KPI 25. Minstens 55% met groeipad naar 65% tegen het einde van de beheersovereenkomst van de items op VRT NWS (app en website) is duidelijk gerelateerd aan audio- en/of video-aanbod, uitgezonderd items over geschiedenis, cultuur, wetenschap en fact checks.

De VRT-nieuwsdienst biedt in de eerste plaats audio en video in diverse formats. Ten dienste van de mediagebruiker leveren de online platformen van VRT NWS ook tekstuele berichten, duiding en analyse (het is immers niet in alle omstandigheden mogelijk naar audio te luisteren of video te bekijken). In het merendeel van de berichten worden audio en/of videofragmenten opgenomen.

In 2021 ontwikkelde de VRT een meetsysteem en implementeerde het bij VRT NWS. Tot en met augustus werd het opgebouwd en uitgetest. Technische bugs en praktische moeilijkheden konden zo weggewerkt worden.

Vanaf september kon de VRT op basis van consistente en betrouwbare metingen aantonen dat op maandbasis de norm van minstens 55% ruim gehaald werd (55% van alle nieuwe berichten op Vrtnws.be, uitgezonderd items over geschiedenis, cultuur, wetenschap en factchecks, bevatten audio of video): in september bevatte 78,2% van de nieuwe berichten een audio- en/of videofragment, in oktober 75,0%, in november 78,6% en in december 77,7%. Aangezien er geen differentiatie was tussen het nieuwsaanbod van de website en de VRT NWS-app golden deze aandelen ook voor de nieuwsapp.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee in 2021 behaald te zijn.