KPI 38. De VRT besteedt minimaal 18,25% met een groeipad naar 20% van haar totale inkomsten exclusief ruil, Brussels Philharmonic en herstructureringskosten aan de externe productie. Hiervan gaat op jaarbasis minimaal 500.000 euro naar de externe audiosector. De VRT investeert bovenop dit percentage, 33% van de bijkomende middelen die ze haalt uit commerciële communicatie en BAN (excl. ruil) door de indexering van het globale plafond.

Bestedingen (i.e. uitgaande geldstromen) aan de externe productie- (audio, video en digitale content) en facilitaire sector. Deze bestedingen bevatten 2 types: i.e. bestedingen in de externe productiesector (1) en de facilitaire sector (2). Bestedingen in de externe productiesector zijn cash out van tape op tafel (zonder schermwaarde en VRT-inbreng in natura), cash out van afgewerkte online producten, cash out van afgewerkte reportages, ontwikkelingsbudget externe productiehuizen. Versleuteling van de exclusiviteiten van de externe producenten vallen hier niet onder. Bestedingen in de facilitaire sector zijn cameraploegen, huur extern facilitair personeel en ENG-personeel, huur productiemiddelen, opnamemiddelen, studio’s, reportagewagens, montage. Bestedingen type (1) en type (2) blijven grosso modo in gelijke mate evolueren. Een globale stijging van externe bestedingen kan niet gepaard gaan met een negatieve evolutie van bestedingen type (1).

De VRT investeerde in 2021 in de versterking van de Vlaamse productie- en facilitaire sector. Dat gebeurde door producties te bestellen bij de Vlaamse productiehuizen en een beroep te doen op de diensten van tal van facilitaire bedrijven (zoals cameraploegen, decorbouwers, postproductiehuizen, enzovoort).

  • 23,31% van haar totale inkomsten (exclusief ruil, de dotatie voor Brussels Philharmonic en de dotatie voor herstructureringskosten) besteedde de VRT in 2021 in de Vlaamse productie- en facilitaire sector. De totale bestedingen in de Vlaamse productiesector bedroegen 80.101.687 euro en in de Vlaamse facilitaire sector 17.639.504 euro.  Aan de externe audiosector werd 513.637 euro besteed. Deze bestedingen bevatten de bestedingen voor externe audiocontent (podcasts), podcastmakers al dan niet verbonden aan Het Klankverbond (schrijvers, stemmen, historici, …), acteurs/presentatoren/scenaristen wanneer ze meewerken aan podcasts, het inzetten van een opnamestudio en jingle-pakketten.
  • De inkomsten uit commerciële communicatie en BAN werden in de Beheersovereenkomst 2021-2025 begrensd (op 77,8 miljoen euro voor 2021). Pas vanaf 1 januari 2022 wordt dit globaal plafond geïndexeerd (op basis van een marktindex). (De 33%-regeling is dus pas van toepassing vanaf 2022, het jaar waarin BAN en commerciële communicatie voor het eerst geïndexeerd mag worden met een marktindex).

De performantiemaatstaf blijkt hiermee in 2021 behaald te zijn.