gepraat over de acties die georganiseerd worden.

De warmste week-slotshow blikte terug op De warmste week.

Verschillende programma’s van Eén werden ook aangepast, zoals Blokken en Iedereen beroemd (in de rubriek #nofilter over een fotoproject No Babes dat taboes in vraag stelde). Het spelprogramma Switch werd uitgezonden met bekende Vlamingen, met de winnende prijzen ten voordele van De warmste week.

De warmste week

  • Ed Sheeran special
  • Angèle special
  • De warmste week-kick-off
  • De warmste week-slotshow
  • Blokken, Iedereen beroemd, Switch

CANVAS

18

Partnergeweld

In de tweede reeks van Als je eens wist werd dieper ingegaan op partnergeweld. Getuigenissen van slachtoffers, plegers en experts toonden het taboe en de complexiteit van het thema.

Aansluitend organiseerde Canvas een Canvas Connect webinar rond het thema 'Hoe doorbreek ik het patroon van partnergeweld?’ en ging in op de psychologische dynamieken van de problematiek en hoe die te doorbreken.

Als je eens wist

Canvas Connect webinar

19

Armoede, verslaving, …

De weekenden bracht acht mensen samen die een jaar lang hun lief en leed hebben gefilmd met een kleine camera. Ze getuigden over hun leven, dat in de loop van het jaar een cruciale wending neemt. Elke twee maanden kwamen ze samen om elkaar beter te leren kennen, naar elkaar te luisteren en elkaars verhaal te begrijpen.

De weekenden

20

Zwaarlijvigheid, psychisch welzijn

De reeks Albatros ging over tien zwaarlijvige mensen op afslankingskamp in de Ardennen. Het toonde ook wat “achter” die kilo’s zit en wat er in het hoofd allemaal meespeelt zoals handicap en ongeluk, onzekerheid, echtscheiding, ...en de verwerking ervan.

Albatros

21

Privacy

In Privacy en ik onderzocht VRT-journalist Tim Verheyden in welke mate onze privacy vandaag onder druk staat.

In een webinar De toekomst van onze privacy werd samen met experts ingegaan op de toekomst onze privacy.

Privacy en ik

De toekomst van onze privacy-webinar

22

Wonen in een woonzorgcentra tijdens de coronacrisis

Roger potretteerde Roger Lybaert een woonzorgbewoner van de eerste lockdown tot de eerste stap van hernieuwde vrijheid in de coronacrisis.

Roger

23

Leven met een verslaving.

De documentaire film Tussen ons focuste op leven met een verslaving.

Tussen ons

24

Racisme

De documentaire reeks FC United onderzocht het racisme en het gebrek aan diversiteit in het Belgische voetbal.

Canvas organiseerde ook een webinar Hoe maak ik mijn sportclub inclusiever? over dit thema.

FC United

Hoe maak ik mijn sportclubinclusiever-webinar

25

Migratie, discriminatie, racisme

Kinderen van de migratie bracht het verhaal van de mensen die in het kader van de arbeidsmigratie na Wereldoorlog II in België zijn terechtgekomen en hier hun leven hebben uitgebouwd, van hun kinderen en kleinkinderen.  Voor het eerst werd dat verhaal van de arbeidsmigratie en wat dat voor de betrokkenen betekende integraal en uitsluitend door de betrokkenen verteld op televisie.

Naast de reeks kwam er ook een live event, een online project en een educatief pakket voor het onderwijs.

Kinderen van de migratie

26

Jong cultuurtalent in de coronacrisis

De documentaire Reset volgde zeven artiesten die erin slaagden veerkracht te putten uit stilstand als gevolg van de coronacrisis.

Reset

27

Geloof

De documentaire Mademoiselle Andrée vertelde het verhaal van Andrée Geulen. Toen zij in 1942 als jonge lerares de joodse leerlingen een voor een uit haar klas zag verdwijnen, sloot ze zich aan bij het Joods Verdedigingscomité. Samen met deze verzetsorganisatie slaagde ze erin om meer dan 2.000 joodse kinderen te redden door hen onder te brengen bij katholieke families en in kloosters.

Mademoiselle Andrée

28

Racisme in Vlaanderen

De vijfdelige reeks Het leven in kleur peilde zonder taboes naar het racisme in ons onderwijs, justitie, media, en in ons allemaal. Karine Claassen portretteerde tientallen mensen van kleur. Ze vertellen over het racisme dat ze hebben meegemaakt en nog altijd ervaren, en vooral over de impact daarvan. Experts plaatsten de getuigenissen in een bredere maatschappelijke, historische en psychologische context.

Het leven in kleur

29

Klimaat

De reeks Wat houdt ons tegen? reconstrueede via getuigenissen van wetenschappers, beleidsmakers en journalisten hoe we zo in de problemen zijn geraakt op het vlak van het klimaat. Nadien werd gekeken hoe ver we hier staan met de transitie. Ze spreekt met pioniers die ons tonen hoe de toekomst eruit kan zien. Aan de reeks waren ook educatieve pakketten verbonden.

Voorts kwam er voor 1 week ook een radioprogramma op Radio 1. Ook dat programma ging dieper in op de klimaatproblematiek, met getuigenissen en gesprekken met experten?

Wat houdt ons tegen ?

30

Het mentale welzijn van sporters

In de driedelige reeks De prijs van de winnaar vertelden 20 nog actieve of recent gestopte topsporters over de keerzijde van hun leven als atleet. Ze praten over de immense druk die op hen weegt, over angst, stress, eenzaamheid, depressie, verslaving, eetstoornissen en machtsmisbruik.

De prijs van de winnaar

31

De maatschappelijke gevolgen van de coronacrisis

In Op slot onderzocht VRT-journalist Michael Van Droogenbroeck de maatschappelijke gevolgen van de coronacrisis in ons land aan de hand van getuigenissen van ondernemers en politici.

Naar aanleiding van Op slot bood VRT NU de videoreeks Zij gingen niet op slot. Die toonde mensen die tijdens de coronacrisis uit hun kot kwamen om mensen te helpen.

Op slot

 

Zij gingen niet op slot (VRT NU)

32

Vrouwen binnen de muziekwereld

Vrouwen zijn nog altijd in de minderheid in de muziekwereld. Toch zijn er een aantal jonge vrouwen die bouwen aan hun muzikale identiteit en hun plaats opeisen in onze muziekscene. In de driedelige documentaire reeks She's lost in music weden zes jonge muzikanten gevolg die aan hun weg timmeren.

She’s lost in music

33

Hoe is het leven aan een grens?, veranderingen in Europa

Borderline was een zesdelige reeks over grenzen en wat die doen met landschappen, gemeenschappen en levens. De auteursdocumentaires doken in het leven van mensen die dagdagelijks met die grenzen geconfronteerd worden. Borderline vertelde het verhaal van een sterk veranderd Europa vanuit haar diverse en tegelijk ambigue begrenzing, die het continent tegelijk samenhoudt en verdeelt.

Borderline

34

Hoe omgaan met de dood  als je terminaal bent?

Rebecca, Fernand en Delphine weten dat hun einde nabij is. Het sterven is een deel van hun dagelijks leven geworden. Touching Infinity volgde hen in de laatste weken van hun leven.

Touching Infinity

35

Eetstoornissen

Laura Vermeire kreeg te kampen met anorexia nervosa. Twee jaar lang probeerde ze via ambulante hulp en tools die ze zelf ontwikkelde haar eetstoornis te overwinnen, maar niets werkte écht. Daarom besloot ze om samen met haar vriend Dominique De Vlieger, die cameraman is, een documentaire Gekooid te maken en een boek te schrijven over haar ervaringen.

Gekooid

36

LBGTQ-personen

Vijf mensen die vanwege hun seksualiteit worden gemarginaliseerd of vervolgd, willen uit de onzichtbaarheid treden en streven naar een plek in de wereld. The Pink Revolution portretterde hun.

The Pink Revolution

37

Gender, omgaan met druk, mensen straffen, vluchtelingen helpen, enz...

In Alleen Elvis blijft bestaan kwamen via de gasten heel wat maatschappelijke thema’s aan bod.

Alleen Elvis blijft bestaan

KETNET

38

Pesten en het tegengaan ervan

Ketnet ondersteunde De week tegen pesten met de actie STIP-IT waarbij kinderen worden opgeroepen om op te staan tegen pesten (door o.a. stippen te plaatsen op hun hand). Er werd in gesprek gegaan met kinderen die gepest werden, kinderen die gereageerd hebben tegen pesters en een moeder die haar zoon heeft verloren omdat hij gepest werd. Met een lied en videoclip van STIP IT werd de problematiek verder aangeraakt.

STIP-IT

39

Kanker

Met een clip en een actie Pet op tegen kanker gaf Ketnet aandacht aan kinderen die met kanker te maken hebben en zameld het geld in voor een kamp waar kinderen met kanker hun zorgen kunnen vergeten. Kideren werdn opgeroepen een pet te pimpen en die te dragen op Petnetdag, 21 mei, uit solidariteit.

Pet op tegen kanker

40

Bednet

Op 12 maart was er Pyjamadag, waarbij Ketnet aandacht gaf aan kinderen die door een ziekte niet naar school kunnen gaan en onderwijs volgen via Bednet. Kinderen gingen die dag in pyjama naar school om hun solidariteit te tonen.

Pyjamadag

41

Downsyndroom

Naast een hermontage en uitzending van Down the road (Eén) riep Ketnet kinderen op om op 21 maart twee verschillende kousen te dragen om aandacht te vragen voor mensen met het downsyndroom.

#steunkousen

42

Buiten spelen, welzijn van kinderen

Op 21 april (Buitenspeeldag) schortte Ketnet de programmering op tussen 12u en 16u om kinderen aan te zetten om buiten te spelen en te bewegen. Kinderen kregen voordien wel tips om buiten te spelen en in beweging te blijven.

Buitenspeeldag

43

Opgroeien

12 is veel ging over opgroeien vandaag. Het volgde 12 12-jarigen in de zomer van 2021, de zomer voor het middelbaar. 12 heel verschillende kinderen gingen het gesprek aan over opgroeien, vriendschap, liefde, ouders en groot worden.

12 is veel

44

Sporten

In samenwerking met Sport Vlaanderen maakt Ketnet De strafste sporter waarbij 8 subtoppers in hun sport het tegen elkaar opnemen. Op die manier konden kinderen sporten leren kennen en werden ze aangezet tot bewegen.

De strafste sporter

45

Natuur

Schijtluizen ging op zoek naar insecten in planten uit ons land die kunnen prikken, bijten en steken. In samenwerking met Natuurpunt konden kinderen bijleren over de natuur in eigen land en hoe je best reageert als je geprikt, gebeten of gestoken wordt.

Schijtluizen

46

Verbondenheid

In de zomer van 2021 zochten mensen verbinding. Ketnet werkte samen met Theater aan Zee mee aan De grootste bloemenzee. Kinderen maakten in de aloude Vlaamse kusttraditie papieren bloemen. Een intergenerationeel project waarbij kinderen een beroep deden op de kennis en vaardigheid van ouders en grootouders om de bloemen te maken.

De grootste bloemenzee

47

Mentale gezondheid

Op 19 november 2021 gingen bijna 3.000 klassen en 50.000 leerlingen uit de lagere school op Expeditie geluk. Dat was een virtuele ontdekkingstocht waar leerlingen op een speelse, interactieve manier kennis maakten met vaardigheden en gewoontes die het mentaal welbevinden of het ‘geluk’ versterken.

Expeditie geluk

RADIO 1

48

Biodiversiteit

Naar aanleiding van het vogeltelweekend riep Byloo in een thema-uitzending (28 jan) op om vogels te tellen.

Byloo

49

Leesbevordering

Byloo vierde De nationale voorleesdag mee.

Byloo

50

Man-vrouw-verhouding

Culture Club had een gesprek met schrijfster Saskia De Coster over seksisme, mannelijke maatschappelijke dominantie en man/vrouw stereotiepen.

Culture Club

51

Zelfbeeld, zwaarlijvigheid

Culture Club interviewde actrice Isabelle van Hecke (naar aanleiding van de televisiereeks Albatros) over zwaarlijvigheid, lichamelijkheid en beperkingen en het aanvaarden van het eigen lijf.

Culture Club

52

Voeding

De uitzending van 12 januari van De wereld van Sofie stond in het teken van het beter en gezonder maken van ziekenhuiseten.

De wereld van Sofie

53

Politiegeweld

Op 25 februari stond De wereld van Sofie in het teken van buitensporig politiegeweld.

De wereld van Sofie

54

Vrouwen in de geschiedenis

1 jaar na Meer vrouw op straat (dat aandacht had voor vrouwen uit onze geschiedenis) ging De wereld van Sofie na wat het resultaat van de gecreëerde media-aandacht toen (zijn er nog nieuwe straatnamen bijgekomen?).

De wereld van Sofie

55

Zelfbeeld, eetstoornissen

Naar aanleidig van de Radio-1 podcast Lijf stond De wereld van Sofie stil bij de vraag “hoe bereik je meer body positivity?”.

De wereld van Sofie

56

Verstedelijking

Socioloog Walter Weyns bood interessante inzichten over verstedelijking bij De wereld van Sofie. Ook stichter van Journalismfund.eu Ides Debruyne en architect Philippe Viérin gaven hun visie over dit thema in Bruggenbouwers.

De wereld van Sofie

Bruggenbouwers

57

Problemen bij menstruatie

Wetenschapsjournaliste Liesbeth Gijsel vertelde in de podcast Ongesteld over de verschillende fasen van menstruatie en hoe vaak sommige problemen onderkend blijven.

Podcast Ongesteld

58

Discriminatie van vrouwen

Bijna alle geneesmiddelen worden op mannen getest, vrouwen zouden daar zwaar onder lijden. Dat vertelde Sofie Peeters in haar documentaire Geen kleine man, in Zandman en bij Interne keuken.

Interne Keuken

Zandman

59

Migratie en diversiteit

De podcast Ouder focuste op migratie en diversiteit. Die thema’s waren ook essentiële punten in de samenstelling van het productieteam.

Podcast Ouder

RADIO 2

60

Phishing

De inspecteur had een phishingspecial. Het thema kwam diezelfde week ook aan bod De madammen en Spits. Tenslotte bundelde Sven Pichal alle concrete tips (in de strijd tegen phishing) in een handige video die verspreid werd op de sociale media.

De inspecteur

61

Digitale geletterdheid

De inspecteur stond stil bij enkele vragen: hoe we als Vlaming digitaal mee kunnen zijn?, hoe zet de overheid meer in op digitalisering en kan de overheid ervoor zorgen dat alle burgers mee zijn? De Minister-President gaf ook uitleg bij Het burgerprofiel.

De inspecteur

62

Sociale tarieven

De inspecteur had aandacht voor het feit dat personen die kunnen genieten van sociaal tarief voor je energierekening, ook een bon kunnen krijgen voor de aankoop van elektro. Velen weten dat niet, en de aanvraag voor die bon blijkt ook ingewikkeld te zijn.

De inspecteur

63

Gedichtendag

Op Gedichtendag schreven luisteraars via de Radio 2-app mee aan een gedicht, met de titel SAMEN. Daaruit werden de mooiste regels gekozen. In Spits werd het hele gedicht voorgelezen en vertelt hoe taal ons kan verbinden.

Spits

64

Gevolgen van de coronacrisis

1 jaar corona organiseerde Radio 2 en zijn regio-afdelingen (in samenwerking met VRT NWS) een burgemeesterbevraging over hoe het gesteld is in de Vlaamse gemeentes en steden, na 1 jaar coronacrisis.

Radio 2 Regionaal

65

Gevolgen van de coronacrisis

Radio 2 bood in zijn regionaal aanbod een overzicht van de vaccinatiecentra in de eigen regio. De vaccinatiestand werd bijgehouden. (Dit liep in samenwerking met VRT NWS.)

Radio 2 Regionaal

66

Gevolgen van de coronacrisis

Radio 2 Prikcast waseen podcast van 15 minuten om te beluisteren na de prik in het vaccinatiecentrum. Het was humor rond het maatschappelijk thema van de vaccinaties.

Podcast Prikcast

67

Gevolgen van de coronacrisis

In een reisspecial beantwoordde De inspecteur vragen van vakantiegangers in coronatijden.

De inspecteur

68

Sporten

In samenwerking met Sport Vlaanderen werd in De madammen (en een bijhorende podcast) stilgestaan bij sportieve goeie voornemens. Daarbij werd geprobeerd mensen aan het sporten te krijgen en vooral het ook vol te houden (via verhalen van BV’s en tips van experten).

De madammen

69

Armoede

De madammen focuste een week lang op armoede naar aanleiding van een bevraging over het thema (door de VRT-Studiedienst, in samenwerking met MNM). Ook in Wijs werd ingepikt op het thema.

De madammen

Wijs

MNM

70

De stem van jongeren in het publieke debat

MNM ging achter de schermen in dialoog met de MNM Community. Dat waren 60 jongeren tussen 12 en 24 jaar. Zij maakten een open brief en een videoboodschap waarin ze opriepen om meer rekening te houden met de mening van jongeren als het over jongeren gaat in het publieke debat.

In de verbindende Hoewist?-sessies kwamen jongeren online in contact (tijdens de lockdownperiode in de coronacrisis) en ondersteunden elkaar.

MNM Community

Hoewist?-sessies

71

Omgaan met je zelfbeeld

In de podcast Het zelfportret vertelden Regi, Anouck Luyten en vele anderen over hoe zij naar hun uiterlijk kijken.

Podcast Het zelfportret

72

Vaccineren

MNM creëerde een lied Gevaccineerd is niet verkeerd dat opriep om zich te vaccineren. Het werd gelanceerd in De grote Peter Van de Veire ochtendshow.

Gevaccineerd is niet verkeerd (lied)

73

Jongeren en hun seksleven

In Lotte gaat diep ging de MNM-seksuologe in gesprek met bekende Vlamingen over verschillende onderwerpen: van de invloed van mama/papa worden op hun seksleven tot onzekerheden tijdens het daten, single zijn, de eerste keer en het belang van vriendschappen.

Lotte gaat diep

74

Klimaat & milieu

Met de actie Expeditie Gillis & Govaerts plantte MNM samen met meer dan honderd luisteraars een eigen bos met 3.100 bomen in Puurs-Sint-Amands. Het bos zelf werd geplant met hulp van het Agentschap Natuur en Bos.

Expeditie Gillis & Goovaerts

 

75

Klimaat & milieu

Met een live-uitzending rond World Cleanup Day werd aandacht geschonken aan het opruimen van rivieren en waterlopen.

World Cleanup Day

76

Diversiteit & inclusie

Bless The Mess was een podcast van twee vriendinnen én MNM-dj's waarin ze praten over opgroeien met een diverse achtergrond.

Podcast Bless the Mess

77

Jongeren en hun identiteit

Ons hele leven lang gaan we op zoek naar rolmodellen. Maar wat als je die rolmodellen niet vindt? De podcast Wanne Be liet mensen die een rolmodel missen en mensen die misschien zelf onbewust al een rolmodel zijn aan het woord.

Podcast Wanne Be

78

Jongeren en de arbeidsmarkt

Tijdens een live-uitzending rond Young Talent in Action XXL werden jongeren in contact gebracht met de arbeidsmarkt.

Yount Talent in Action XXL

79

Alcohol

Generation M had een thema-week rond Fair Enough. Dat was een actie over het sociaal aanvaardbaar maken van het niet-drinken van alcohol.

Generation M

80

Roken

Een kankerspecialist beantwoordde in Gillis & Goovaerts alle vragen van jongeren over de effecten van roken.

 

 

Gillis & Goovaerts

STUDIO BRUSSEL

81

Gevolgen van de coronacrisis

In Michèle vertelde een gast over het organiseren van illegale lockdownparty’s. Hij werd kritisch ondervraagd waarop de luisteraars konden reageren.

Michèle

82

Vrouwenrechten

Michèle stond stil bij vrouwenrechten naar aanleiding van een moord in Engeland (zinloos geweld tegen vrouwen).

Michèle

83

Gevolgen van de coronacrisis

De overbevolking van parken bij de eerste lentezon kwam onder de aandacht in (getuigenissen en telefoons met luisteraars ter plaatse)

Diverse programma’s

84

Spoorlopen

Fien Germijns had aandacht voor een bewustmakingscampagne van Infrabel over spoorlopers, met een getuigenis van een moeder van iemand die overleed in een treinongeval door spoorlopen.

Fien Germijns

85

Genderidentiteit

Regisseur en scenarist Charlie Dewulf getuigde over non-binair zijn.

Sander & Gloria

86

Verkeersveiligheid

FAQDA had omtrent verkeersveiligheid aandacht voor het rijden door motorrijders en het rijden onder invloed van alcohol. Daaraan was een videocampagne samen met VSV gekoppeld en aandacht in de spitsprogrramma’s. Ook voor het StuBru-evenement I want to dance again werd de nadruk gelegd op veilig verkeer.

Faqda

87

Volksgezondheid

Studio Brussel had op 2 juli een hele dag live uitzending vanuit een vaccinatiecentrum, ter ondersteuning van de vaccinatiecampagne.

In dit kader verspreidde Studio Brussel ook videomateriaal dat een aantal vaccinatievragen beantwoordde.

Diverse programma’s

88

Gevaren van anticonceptie

een trombose na gebruik van de pil is iets wat veel vaker voorkomt maar waar weinig over gesproken wordt. Na het overlijden van een vriendin door zo'n trombose startte Ans Van Gasse mee Anticoncept! op om te sensibiliseren over hormonale anticonceptie.

Sander & Gloria

89

Diversiteit

Black History Month: Uitgebreid aanbod rond deze maand. Online en on air. Verhalen over het verleden en toekomst van zwarte mensen in België. Elke week bracht een dichter zijn/haar/hun verhaal in de vorm van poetry slam op IG en on air.

Diverse programma’s en online

90

LGBTQ+-thema

De woordvoerder van Wel jong niet hetero staat stil bij Lesbian Visibility Day.

Eva & Max

KLARA

91

Literatuur

Espresso verspreidde tijdens de Poëzieweek de liefde voor poëzie in de reeks De gedichtenlezer.

Espresso

92

Gevolgen van de coronacrisis

De podcastreeks Atlas van kleine praktische utopieën ging op zoek naar hoopvolle ideeën voor de wereld na corona.

Podcast Atlas van kleine praktische utopieën

93

Kolonisatie en de gevolgen

In een samenwerking met De Correspondent organiseerde Klara een online-debat met David Van Reybrouck over de kolonisatie van Indonesië.

Debat Revolusi

94

Gevolgen van de coronacrisis voor de muzieksector

Verkoop van een cello voor jonge muzikanten die het door corona moeilijk hadden

Cello4Charity-actie

95

Gevolgen van de coronacrisis voor bewoners van wzc’s/rusthuizen

Concerten in wzc’s/rusthuizen met aandacht voor de gevolgen van de coronacrisis

Iedereen Klassiek-evenement en -uitzending

96

Gezondheidszorg

In een reeks van Zeitgeist werd onze gezondheidszorg doorgelicht en werd onze visie op de geneeskunde onderzocht.

Zeitgeist

97

Cancel culture, culturele toe-eigening, genderneutrale taal

In een reeks van Zeitgeist werden drie heikele thema’s onder de loop genomen: cancel cuture, culturele toe-eigening en genderneutrale taal. Er werd nagegaan wat er precies mee bedoeld wordt en waarom deze thema’s zoveel ophef en polarisatie veroorzaken.

Zeitgeist

98

Discriminatie van ouderen

In een reeks van Zeitgeist werd het fenomeen van de discriminatie van ouderen onderzocht.

Zeitgeist

99

Seksueel misbruik en seksuele intimidatie

In Pompidou werd het boek Bastions van hoogmoed van filosofe Martha Nussbaum besproken. Daarin werd ingegaan op seksueel misbruik en seksuele intimidatie en de gevolgen ervan.

Pompidou

100

Collectieve angsten

Rudi Laermans schreef een essay Gedeelde angsten waar werd ingegaan op de angstcultuur in onze maatschappij. Pompidou besprak dat essay over sociale onzekerheden.

Pompidou

VRT NWS

101

Coronapandemie, gezondheidszorg

Op al zijn platformen berichtte VRT NWS dagelijks over alles gerelateerd met corona, zoals mentale zorg, economie, gezondheid, eetstoornissen, vaccinaties ...

Journaal, radionieuws, radioduiding, tv- duiding, online-aanbod

102

LGBTQ+, discriminatie

Duiding omtrent homohaat naar aanleiding van een moord in Beveren.

Journaal, radionieuws, radioduiding, tv- duiding, online-aanbod

103

Discriminatie

VRT NWS besteedde aandacht aan het discriminatiethema naar aanleiding van binnen- en buitenlandse incidenten (Georges Floyd, La Boum, …)

Journaal, radionieuws, radioduiding, tv- duiding, online-aanbod

104

Gezondheidszorg, coronapandemie

Pano verzamelde getuigenissen waaruit duidelijk bleek dat er een opeenstapeling was van problemen achter de schermen. Van discussies over het brononderzoek tot getouwtrek over lokale initiatieven. Van een exclusief contract met callcenters en mutualiteiten tot machtige topambtenaren die ruziën met experten. 

Pano - Het spoor bijster

105

Huisvesting

Er woedt een wooncrisis. Het aanbod is te klein en voldoet vaak niet aan de geldende woonnormen. Een jaar lang volgde Pano een aantal mensen in hun zoektocht naar een nieuwe thuis.

Pano - Te huur/te duur

106

Energie

Pano onderzocht hoe het komt dat de politiek de energiecrisis zo ver liet komen. 

Pano - Zonde van de zonnepanelen

107

Politiegeweld

Pano onderzocht getuigenissen van politiegeweld - dat buiten proportie lijkt - én waar zelf gefilmde beelden van bestaan. Pano onderzocht ook de rol en het effect van gsm-beelden op de politie. 

Pano - Geweld geoorloofd

108

Klimaat, huisvesting

Pano onderzocht de redenen van het watertekort in Vlaanderen.

Pano - Droog Vlaanderen

109

Gezondheid

Pano en Knack onderzochten of de overheid de afgelopen decennia genoeg heeft gedaan omtrent de vervuiling door de Umicore-fabriek in Hoboken.

Pano - Kinderen van de rekening

110

Digitale samenleving, fraude

Pano dook in de wereld van de online oplichting. Honderden gesprekken met ‘phishers’ in afgesloten online chatgroepen toonden hoe makkelijk het is om slachtoffers om de tuin te leiden.

Pano - Opgelicht online

111

Fraude, verkeersveiligheid

Pano onderzocht de zogenaamde 'turbotheoriescholen', vaak Nederlandse bedrijven die je beloven (met 100% slaagkans) te doen slagen in het theorie-examen. Daarnaast wilde Pano ook onderzoeken of je bepaalde attesten kan kopen om een voorlopig rijbewijs te halen. 

Pano - Rijbewijs gekocht

112

Mobiliteit, lage-emissie-zones, milieu

Vranckx zocht uit welke gevolgen de handel in tweehandsauto’s heeft voor de gezondheid van de mensen in West-Afrika en het milieu. 

Vranckx - Het autokerkhof van Europa

113

Mensenhandel

Vranckx toonde hoe veel jonge meisjes in Malawi in de mensenhandel en prostitutie belanden.

Vranckx - A girl’s gaze

VRT NU

114

Jongeren: diverse thema’s

Bathroom Stories was een reeks over twee jonge vrouwen op een integere en realistische manier worden geportretteerd. De reeks gaat op zoek naar een intimiteit en lichamelijkheid die vaak in fictie wordt verbloemd. Taboes worden niet gemeden, integendeel, thema’s zoals abortus, wederzijdse instemming en body positivity krijgen extra aandacht.

Bathroom Stories

115

Sexting, verliefdheid, drinken

De slet van 6VWO vertrok vanuit een pikante foto van Laura dat de hele school rondging, met pesterijen, bedreigingen en hacking tot gevolg. Een tweede seizoen draaide om de geheime en verboden relatie tussen een leerlinge en haar leraar. In seizoen drie zochten twee vriendinnen uit wat er de avond van een feestje precies is gebeurd en hoe het komt dat Justine zich daar niks meer van herinnert.

De slet van 6VWO

116

Genderbewustzijn

In La Théorie du Y worstelt Anna met haar gevoelens. Haar relatie met een jongen zit goed, maar ze voelt zich tegelijk ook aangetrokken tot meisjes. Met gevoel voor humor worden de clichés die vastplakken aan seksualiteit doorprikt.

La Théorie du Y

117

Cyberpesten, stalking

In Hashtag zien we hoe een account op Instagram het leven van tientallen jongeren overhoop gooit. Op de account @paaach worden leeftijdsgenoten negeatief afgeschilderd, maar niemand weet wie er achter zit. De posts gaan rond als een lopend vuurtje en zetten de hele school tegen elkaar op.

Hashtag

118

Klimaat

Aruanas was een Braziliaanse ecothrillerreeks over drie vrouwen die een NGO oprichten om het Amazonegebied proberen te beschermen.

Aruanas

119

 

Mentaal welzijn bij jongeren, maatschappelijke taboes doorbreken

In Generation M – The story of my life (samen met MNM) wordt gepraat met jongeren en experts over gebeurtenissen die hun leven fundamenteel veranderd hebben, zoals anorexia krijgen en een arm verliezen in een verkeersongeluk na rijden onder invloed.

Generation M – The story of my life

120

Body positivity

Naar aanleiding van De warmste week (met thema Kunnen zijn wie je bent), werd de docureeks I aime who I am gemaakt. Acht mensen vertelden er over schoonheidsidealen en de impact ervan op hun gezondheid en zelfbeeld. De acht passen, elk op hun eigen manier, niet binnen de binnen de clichés van het schoonheidsideaal dat de maatschappij opdringt.

I aime who I am

121

Mensen met een migratieachtergrond

In de reeks Door de ogen van bekeken mensen van kleur recente Canvas-programma’s. Eerlijk en scherp formuleren ze hun bevindingen.

Door de ogen van

122

Identiteit, relaties, maatschappij

Met Normal People brachten VRT NU en Canvas een breed gelauwerde young-adult fictiereeks. Ze zoomt in op de complexe liefdesrelatie tussen de hoofdpersonages en speelt daarmee in op heel wat hedendaagse relevante maatschappelijke thema’s: identiteit, relaties, samenleving, onderwijs,...I

Normal People

SPORZA

123

Holebi-rechten

De dubbele moraal van de Uefa inzake holebi-rechten, naar aanleiding van het EK Voetbal en de opstelling van de Hongaarse regering jegens holebi’s, werd aangeklaagd in het omkaderingsprogramma van Sporza door de presentator Karl Vannieuwkerke.

Villa Sporza

124

Mentaal welzijn sporters

Turnster Simone Biles getuigde over haar mentale gezondheid. Sporza berichtte hierover op verschillende kanalen over.

Sporza

125

Belang van bewegen

Sporza ontwikkelde, onder andere in samenwerking met Sport Vlaanderen, digitale content onder de noemer #Blijfsporten in een rubriek op Sporza.be. Die gaf bijvoorbeeld informatie over hoe sommige sporten best kunnen gebeuren en gezondheidstips.

#Blijfsporten

126

Wanpraktijken in het voetbal

Sporza-journalist deed onderzoeksjournalistiek naar en gaf duiding bij wanpraktijken in het voetbal met en interview van makelaar Djan Veljokovic.

Pano en Sporza-kanalen