KPI 29. De VRT besteedt over verschillende aanbodsmerken heen, en los van informatie- en duidingsprogramma's, in haar aanbod jaarlijks aandacht aan ten minste 10 gebeurtenissen, herdenkingsmomenten, initiatieven, ... op het vlak van de Vlaamse identiteit en cultuur.

Alle aanbodsmerken van de VRT focusten in 2021 op gebeurtenissen en evoluties binnen onze Vlaamse samenleving. Door die onder de aandacht te brengen van het brede publiek bouwt de publieke omroep mee aan onze samenleving en gedeelde verhalen onder de Vlamingen. De Vlaamse cultuur en geschiedenis kreeg dan ook een prominente plaats in het aanbod.

De VRT besteedde in haar aanbod meer dan 10 keer gepaste aandacht aan belangrijke gebeurtenissen, herdenkingsmomenten, initiatieven, … op het vlak van de Vlaamse identiteit en cultuur. Enkele voorbeelden:

  • De VRT-zenders vierden voluit de Vlaamse feestdag. Op radio en televisie ging extra veel aandacht naar Vlaamse artiesten en muziek (onder meer in Vlaanderen Feest, een speciaal muziekprogramma op Eén). VRT NWS bracht verslag uit over (officiële en andere) gebeurtenissen op de Vlaamse feestdag.
  • 125 jaar na de geboorte van Paul van Ostaijen en 100 jaar na de publicatie van zijn boek Bezette stad werd de schrijver herdacht in onder meer de nieuwsuitzendingen van VRT NWS, De madammen (Radio 2), Espresso (Klara) en een liveshow met jonge artiesten op VRT NU.
  • Canvas zond een portret uit over Roger Raveel (Wij, Roger Raveel), 100 jaar na de geboorte van de schilder.
  • Naar aanleiding van de 150ste verjaardag van de geboorte van Stijn Streuvels zond Klara een radioreeks Streuvels over de schrijver uit. De reeks werd ook als podcast aangeboden.
  • Kinderen leerden Vlaamse muziekklassiekers kennen in #LikeMe (Ketnet) doordat die op een hedendaagse manier werden gecoverd.
  • Vlaanderen vakantieland (Eén) belichtte “mooie en interessante” plaatsen in Vlaanderen. Daarbij ging aandacht naar Vlaamse gerechten en dranken, vakantiemogelijkheden en toeristische trekpleisters.
  • In de podcastreeks Hoe maakt u het? (een afgeleide van het Radio 1-programma Culture Club) kwamen verschillende toonaangevende makers uit de Vlaamse cultuur aan bod.
  • In Nieuwe feiten kreeg een Nederlandse correspondent wekelijks (op een ludieke manier) een Vlaamse taalles over typische Vlaamse woorden en uitdrukkingen.
  • Het Radio 1-programma Interne keuken bracht regelmatig non-fictieverhalen (in de vorm van interviews) uit de Vlaamse geschiedenis, zoals over het feit dat de oerknal een Leuvense ontdekking is, dat de Vlaamse polyfonie zeer mathematische muziek is en dat Antwerpen het New York van de 16e eeuw was.
  • Op 8 oktober plaatste De madammen (Radio 2) de uitzending in het teken van de Archeologiedagen met items die focusten op de Vlaamse geschiedenis.
  • De Eregalerij was een feest voor het Vlaamse muziekrepertoire. Omdat dit Vlaamse muziekevenement wegens de coronacrisis in 2021 niet kon doorgaan, bood Radio 2 een digitaal alternatief met optredens en een terugblik op 20 jaar Eregalerij.
  • In de zomermaanden ging Radio 2 op zoek naar ophelderingen van 40 mysteries uit de verschillende Vlaamse regio’s. Dat gebeurde dagelijks in Start je dag, de regionale middaguitzending en de Radio 2-app. Aan het einde van elke week werd elk mysterie ontrafeld in de Radio 2 Mysteries-podcast.
  • Klara bracht een geschiedkundige reeks met zes afleveringen over Hendrik Conscience samen met de biograaf Johan Vanhecke. Het programma werd nadien ook als podcast aangeboden.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee in 2021 behaald te zijn.